Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Jau pie sava septītā panākuma šīs sezonas Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta mačos trešdien tika pagājušās sezonas Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils", kas izbraukumā ar 76:69 (24:21, 12:25, 18:7, 22:16) pārspēja Lietuvas komandu "Prienai".

Latvijas komandas rindās 16 punktus iemeta Jānis Pozņaks, kamēr par punktu mazāk guva Rinalds Sirsniņš. Savukārt 14 punktus iemeta Pāvels Veselovs.

Lai gan "Jēkabpils" pirmo ceturtdaļu noslēdza ar trīs punktu handikapu, otrajā ceturtdaļā "Pienai" bija manāmi pārāki, puslaiku noslēdzot sev par labu ar 46:36. Otrā puslaika sākumā mājiniekiem izdevās vēl par pāris punktiem savu handikapu palielināt, taču 27.minūtē tablo vēstīja jau neizšķirtu 48:48. Pamatlaika atlikušajā daļā veiksmīgāk darbojās Latvijas klubs, tiekot pie vēl viena panākuma.

Abas komandas iepriekš savā starpā tikās 29.oktobrī Jēkabpilī, kad mājinieki bija pārāki ar 76:68.

"Jēkabpils" ar septiņām uzvarām deviņos mačos ieņem B apakšgrupas trešo vietu, līdzsvarojot savu bilanci ar Latvijas klubu "Valmiera", bet "Prienai" ar trim panākumiem atrodas piektajā pozīcijā.

Tikmēr zaudējumu cietis "Barons"/LDz, kas viesu laukumā ar 71:83 (14:18, 22:24, 14:19, 21:22) piekāpās "Parnu" komandai no Igaunijas, kuru pārstāv latvietis Sandis Silavs.

Gandrīz visu maču Latvijas komanda atradās iedzinēju lomā, turklāt, tuvojoties spēles izskaņai, "Parnu" basketbolisti jau atradās drošā attālumā.

"Barons"/LDz labā 21 punktu iemeta Artūrs Bricis, bet 14 pievienoja Ernests Kalve. Tikmēr pretinieku sastāvā Silavs vairāk nekā 30 minūšu laikā guva 17 punktus, kļūdams par komandas otro rezultatīvāko spēlētāju.

Latvijas pārstāvji šajā turnīrā guvuši divas uzvaras pēc kārtas, kamēr LBL turnīrā komanda pašlaik piedzīvo trīs zaudējumu sēriju. Šo igauņu klubu vienība iepriekš 19.novembrī uzvarēja savā laukumā ar 81:78.

Silavs šosezon septiņās spēlēs guvis vidēji 17,1 punktu.

Ar četrām uzvarām astoņās spēlēs "Barons"/LDz A grupā pašlaik ieņem trešo vietu, bet "Parnu" ar trim panākumiem seko piektajā pozīcijā, apsteidzot vienīgi Latvijas klubu "Jūrmala"/"Fēnikss", kura kontā divas uzvaras astoņās cīņās.

Jau vēstīts, ka Latvijas klubs "Liepāja"/"Triobet" trešdien izcīnīja uzvaru, izbraukumā ar 90:84 (26:21, 20:20, 27:21, 17:22) pārspējot Lietuvas komandu Ķēdaiņu "Ņevežis".

Liepājas vienības labā 15 punktus iemeta Jānis Antrops, bet 14 pievienoja lietuviešu leģionārs Edgars Zeļonis.

Pirmo astoņu minūšu laikā "Liepāja"/"Triobet" bija izvirzījusies vadībā ar 19:10, taču mājinieki atguvās un iesaistījās cīņā, pirmajam puslaikam gan noslēdzoties ar 46:41 par labu Kurzemes komandai. Otrā puslaika ievadā liepājnieki gan veica izrāvienu, panākot 13 punktu pārsvaru - 68:55.

Tiesa, noslēdzošā ceturkšņa ievadā "Ņevežis" basketbolistiem atkal izdevās pietuvoties līdz piecu punktu atstatumam, taču pēc tam vairākus punktus pēc kārtas jau guva "Liepāja"/"Triobet". Kad līdz pamatlaika izskaņai bija atlikušas 20 sekundes, Ķēdaiņu klubs pietuvojās līdz 83:87, taču ar to uzvarai nepietika.

Liepājnieki 22.oktobrī šo BBL sezonu uzsāka ar mājas spēli tieši pret "Ņevežis" komandu, kad uzvarēja ar 93:65. Turpinājumā Lietuvas pārstāvji piedzīvoja vēl četrus zaudējumus pēc kārtas.

Ar piecām uzvarām septiņās spēlēs "Liepāja"/"Triobet" ieņem C grupas kopvērtējuma otro vietu, par viena panākuma tiesu atpaliekot no Lietuvas kluba Utenas "Juventus", bet "Ņevežis" ar sešiem zaudējumiem tikpat mačos atrodas pēdējā, sestajā, pozīcijā.

Savukārt neveiksmi cietis Igaunijas klubs Valgas "Maks ja Moorits", ko vada Varis Krūmiņš, bet pārstāv Reinis Strupovičs, Jurijs Aleksejevs, Kalvis Krūmiņš, Māris Ļaksa un Edgars Krūmiņš.

"Maks ja Moorits" izbraukumā ar 81:85 (21:19, 18:26, 24:24, 18:16) piekāpās Lietuvas vienībai Panevēžas "Lietkabelis".

Par šīs spēles rezultatīvāko basketbolistu kļuva Strupovičs, kurš 30 minūšu un 43 sekunžu laikā iemeta 25 punktus, realizējot četrus no sešiem divpunktu metieniem, piecus no desmit tālmetieniem un abus soda metienus. Tāpat viņa rēķinā trīs atlēkušās bumbas, divas pārtvertas piezīmes, sešas kļūdas, četri noteikumu pārkāpumi un divas izprovocētas piezīmes, kas ļāva tikt pie 17 efektivitātes punktiem.

Tikmēr 14 punktus guva Aleksejevs un E.Krūmiņš, bet K.Krūmiņš pievienoja septiņus, kamēr Ļaksa izcēlās ar četriem punktiem.

Ar desmit spēlēs izcīnītām četrām uzvarām Valgas klubs B apakšgrupā ieņem ceturto vietu.

Pēc trešdienas mačiem BBL turnīrā nu iestājies pārtraukums, bet regulārais čempionāts atsāksies 6.janvārī.

Sacensībās šosezon piedalās 22 klubi no piecām valstīm, turnīrā debitējot arī Krievijas vienībai Maskavas "Dinamo".

Līgas vienpadsmitajā sezonā trīs komandas, kas sacenšas Eiropas kausa izcīņā vai Eiropas Izaicinājuma kausā - "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" -, BBL sacensībās iesaistīsies vien izslēgšanas spēlēs, kur būs izliktas ar pirmajiem trim numuriem, bet pārējās 19 komandas sākotnēji sadalītas trijās apakšgrupās.

Pēc divu apļu turnīra katras grupas četras labākās vienības un piektā visu grupu labākā komanda kvalificēsies astotdaļfinālam. Visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālā, uzvarētājs tiks noskaidrots sērijās līdz divām uzvarām.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris", bet arī Ķēdaiņu "Ņevežis" komanda, kas debitē ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempioni "VEF Rīga".

Pirms sezonas Liepājā risinājās "Olybet" BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā "Liepāja"/"Triobet" kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

Iepriekšējā BBL sezonā "Šiauliai" finālā pieveica citu Lietuvas komandu Prienu "TonyBet", bet no Latvijas komandām vistālāk tika 2013.gada čempione "Ventspils", kas apstājās ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!