Foto: Publicitātes foto

Jau pie 12.uzvaras pēc kārtas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārajā čempionātā sestdien tika "Jūrmala"/"Fēnikss", kas principiālā duelī izbraukumā ar 90:83 (30:20, 18:16, 27:22, 15:25) pieveica pagājušās sezonas bronzas laureāti "Jēkabpili".

Uzvarētāju sastāvā 30 punktus pamanījās gūt Mārtiņš Laksa, bet 12 pievienoja Iļja Gromovs. Tikmēr "Jēkabpils" rindās 20 punkti Pāvelam Veselovam, bet par trim mazāk guva Artūrs Dušelis.

Duelis sākās Jūrmalas komandas zīmē, kam pirmo ceturtdaļu izdevās noslēgt ar 30:20, bet lielajā pārtraukumā doties ar 12 punktu pārsvaru (48:36). Viesi turpināja gana veiksmīgi spēlēt arī trešajā ceturksnī, 12 sekundes pirms tā beigām panākot jau 75:55.

Tiesa, noslēdzošajā ceturtdaļā "Jēkabpils" atguvās un mēģināja salauzt cīņas gaitu, jo, sākoties pēdējai pamatlaika minūtei, "Jūrmala"/"Fēnikss" basketbolistiem bija vairs tikai trīs punktu pārsvars (84:81). Turpinājumā mājinieki tomēr nespēja panākt savus sāncenšus, ļaujot jūrmalniekiem uzvarēt jau 12.spēlē pēc kārtas.

Pēdējo zaudējumu LBL turnīrā "Jūrmala"/"Fēnikss" cieta pagājušā gada 11.oktobrī, kad piekāpās "Jēkabpils" vienībai.

Iepriekšējā sezonā tieši šīs abas komandas noskaidroja Latvijas čempionāta bronzas medaļu likteni, bet šosezon tās iepriekš bija tikušās divreiz, uzvaras dalot uz pusēm.

Jau vēstīts, ka šosezon sekmīgi spēlējošā "Liepāja"/"Triobet" vienība savā laukumā ar 89:69 (30:23, 18:22, 23:11, 18:13) apspēlēja "Barons"/LDz basketbolistus.

Liepājnieku rindās 21 punktu guva Lauris Blaus, kuram arī 12 atlēkušās bumbas, bet 20 punktus pievienoja Mareks Jurevičus. Tikmēr rīdzinieku sastāvā teicamu sniegumu demonstrēja pieredzējušais Kaspars Kambala, kurš guva 24 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Pirmo puslaiku abas komandas aizvadīja līdzvērtīgā cīņā, lielajā pārtraukumā liepājniekiem ejot ar trīs punktu pārsvaru - 48:45. Tiesa, otro puslaiku "Barons"/LDz aizvadīja krietni vājāk, turklāt vairāk nekā sešu minūšu laikā pamanījās gūt tikai vienu punktu, kas mājiniekiem ļāva atrauties jau līdz 63:46.

LBL ietvaros abas komandas šosezon savā starpā iepriekš bija tikušās divas reizes, taču gan oktobrī, gan decembrī panākumu izcīnīja liepājnieki.

Nupat "Barons"/LDz informējusi, ka vienības sastāvu papildinājis 30 gadus vecais horvātu uzbrucējs Mateo Kedžo, kurš iepriekš karjeras laikā spēlējis citā Latvijas komandā "Ventspils".

Šajā duelī viņš laukumā pavadīto gandrīz 30 minūšu laikā guva 11 punktus.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir astoņas uzvaras deviņās spēlēs, bet tai ar 13 uzvarām 16 spēlēs seko "Liepāja"/"Triobet" un "Jūrmala"/"Fēnikss". Vicečempione "VEF Rīga" ar diviem panākumiem trijās cīņās atrodas vien ceturtajā pozīcijā, "Jēkabpils" basketbolisti ar desmit panākumiem 18 cīņās ir piektie, bet pirmo sešinieku ar astoņām uzvarām 16 spēlēs noslēdz pēdējā laikā neveiksmīgi spēlējošā "Barons"/LDz.

"Jelgava" ar septiņām uzvarām 17 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir pieci panākumi 16 cīņās. Tikmēr "Latvijas Universitātes" un "Saldus" rēķinā ir attiecīgi trīs un divas uzvaras.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā, visticamāk, tā arī neiesaistīsies, jo komandai joprojām nav atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!