Foto: AFP/Scanpix

Kopā ar Latvijas basketbola leģendu Valdi Valteru Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Slavas zālē tiks uzņemtas arī tādas zvaigznes kā amerikānis Šakils O'Nīls un horvāts Tonijs Kukočs, vēsta FIBA.

Jau ziņo, ka Valters, kurš ir 1982. gada pasaules čempions un 1981. gada Eiropas čempionāta vērtīgākais spēlētājs (MVP), 30. septembrī īpašā ceremonijā tiks uzņemts FIBA Slavas zālē.

O'Nīls karjeras laikā izcīnīja četrus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona titulus un tikpat reizes tika atzīts par NBA vērtīgāko spēlētāju. Viņš ir viens no četriem NBA spēlētājiem, kurš vismaz trīs reizes kļuvis par NBA finālsērijas vērtīgāko dalībnieku.

O'Nīls 1996. gadā ASV izlases sastāvā tika kronēts par olimpisko čempionu, bet divus gadus pirms tam kļuva par pasaules čempionu.

Tikmēr Kukočs karjeras laikā izcīnīja trīs NBA čempiona titulus un tikpat reizes uzvarēja arī FIBA Eiropas Čempionu kausā, kas līdz deviņdesmitajiem gadiem bija prestižākais Vecā kontinenta klubu turnīrs.

Kukočs izcīnīja divas olimpisko spēļu zelta medaļas zem Dienvidslāvijas un Horvātijas karogiem, bet 1990. gadā palīdzēja dienvidslāviem triumfēt pasaules čempionātā.

Tāpat FIBA Slavas zālē tiks uzņemti bosnietis Razija Mujanovičs, kurš 1988. gadā Dienvidslāvijas izlases sastāvā izcīnīja olimpisko spēļu sudraba medaļu, izraēlietis Mikijs Berkovičs, kurš 1979. gadā kļuva par Eiropas vicečempionu, un pieredzējušais Jaunzēlandes basketbolists Pero Kemerons.

FIBA Slavas zālē tiks uzņemts arī pieredzes bagātais serbu treneris Dušans Ivkovičs, kurš astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados Dienvidslāviju aizveda līdz vienam pasaules un trim Eiropas čempionu tituliem, kā arī 1988.gadā kļuva par olimpisko vicečempionu.

Tāpat FIBA Slavas zālē tiks uzņemta 1992. gada Barselonas olimpisko spēļu čempione ASV jeb tā sauktā "Sapņu komanda", kuras sastāvā bija tādas zvaigznes kā Maikls Džordans, Maģiskais Džonsons, Lerijs Bērds, Čārlzs Bārklijs un Karls Melouns.

Šī gada uzņemšanai tika izvirzīti vairāk nekā 150 kandidāti.

FIBA Slavas zālē 2007. gadā tika iekļauta divkārtējā olimpiskā, trīskārtējā pasaules un desmitkārtējā Eiropas čempione, kā arī divpadsmitkārtējā Eiropas kausa ieguvēja Uļjana Semjonova.

Līdz šim FIBA Slavas zāles spēlētāju kategorijā uzņemti 37 spēlētāji un 12 spēlētājas, treneru kategorijā uzņemts 21 speciālists, tiesnešu kategorijā uzņemti 14, rīkotāju kategorijā – 35 cilvēki un astoņas organizācijas – FIBA dibinātājvalstu (Argentīnas, Čehoslovākija, Grieķijas, Itālijas, Latvijas, Portugāles, Rumānijas, Šveices) nacionālās basketbola federācijas.

Kandidātus uzņemšanai FIBA Slavas zālē izvirza nacionālās federācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!