Foto: LETA

Latvijas basketbola čempionu "VEF Rīga" saņemtā valsts nauda palīdzēs uzturēt pilnvērtīgu profesionāla kluba piramīdu un atturēs no vilinājuma meklēt likumīgas iespējas apiet nodokļus, bet spēlētāju algām šis finansējums nav paredzēts, pastāstīja basketbola kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

No "Latvijas valsts mežiem" (LVM) ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) starpniecību "VEF Rīga" saņēma 450 000 latu, taču valsts vai pašvaldības līdzdalību profesionāla kluba atbalstīšanā Jaunups nosauca par Eiropā plašu atsaucību guvušu praksi. Jebkurš nopietns profesionāls klubs tiklab basketbolā, kā futbolā vai hokejā ir saistīts ar jaunatnes sistēmu, kas nodrošina ilgtermiņa attīstību, uzsvēra basketbola kluba vadītājs. Viņš pieļāva, ka Latvijā vairāk ievēro basketbola meistarkomandu un tās līderus, bet paliek nepamanīta kluba darbība bērnu un jaunatnes basketbola sistēmas uzturēšanā.

"Puse no "Latvijas valsts mežiem" ar LOK programmas starpniecību saņemtajiem 450 000 latu aiziet bērnu un jaunatnes sistēmā," sacīja Jaunups. "Valsts finansējums ‒ tās nav algas meistarkomandas spēlētājiem. No šīs summas nevar maksāt algas spēlētājiem. Puse summas ir plašai jaunatnes sistēmas uzturēšanai, otra puse ‒ "VEF Rīgas" dalības nodrošināšanai starptautiskos turnīros, kuros komanda spēlē," viņš piebilda.

Jaunups apliecināja, ka "VEF Rīgas" saņemtā nauda tiek iztērēta Latvijas basketbola infrastruktūrai, nevis salūtam jeb pasākumam, kas ilgst tikai vienu vai divas dienas. "Lieliski, ja valsts spēj samaksāt organizācijai ārpus Latvijas vairāk nekā 300 000 latu par licenci pasaules motokrosa čempionāta posma rīkošanai, taču tās ir nesalīdzināmas lietas, ja otrā svaru kausā jāliek basketbola vai futbola klubs ar bērnu un jaunatnes sistēmu un sporta veida infrastruktūras uzturēšanu," atšķirīgo ieguvumu sabiedrībai aicināja vērtēt Jaunups.

Valsts vai pašvaldības finansējumam klubā jābūt mazākajai daļai, bet lielākā tiesa jāsedz privāto sponsoru devumam, uzskata Jaunups. Viņš paskaidroja, ka "VEF Rīgas" budžets šosezon ir nepilni 1,9 miljoni latu, savukārt algām no šīs summas spēlētājiem, treneriem un citiem kluba darbiniekiem iztērē mazāk nekā pusi. Turklāt "VEF Rīga" pagājušajā gadā no kluba 1,6 miljonu latu budžeta tiešajos nodokļos valstij samaksāja vairāk nekā 330 000 latu. Jaunups sagaida, ka pēc privāto sponsoru ieguldījuma pieauguma valsts naudas īpatsvars "VEF Rīgas" budžetā procentuāli šosezon vēl saruks.

Jaunups uzsvēra, ka līdz ar valsts naudas saņemšanu "VEF Rīga" neuzskata par pieņemamu veidot dažādas shēmas nodokļu apiešanai, lai gan to varētu paveikt pilnīgi atbilstoši likumiem un neko nepārkāpjot. Kluba padomes priekšsēdētājs atgādināja, ka nacionālā aviokompānija "airBaltic" algas saviem pilotiem maksāja ar ārzemju uzņēmumu starpniecību un ārzonu izmantošana spēlētāju algu maksāšanai ir plaši izplatīta arī Eiropas basketbolā.

"Vai kāds domā, ka to nevarētu izdarīt arī es? Mierīgi, un juridiski neviens mums ["VEF Rīgai"] neko nevarētu pārmest. Noslēgtu ar aģentūru Kiprā vai kādā ārzonā līgumu par spēlētāju izīrēšanu... Tas nebūtu nekas nelikumīgs vai nepareizs, bet, ja saņem kaut latu no valsts, tā rīkoties ir vismaz neētiski un pēc būtības nepareizi," atšķirīgo situāciju izskaidroja Jaunups.

