Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Pagājušās sezonas bronzas laureāti "Jēkabpils" spēlētāji ceturtdien izcīnīja dramatisku uzvaru pirmajā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) ceturtdaļfināla mačā, izbraukumā ar 70:69 (12:18, 18:22, 12:9, 28:20) pārspējot "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Sērijā līdz trim panākumiem "Jēkabpils" nu panākusi vadību ar 1-0.

Maču labāk iesāka jūrmalnieki, kuri pirmo puslaiku noslēdza ar desmit punktu pārsvaru (40:30), taču trešajā ceturtdaļā - visnotaļ mazrezultatīvā cīņā - viesiem izdevās pāris punktus atspēlēt. Aktīvāku pakaļdzīšanos "Jēkabpils" veica noslēdzošajā ceturksnī, kad nedaudz vairāk kā divu minūšu laikā spēja atspēlēt septiņu punktu deficītu un izvirzīties vadībā ar 52:51.

Pamatlaika izskaņu vienības aizvadīja punkts punktā, bet pēdējās minūtēs vadību pārņēma te viena, te otra komanda. Kad līdz beigām bija atlikusi tikai viena sekunde, jūrmalnieku basketbolists Mārtiņš Laksa guva divus punktus un izvirzīja mājiniekus vadībā ar 69:68. Uzreiz pēc tam "Jēkabpils" paņēma minūtes pārtraukumu, bet turpinājumā sev atvēlētajā pavisam īsajā laika sprīdī divus punktus guva viesu leģionārs Devins Teolors, kurš tādejādi iemeta uzvaras grozu.

"Jēkabpils" sastāvā pa 14 punktiem iemeta Pāvels Veselovs un Rinalds Sirsniņš, kuram arī astoņas rezultatīvas piespēles. Savukārt "Jūrmala"/"Fēnikss" sastāvā ar 18 punktiem izcēlās Edgars Jeromanovs, bet 15 pievienoja Laksa.

Regulārajā turnīrā abas komandas tikās četras reizes, pēdējās trīs reizēs pie panākuma tiekot tieši jūrmalniekiem. Pēdējā mačā regulārajā sezonā "Jūrmala"/"Fēnikss" pārliecinoši uzvarēja "Latvijas Universitātes" vienību, tikmēr "Jēkabpils" pēdējā spēlē pārspēja "Jelgavas" basketbolistus.

Regulārajā sezonā "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 31 spēlē izcīnītām 18 uzvarām palika ceturtā, bet piektajā vietā ar 17 uzvarām atradās "Jēkabpils" vienība.

"Jūrmala"/"Fēnikss" un "Jēkabpils" pāra uzvarētājs turnīra pusfinālā cīnīsies pret pašreizējiem čempioniem "Ventspils" basketbolistiem.

Kā ziņots, pirmajā ceturtdaļfināla mačā "Liepāja"/"Triobet" savās mājās trešdien ar 65:47 pārspēja "Barons"/LDz spēlētājus, sērijā izvirzoties vadībā ar 1-0.

Pusfinālā šī pāra uzvarētājs tiksies ar pašreizējajiem valsts vicečempioniem "VEF Rīga".

Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā tā arī neiesaistījās, jo komandai netika atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīja divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēja vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēja divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentās četras reizes. Vietu kārtību noteica uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalās sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!