Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības Tiesnešu komisijas vadītājs un valsts labākais tiesnesis Oļegs Latiševs piedalījies Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) rīkotajā tiesnešu seminārā, kura ietvaros tiesājis arī NBA Vasaras līgas spēli Maiami "Heat" pret Toronto "Raptors".

"FIBA tiesnešu izglītošanas programma, sadarbojoties ar NBA, tiek īstenota otro gadu. Galvenais mērķis – paplašināt tiesnešu redzesloku un pieredzi. Lasvegasā bijām astoņi FIBA deleģētie tiesneši – četri no Eiropas, pa diviem no Āzijas un Okeānijas. Dalībniekus izraudzījās FIBA Tiesnešu departamenta jaunais vadītājs Karls Jungebrands. No Eiropas vēl bija turks Emins Mogulkočs, grieķis Spiridons Gontass un polis Tomašs Travickis. Piedalīšanās bija brīvprātīga, visus izdevumus sedzām paši. Tas bija kā ieguldījums nākotnei," "basket.lv" citē Latiševu.

Semināra laikā bijušas divas četru dienu nometnes, kurā piedalījušies arī amerikāņu tiesneši. Bijušas ne tikai teorētiskas nodarbības, bet arī praktiskās un tiesāšana. Latiševs tiesājis piecas spēles ar NBA Attīstības līgas līmeņa basketbolistu dalību un arī vienu NBA Vasaras līgas spēli.

"Daudz interesantu nianšu. Īpaši prezentēšanas mākslā, arī komunikācijā – ar spēlētājiem, treneriem, kolēģiem, galdiņu. Šai ziņā esam vismaz soli iepakaļus amerikāņiem. Viņiem ir vienota skola – vienādi žesti, sazināšanās stils. Ieguvu ļoti daudz ideju, ar kurām tradicionālajā LBS tiesnešu pirmssezonas seminārā iepazīstināšu visus kolēģus," par gūto pieredzi stāsta tiesnesis. "Ļoti vērtīgi bija tas, ka pēc katras spēles tiesnešu brigādes darbu apmēram divas stundas analizēja novērotāji, starp kuriem bija NBA aktīvie tiesneši. Visu salika pa plauktiņiem – žestus, lēmumus. Pievēršot uzmanību katrai niansei – cik augstu pacelta roka rādot žestu, kā pagriezta galva, kā ieņemta pozīcija laukumā utt."

"Pērn eiropieši Vasaras līgā tiesāja vienu ceturtdaļu, šoreiz tikām dažus soļus tālāk. Kopā ar diviem amerikāņiem tiesāju spēli "Heat" – "Raptors" (81:72). Tā tomēr ir treniņspēle, kurā nepiedalās superzvaigznes un pat ne stabili NBA spēlētāji. Statistika bija daiļrunīga – komandas kopā pieļāva 49 kļūdas, sapelnīja milzums piezīmju, jo Vasaras līgā limits vienam spēlētājam ir desmit pārkāpumi. Toties rezultatīvo piespēļu vienai komandai bija tikai 12, otrai – deviņas. Katrs spēlēja par sevi, primāri cenšoties parādīt, ko prot pats," turpina Latiševs.

Tomēr Latvijas labākais un viens no labākajiem Eiropas soģiem uzsver, ka tikt NBA tiesnešu apritē nav reāli. "Tādu iespēju nav pat teorētiski, jo NBA spēļu tiesāšana ir amerikāņu monopols. Tomēr jaunas pieredzes iegūšanai un kvalifikācijas celšanai šādi kontakti ir ļoti lietderīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!