Foto: DELFI

"Liepāja"/"Triobet" komanda sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā turnīra mačā Kurzemes derbijā izbraukumā ar 81:76 (13:24, 22:15, 18:17, 28:20) uzvarēja valsts čempioni "Ventspils", sagādājot tai pirmo zaudējumu šosezon.

"Liepāja"/"Triobet" sastāvā rezultatīvākais bija Mareks Jurevičus, kuram 17 punkti, bet 14 punktus, desmit izprovocētas piezīmes un deviņas atlēkušās bumbas pievienoja Lauris Blaus. Tikmēr "Ventspils" sastāvā 16 punktus iemeta Trojs Bārnīss, bet ar desmit izcēlās Mārtiņš Meiers, kuram arī astoņas atlēkušās bumbas.

Maču labāk iesāka "Ventspils" basketbolisti, kuriem pirmās ceturtdaļas pēdējā minūtē izdevās panākt jau 12 punktu pārsvaru - 22:10. Otrās ceturtdaļas ievadā gan liepājniekiem īsti neizdevās atspēlēt deficītu, taču pietuvoties viņi paguva, kad pirmais puslaiks tuvojās izskaņai, bet pārtraukumā ventspilnieki devās ar četru punktu vadību (39:35).

Otrā puslaika sākumā "Ventspils" spēja atrauties līdz deviņiem punktiem (49:40), taču līdz noslēdzošā ceturkšņa ievadam no pārsvara vairs nekas nebija palicis pāri, jo Blaus 31.minūtē panāca 55:56. Pēcāk pašreizējie Latvijas čempioni atrāvās līdz sešiem punktiem, taču "Liepāja"/"Triobet" viņus panāca un pamatlaika izskaņā veica atrāvienu, no 62:62 panākot 76:65 sev par labu.

Lai gan pēdējā minūtē "Ventspils" pietuvojās līdz 72:76, atspēlēties viņiem neizdevās.

"Ventspils" sastāvā šajā mačā nedevās viens no komandas līderiem Mairs Četmens.

Lai gan liepājnieki jauno sezonu sāka ar sešiem panākumiem pēc kārtas, sezonas turpinājums pagaidām nav izdevies veiksmīgs, jo pēdējo četru maču laikā ciesti divi zaudējumi, turklāt trešdien nācās ar 64:69 piekāpties "Jelgavai". Tikmēr "Ventspils" līdz šim šīs sezonas LBL turnīrā bija aizvadījuši piecus mačus, visos tiekot pie uzvarām.

Tikmēr citā spraigā cīņā pagājušās sezonas Latvijas bronzas medaļnieki "Jēkabpils" savā laukumā ar 70:69 (18:13, 17:24, 21:16, 14:16) apspēlēja pēdējā laikā veiksmīgi spēlējošo "Jelgavu".

"Jēkabpils" sastāvā 15 punktus iemeta Rinalds Sirsniņš, bet 14 punktus un tikpat atlēkušās bumbas pievienoja amerikānis Devins Teilors. Tikmēr "Jelgavas" labā 15 punktus iemeta lietuviešu leģionārs Deniss Krestiņins.

Pirmo puslaiku ar nelielu vadību (37:35) noslēdza "Jelgava", bet otrajā puslaikā starp abām komandām aizritēja bezkompromisa cīņa, mājiniekiem trešās ceturtdaļas izskaņā iekrājot sešu punktu pārsvaru (56:50). Tiesa, jelgavnieki to atspēlēja un nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām pēc Riharda Gintera precīzā divpunktnieka izvirzījās vadībā ar 64:63.

Tomēr pēc tam Pāvels Veselovs atbildēja ar precīzu tālmetienu, bet sešas sekundes pirms beigām Teilors ar diviem trāpīgiem soda metieniem panāca 70:66. Trīs sekundes pirms pamatlaika izskaņas Agnis Čavars realizēja pirmo soda metienu, bet otru aizmeta garām, atlēkušo bumbu savācot Krestiņinam, kurš iemeta divus punktus, taču ar to gan nepietika, lai jelgavnieki atspēlētos.

Pagājušās sezonas bronzas laureātiem "Jēkabpils" pēdējo četru maču laikā izdevies tikt pie divām uzvarām, kamēr jelgavnieki sezonu sāka ar četriem zaudējumiem, bet nu septiņās spēlēs guvuši četrus panākumus.

Citā sestdien notikušā mačā "Valmiera" savā laukumā ar 80:74 (18:17, 17:17, 19:21, 26:19) spraigā galotnē pārspēja vienu no turnīra pastarītēm "Saldus" komandu.

Uzvarētāju sastāvā 23 punktus iemeta Mārcis Vītols, kamēr Saldus komandas rindās 19 punktus un deviņas atlēkušās bumbas pievienoja Roberts Freimanis.

Abas komandas visu maču aizvadīja, spēkojoties līdzvērtīgi, bet šī dueļa uzvarētājs noskaidrojās pašā spēles izskaņā, kad Kārlis Apsītis ar precīzu tālmetienu pusotru minūti pirms beigām panāca 74:68 par labu "Valmierai". Atlikušajā laikā "Saldus" deficītu sadeldēt tā arī nespēja.
"Valmiera" pagaidām nevar lepoties ar labu sezonas sākumu, jo spējusi izcīnīt tikai trīs uzvaras, un nupat pārtrauca četru zaudējumu sēriju.

Tikmēr "Saldus" šo sezonu iesāka ar septiņu zaudējumu sēriju, pirmo uzvaru izcīnot vien iepriekšējā mačā, kad ar 76:71 izdevās uzvarēt citu bez uzvarām esošo vienību "Latvijas Universitāte".

Turnīra kopvērtējumā līderpozīcijā ar divās spēlēs izcīnītiem diviem panākumiem atrodas Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kamēr valsts čempioni "Ventspils" ar piecām uzvarām sešās spēlēs ir otrie. "Liepāja"/"Triobet" ar astoņiem panākumiem desmit mačos ieņem trešo vietu, bet "Barons"/LDz ar pieciem panākumiem septiņās cīņās ieņem ceturto vietu, kam ar piecām uzvarām astoņos mačos seko "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Jēkabpils".

"Valmiera" ar trim panākumiem astoņās cīņās un "Jelgava" ar četrām uzvarām 11 mačos atrodamas attiecīgi septītajā un astotajā vietā. Tikmēr "Saldus" kontā ir viens panākums deviņās cīņās, bet bez uzvarām turnīrā joprojām spēlē "Latvijas Universitāte".

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, ko iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies pa četrām reizēm. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!