Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas komanda "Jūrmala"/"Fēnikss" Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta spēlē otrdien ar 72:64 (23:17, 18:10, 15:23, 16:14) savā laukumā pieveica Igaunijas vienību "Parnu", ko pārstāv latvietis Sandis Silavs.

Vienīgo reizi mačā "Parnu" vadībā izvirzījās pašā sākumā, bet lielu izrāvienu mājinieki veica otrās ceturtdaļas ievadā, kad noturēja pretiniekus "sausā" vairāk nekā piecas minūtes, izvirzoties priekšā jau ar 33:17. Kaut trešajā ceturtdaļā "Parnu" pietuvojās pat līdz 50:51, nākamos desmit punktus jau guva jūrmalnieki un noveda maču līdz uzvarai.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 21 punktu un 12 atlēkušajām bumbām bija Iļja Gromovs, bet pa 11 punktiem iemeta Mārtiņš Laksa un Uģis Pinete.

Tikmēr "Parnu" līderis Ronalds Rutkausks, kurš tika atzīts par līgas decembra vērtīgāko spēlētāju, šoreiz izcēlās ar 25 punktiem un 13 bumbām zem groziem.

Savukārt Silavs laukumā pavadīja 32 minūtes, kuru laikā guva astoņus punktus un izpildīja sešas rezultatīvas piespēles. Zīmīgi, ka latvietis netrāpīja nevienu no astoņiem izmestajiem tālmetieniem.

Šīs vienības pirmajā aplī savā starpā tikās novembrī, kad panākumu ar 78:68 izcīnīja Igaunijas klubs.

Komandas sacenšas A apakšgrupā un abas tagad guvušas pa trim panākumiem deviņās cīņās, kas jūrmalniekiem ļāvis pakāpties uz piekto pozīciju, bet "Parnu" seko noslēdzošajā, sestajā, vietā.

Šīs grupas galvgalī ar sešiem panākumiem astoņos mačos ir Armanda Šķēles un Rolanda Freimaņa pārstāvētā Igaunijas čempione Tallinas "Kalev"/"Cramo", kā arī Pasvāles "Pieno žvaigzdes" basketbolisti no Lietuvas. Regulāro sezonu ar pieciem panākumiem desmit mačos noslēgusi Somijas vienība Tamperes "Pyrinto", bet tai ar četrām uzvarām deviņos mačos seko pēdējā laikā neveiksmīgi spēlējošais Latvijas klubs "Barons"/LDz.

"Jūrmala"/"Fēnikss" basketbolisti joprojām saglabā cerības sasniegt izslēgšanas turnīru, bet regulārās sezonas noslēdzošajā mačā viņi 21.janvārī tiksies ar "Pieno žvaigzdes".

Kā zināms, "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) ietvaros "Jūrmala"/"Fēnikss" uzvarējusi jau 12 spēlēs pēc kārtas.

Sacensībās šosezon piedalījās 22 klubi no piecām valstīm, tomēr šī gada sākumā finansiālu iemeslu dēļ dalību atsauca Krievijas vienība Maskavas "Dinamo". Šīs komandas rezultātus BBL vadība nolēmusi anulēt.

Līgas vienpadsmitajā sezonā trīs komandas, kas sacenšas Eiropas kausa izcīņā vai Eiropas Izaicinājuma kausā - "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" -, BBL sacensībās iesaistīsies vien izslēgšanas spēlēs, kur būs izliktas ar pirmajiem trim numuriem. Tikmēr pārējās 19 komandas sākotnēji sadalītas trijās apakšgrupās, bet izslēgšanas spēlēm pēc divu apļu turnīra kvalificēsies katras grupas četras labākās vienības un piektā visu grupu labākā komanda. Visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālu, uzvarētājs tiks noskaidrots sērijās līdz divām uzvarām.

Bez "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" komandām izslēgšanas spēlēs iekļuvušās 13 vienības tiks sarindotas no pirmās līdz 13.vietai. Šajā procesā tiks ņemta vērā katra kluba vieta savā apakšgrupā, uzvaru procents, gūto un zaudēto punktu attiecība, kā arī iemesto punktu skaits. Šajos rādītājos B apakšgrupas komandām netiks ņemti vērā mači pret grupas septīto vājāko komandu.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris", bet arī Klaipēdas "Neptunas" komanda, kas debitēja ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempione "VEF Rīga".

Pirms sezonas Liepājā risinājās "Olybet" BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā "Liepāja"/"Triobet" kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

Iepriekšējā BBL sezonā "Šiauliai" finālā pieveica citu Lietuvas komandu Prienu "TonyBet", bet no Latvijas komandām vistālāk tika 2013.gada čempione "Ventspils", kas apstājās ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!