Foto: AFP/Scanpix
Latvijas klubs "Jūrmala"/"Fēnikss", kas šosezon debitē Baltijas Basketbola līgā (BBL), otrdien tika pie savas pirmās uzvaras sacensībās, regulārā čempionāta cīņā ar 70:69 (18:14, 14:20, 17:16, 21:19) savā laukumā pārspējot Tamperes "Pyrinto" basketbolistus no Somijas.

Uģis Pinete uzvarētāju labā guva 15 punktus, bet pa desmit punktiem guva Edgars Jeromanovs un Mārtiņš Laksa, kurš bija cīņas pēdējo sekunžu galvenais varonis.

Pirmajā ceturtdaļā jūrmalnieki spēja izveidot sešu punktu pārsvaru, bet otrajā ceturtdaļā to atkārtoja, vēlāk gan nonākot iedzinējos ar četriem punktiem. Trešajā ceturtdaļā pamīšus vairākas reizes vadībā pabija abas komandas, bet ceturtajā ceturtdaļā teju visu laiku neliels pārsvars bija viesiem. Sešas minūtes pirms mača beigām jūrmalnieki panāca neizšķirtu 57:57, bet trīs minūtes vēlāk atradās iedzinējos ar četriem punktiem. Minūti vēlāk "Jūrmala"/"Fēnikss" panāca vadību ar 65:64, tomēr uzreiz atkal nonāca iedzinējos ar vienu punktu.

Cīņas pēdējā minūtē pēc neveiksmīga uzbrukuma mājinieki lika pretiniekiem stāties uz soda metienu līnijas, kas gādāja par divu punktu pārsvaru "Pyrinto" komandai. Laksa ar precīzu tālmetienu panāca 68:67 par labu laukuma saimniekiem, tomēr 32 sekundes pirms cīņas beigām viesi atkal atguva vadību. Astoņas sekundes pirms fināla svilpes vēl divus punktus guva Laksa, atgriežot "Jūrmala"/"Fēnikss" vadībā, bet viesu pēdējo sekunžu metiens nebija precīzs.

Abas komandas savā starpā tikās jau oktobrī, kad savā laukumā pārāka ar 79:69 bija "Pyrinto".

"Jūrmala"/"Fēnikss" vienība šo BBL turnīru nav iesākusi pārāk sekmīgi, jo sešās spēlēs gūta tikai viena uzvara, kas tai liek ieņemt pēdējo - sesto - vietu A apakšgrupā. Tiesa, krietni labāk nav veicies ar "Pyrinto", kas izcīnījuši tikai divus panākumus septiņās cīņās un ieņem ceturto pozīciju.

Citā otrdienas mačā pie uzvaras tika arī "Liepāja"/"Triobet", kas savā laukumā ar 84:76 (17:23, 22:22, 17:15, 28:16) pārspēja Krievijas klubu Maskavas "Dinamo". Krievijas pārstāvjiem šī ir debijas sezona BBL.

Ar "double-double" šajā mačā izcēlās Lauris Blaus, kuram 20 punkti un 12 atlēkušās bumbas, un lietuviešu leģionārs Edgars Zeļonis, kura kontā desmit punkti un 11 bumbas zem groziem. Mareks Jurevičus tikmēr guva 19 punktus, bet pie 18 punktiem tika amerikānis Dveins Džonsons.

Spēles pirmajās trīs ceturtdaļās vadībā lielākoties atradās viesi, tomēr ceturtajā ceturtdaļā iniciatīvu pārņēma liepājnieki. Ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem viņi panāca trīs punktu pārsvaru, bet vēlāk veica 10:0 izrāvienu un izveidoja 11 punktu handikapu. Pēdējā cīņas minūtē "Dinamo" pietuvojās līdz sešu punktu atstatumam.

Abas komandas cīnās C apakšgrupā, kur līdz šim labāk veicies liepājniekiem - viņi tikuši pie četrām uzvarām piecās spēlēs un ir grupas līderi, šo godu dalot ar Lietuvas komandu Utenas "Juventus". Tikmēr Maskavas klubs līdz šim cietis zaudējumus visās četrās šosezon aizvadītajās cīņās.

Sacensībās šosezon piedalās 22 klubi no piecām valstīm, turnīrā debitējot arī Krievijas vienībai Maskavas "Dinamo".

Līgas vienpadsmitajā sezonā trīs komandas, kas sacenšas Eiropas kausa izcīņā vai Eiropas Izaicinājuma kausā - "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" - BBL sacensībās iesaistīsies vien izslēgšanas spēlēs, kur būs izliktas ar pirmajiem trim numuriem, bet pārējās 19 komandas sākotnēji sadalītas trijās apakšgrupās.

Pēc divu apļu turnīra katras grupas četras labākās vienības un piektā visu grupu labākā komanda kvalificēsies astotdaļfinālam. Visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālā, uzvarētājs tiks noskaidrots sērijās līdz divām uzvarām.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris", bet arī Ķēdaiņu "Ņevežis" komanda, kas debitē ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempioni "VEF Rīga".

Pirms sezonas Liepājā risinājās "Olybet" BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā "Liepāja"/"Triobet" kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

Iepriekšējā BBL sezonā "Šiauliai" finālā pieveica citu Lietuvas komandu Prienu "TonyBet", bet no Latvijas komandām vistālāk tika 2013.gada čempioni "Ventspils", kas apstājās ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!