No LVM saņemtā finansējuma bērnu un jaunatnes sportam paredzamo daļu "VEF Rīga" ieguldīs vairākos projektos. Rīgas Olimpiskajā centrā plānots ieguldīt apmēram 50 000 latu, lai vieglatlētikas zālē varētu uzlikt basketbolam piemērotu koka grīdu un ļaut trenēties bērnu un jauniešu komandām. Sadarbībā ar basketbola skolu "Rīga" klubs arī meklēs labākos risinājumu, kas nodrošinās maksimāli efektīvu zāles izmantošanu. Iespējams, tiks dibināta profesionāla basketbola skola, kur jaunākajām grupām vairāk būtu sociāla nozīme, bet no 11 gadu vecuma lielāku uzmanību pievērsīs bērniem, kam basketbolā varētu pavērties augstu sasniegumu perspektīva.

VEF kadetu komandai, kas pagājušajā gadā bija 6.vietu U-16 Eiropas čempionātā guvušās Latvijas izlases kodols, šogad plānots iztērēt 20 000 latu ekipējumam, transporta izdevumiem, zāļu īrei treniņiem un spēlēm, kā arī medicīnas izdevumiem un ēdināšanai. Sadarbībā ar Rīgas domi "VEF Rīga" jau trešo gadu rīko vispārizglītojošo skolu turnīru, kam nepieciešami 27 000 latu. Regulāri tiek dotēta arī BS "Rīga" un Austrumeiropas basketbola līga, kur piedalās tikai bērnu komandas. "VEF Rīga" izdod arī basketbola grāmatas un atbalsta Jevgēņija Kisiela stipendiju, kluba devumu basketbola sistēmā uzskaitīja Jaunups.

Valsts uzņēmumu atbalstu sportam Jaunups nosauca par pasaulē pieņemtu pilnīgi normālu praksi, ja valstij nav iespēju atbalstīt sportu tieši. Klubam valsts vai pašvaldības atbalsts ir pieļaujams līdz 30–35 procentiem no budžeta apmēra, lai izmaiņu gadījumā neapdraudētu turpmāko darbību. "VEF Rīgai" privātie sponsori nodrošina 68 procentus budžeta. Ja trešdaļa budžeta pēkšņi izzustu, tas būtiski ietekmētu kluba darbu un uzdevumus, taču neapdraudētu turpmāku eksistenci. Turklāt privātajiem sponsoriem esot ļoti svarīgi apzināties, ka projekts gūst valsts atzinību un novērtējumu. Nereti pat veidojoties apburtais loks, kad privātais sponsors ir gatavs dot pat vairāk nekā valsts, taču tikai gadījumā, ja līdzdarbosies arī valsts.

Jaunups nenoliedza, ka politiski kontakti viņam dod labāku iespēju runāt, izskaidrot un pārliecināt par savu argumentu pareizību. Taču viņš uzskata, ka valsts vai pašvaldība neatkarīgi no tā, kurš ir pie varas, neatteiks atbalstu sabiedrībai nozīmīgam projektam, kas veicina jaunatnes sportu, nes Latvijas vārdu un kam ir pašu nodrošinātas vairāk nekā divas trešdaļas budžeta.

Latvijā būtu jāizstrādā precīzāka prioritāšu un atbalsta sistēma arī komandu sporta veidos, kas izraisītu mazāk nesaskaņu, uzskata Jaunups. Latvijā ir skaidra sistēma individuālajos sporta veidos, taču tas esot arī objektīvi vienkāršāk salīdzināmu kritēriju dēļ, turklāt individuālajiem sporta veidiem ir nesalīdzināmi grūtāk piesaistīt privātus sponsorus. Jaunups atbalsta LOK iesaistīšanu valsts uzņēmumu sportam atvēlētās naudas sadalīšanā, jo tas nodrošina labāku finanšu pārskatāmību un samazina privātas iniciatīvas lobētu atbalstu sabiedriski maznozīmīgiem saņēmējiem.

Valsts kontroles ik gadu pārbaudītajā LOK turpmāk naudas dalīšanā būtu jāizstrādā skaidrāki kritēriji komandu sporta veidos, teica Jaunups. Viņš atgādināja, ka LOK veido sporta veidu federācijas, kas neatstās bez ievērības būtiskas naudas piešķiršanu konkurentiem, kam nebūtu pamata lielam atbalstam.

Jaunups sacīja, ka diez vai varētu būt objektīvs vērtētājs par Latvijas sporta veidu prioritātēm, jo viņš neslēpj, ka ir liels basketbola patriots un lobijs. Taču "VEF Rīgas" padomes priekšsēdētājs atgādināja, ka naudas un cilvēku Latvijā nekad nebūs tik daudz, lai plauktu visi sporta veidi kā, piemēram, Krievijā.

Mediji Latvijā nedēļas nogalē informēja, ka LVM valdes sēdē jūlijā nolemts ziedot 2,4 miljonus latu LOK. Lielāko daļu naudas nolemts piešķirt basketbolam ‒ 450 000 latu katram spēcīgākajiem klubiem "VEF Rīga" un BK "Ventspils", bet 500 000 latu - Latvijas Basketbola savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!