Foto: EPA/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Losandželosas "Lakers" ilggadējais līderis Kobe Braients paziņojis par savas izcilās karjeras beigām pēc šīs sezonas. Savā 20 gadus ilgajā karjerā viņš sasniedzis augstas virsotnes, taču savainojumi aizvadītajās sezonās pabojāja viņa lielisko karjeru.

Braientu 1996.gada NBA draftā ar 13.numuru izvēlējās Šarlotes "Hornets", uzreiz viņu aizmainot uz "Lakers" komandu, kur basketbolists aizvadījis visu savu karjeru. Viņš ir vienīgais spēlētājs, kurš 20 sezonas ir aizvadījis vienā un tajā pašā komandā. Ar Losandželosas komandu viņam izdevies sasniegt augstas virsotnes, taču bijušas arī sezonas, kur pie uzvarām tikt tik viegli neizdevās.

Portāls "Delfi" piedāvā savu vērtējumu par Braienta karjeras spožākajiem mirkļiem.

Pieci NBA čempiona tituli un individuālās balvas

Foto: EPA/LETA

Braients ar "Lakers" komandu izcīnījis piecus NBA čempiona titulus. Pirmos trīs viņš izcīnīja laika posmā no 2000. līdz 2002. gadam, spēlējot kopā ar dominējošo centra spēlētāju Šakilu O'Nīlu. Abu meistarīgo spēlētāju attiecības bija ļoti saspīlētas, tomēr tas viņiem netraucēja izcīnīt smagas uzvaras, kas ļāva kopā pacelt NBA trofejas.

2004. gadā pēc zaudējuma Detroitas "Pistons" NBA finālsērijā O'Nīls pameta komandu un "Lakers" rindās līdz 2007.gadam notika sastāva pārbūve, līdz ar to rezultāti bija ļoti vāji. Tomēr Braients bija ļoti rezultatīvs, divas reizes viņš kļuva par visas līgas labāko punktu guvēju. 2007./2008.gada sezonā Losandželosas klubs maiņas darījumā ieguva Pau Gasolu, un komanda atkal bija ļoti konkurētspējīga. Šajā sezonā Braients ieguva NBA vērtīgākā spēlētāja balvu, bet vēlāk "Lakers" iekļuva finālā, kur piekāpās Bostonas "Celtics".

Nākamajās divās sezonās "Lakers" izcīnīja divus čempiona titulus, abas reizes Braients tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Lai arī Braienta mērķis bija atkārtot Maikla Džordana sasniegumu, izcīnot sešus NBA čempiona titulus, tomēr tas vairs neizdevās.

81 punkta spēle

Foto: AFP/Scanpix

2006.gada janvārī Braients paveica kaut ko tādu, kas mūsdienu basketbolā vēl nebija izdarīts. Mačā pret Toronto "Raptors" viņš guva 81 punktu. Spēles pirmajā puslaikā Braients sameta 26 punktus, bet trešajā ceturtdaļā viņš pretinieku grozā "sabēra" 27 punktus, kam sekoja 28 punkti ceturtajā ceturtdaļā. "Lakers" komanda izteikti spēlēja uz savu uzbrukuma līderi, bet "Raptors" sastāvā nebija neviena, kurš varētu Braientu apturēt. Visu laiku rezultatīvākais sniegums NBA spēlē izdevies Viltam Čemberlainam, kurš guva 100 punktus 1962.gadā.

2006.gads individuālā snieguma ziņā Braientam bija fenomenāls, jo viņam bija arī 62 punktu spēle pret Dalasas "Mavericks". Mača trešajā ceturtdaļā viņš guva 30 punktus, bet pēdējo ceturtdaļu viņš pavadīja uz rezervistu soliņa, jo komandai bija 30 punktu pārsvars.

Savukārt leģendārajā "Madison Square Garden" arēnā 2009.gadā viņš pret Ņujorkas "Knicks" guva 61 punktu.

Mēnesī gūti 40 punkti vidēji spēlē

Foto: EPA/LETA

2003.gada februārī Braients paveica vēl vienu fantastisku individuālo sasniegumu. Viņš deviņās spēlēs pēc kārtas guva vismaz 40 punktus, bet vidēji spēlē šajā mēnesī viņš guva 40,6 punktus. Savai iespaidīgajai rezultativitātei viņš pievienoja arī 6,9 atlēkušās bumbas, 5,9 rezultatīvas piespēles un 2,2 pārtvertas bumbas.

Visu laiku trešais rezultatīvākais spēlētājs NBA

Foto: Reuters/Scanpix

Visi šie lieliskie sasniegumi Braientam 2014.gada decembrī ļāva kļūt par visu laiku trešo rezultatīvāko spēlētāju NBA vēsturē, apsteidzot nevienu citu kā Maiklu Džordanu. Šobrīd Braients guvis 32 683 punktus. Viņam Karīmu Abdulu-Džabaru un Karlu Melounu apsteigt neizdosies, jo viņi ir pārāk tālu priekšā. Abduls-Džabars guvis 38 387 punktus un Karls Melouns - 36 928.

Divi olimpiskie čempiona tituli

Foto: DELFI

Arī starptautiskajos laukumos Braients ir paveicis ievērojamas lietas. 2008.gadā viņš bija ASV izlases līderis, kad tā Pekinā izcīnīja olimpisko zelta medaļu. Finālmačā pret Spāniju svarīgā brīdī viņš uzņēmās iniciatīvu, ceturtajā ceturtdaļā gūstot 13 punktus. Visā mačā viņam 20 punkti. Tā viņam bija pirmā olimpiskā medaļa, bet 2012.gada Londonas olimpiādē viņš izcīnīja arī otro zeltu ar ASV izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!