Foto: DELFI
Lietuvas policija piektdien atbrīvojusi no apcietinājuma pazīstamos latviešu izcelsmes basketbola līdzjutējus - dvīņubrāļus Nauri un Normundu Macjusus, kas iepriekšējā vakarā tika aizturēti Kauņā pēc mača starp "Žalgiri" un Madrides "Real" sakarā ar uzbrukumu viesu komandas spēlētājam Rūdijam Fernandesam. Kā pēc iznākšanas brīvībā žurnālistiem paziņojuši brāļi, viņi tikai "aizstāvējuši Lietuvas godu".

Šis notikums izraisījis plašas atbalsis Eiropas medijos. Eirolīga jau sākusi izmeklēšanu, pieprasot "Žalgirim" oficiālu paskaidrojumu un sīku papildinformāciju. Lēsts, ka par šo incidentu, kurš Lietuvas čempionvienībai bijis pirmais, bet vienlaikus ir visai nopietns, netiks piespriests maksimālais naudassods, tomēr litu izteiksmē summa varētu sasniegt sešzīmju skaitli, vēsta " Basketnews.lt".

Incidents notika pēc ULEB Eirolīgas basketbola turnīra otrā posma - "Top 16" turnīra - mača, kurā pagarinājumā pārāki ar 105:104 bija "Real" komandas spēlētāji. Spēle beidzās bez starpgadījumiem un līdzjutēju konfliktiem, bet vēlāk, kad Fernandess devās uz vienības autobusu, Nauris Macjuss esot pieskrējis viņam klāt un iesitis pa seju. Aculiecinieki stāsta, ka sitiens neesot bijis stiprs, bet nekavējoties izraisījis asiņošanu, tomēr zināms, ka sportists neesot nopietni cietis. Otrs brālis savukārt iesitis Fernandesa apsargam, kas meties aizstāvēt basketbolistu.

Pēc portāla "Lrytas.lt" ziņām, pēc tam izraisījusies visai sīva sadursme starp dvīņiem un policijas mobilās rotas vīriem, kuri mēģinājuši viņus aizturēt. Galu galā policijai nācies laist darbā elektrošoku un asaru gāzi.

Kad beidzot viņi ieslēgti rokudzelžos un nogādāti policijas komisariātā, