Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas čempioni basketbolā “VEF Rīga” šosezon spēlē augsta līmeņa turnīros, kā arī basketbolistiem ir pietiekama spēļu prakse , intervijā žurnālam “Sporta Avīze” izteicās komandas kapteinis Kristaps Janičenoks.

Līdz šim par “VEF Rīga” sastāvu runāts dažādi – citi uzskata, ka ar šiem spēlētājiem var sasniegt labus rezultātus, taču citu domā, ka lielākā daļa no leģionāriem nav pietiekami meistarīgi vai pietiekam labā sportiskajā formā. Tikmēr pats Janičenoks šajā jautājumā bija izvairīgs.

“Es negribu par to spriest, jo tas nav mans darbs, un diezin vai varu to darīt. Priekšā vēl gara sezona – redzēsim, kā tā attīstīsies, ” teica basketbolists. “ Ja kluba vadība novērtēs, ka vajadzīgas pārmaiņas, tādas droši vien notiks, bet šobrīd strādājam ar tiem spēlētājiem, kas esam, un rezultāti nemaz nav slikti. Un domāju, ka būs tikai labāki.”

“Jāturpina strādāt un jāvinnē vairāk spēļu, lai skatītāji nāk un priecājas. Kas, starp citu, ir vēl viena joma, kur noteikti ir kļuvis labāk, – tas, ja salīdzinām ar pagājušo gadu. Šogad ir daudz labāk,” turpināja Janičenoks.

Runājot par sevi, Janičenoks arī atklāja, ka aizvadītajā starpsezonā kājas traumas dēļ nav pat interesējies par spēlēšanu ārzemju klubos.

“Ja godīgi, es vienkārši nebūtu gatavs spēlēt. Ko man būtu darīt? Aizbrauktu uz kādu citu klubu, kur sevi jāpierāda, un pateiktu: “Ziniet, nē – šomēnes es vēl nevaru, jo man sāp” Tas nebūtu nopietni,” viņš skaidroja. “Šeit visi vismaz zina, kāpēc tas notika un kādi aiz tā apstākļi. Novērtē kontekstu. Ja vajadzētu no šādām pozīcijām startēt ārzemēs, būtu diezgan bezcerīgi – šādā paskatā es tur nevienam nebūtu vajadzīgs. Sava loma bija arī ģimenes apstākļiem.”

“Es uzskatu, ka braukt meklēt laimi uz kādu Spānijas vai Itālijas vidēju klubu nav jēgas, jo šīs komandas spēlē tikai vietējā čempionātā. Tās ir 32–34 spēles sezonā,” stāstīja “VEF Rīga” kapteinis. “Šobrīd šeit ir pietiekami augsts līmenis, laba spēļu prakse, arī klubs organizēts pietiekami profesionāli un vēl savu māju faktors. Kad izvērtē visus plusus un mīnusus, šeit to plusu ir vairāk.”

“Var jau fantazēt, ka aizbrauktu uz vāju Spānijas komandu, tur nospēlētu un pēc tam tiktu Madrides «Real», taču jābūt arī mazliet objektīvam. To var darīt 22 gados. Jāstāv ar kājām uz zemes,” turpināja Janičenoks. “Nenožēloju savu izvēli un patiesībā pat ļoti gribētu, lai Latvijā kādreiz būtu šāda komanda, pilna zāle un augsts līmenis. Ja esi tās sastāvdaļa un piedalījies tās būvēšanā, manuprāt, tas ir super.”

Šodien "VEF Rīga" uzsāks Eiropas kausa izcīņas pamatturnīru, savā laukumā tiekoties ar Grieķijas klubu PAOK un Janičenoks tic, ka Latvijas klubs var iekļūt nākamajā kārtā.

“PAOK ir komanda ar ļoti nopietnu vēsturi – visur spēlējuši, daudz ko arī vinnējuši, un arī šogad tajā komandā ir meistarīgi spēlētāji – gan amerikāņi, gan grieķim,” viņš stāstīja, nedaudz ieskicējot arī pārējās grupas komandas. “”Himkus” zina visi, ar tiem esam spēlējuši daudz. Vēl paliek «Cholet», par kuriem pagaidām zināms maz, taču noteikti daudz melnādaino – amerikāņi, francūži. Atlētisks basketbols.”

“Kā jau teicu sākumā, negribas tagad sasolīt, taču uzskatu, ka pie labas spēles varam iekļūt nākamajā kārtā, un uz to noteikti arī jātiecas. Jātrenējas, pašiem kārtīgi jāsagatavojas. Svarīgs faktors noteikti būs mājas spēles” uzsvēra basketbolists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!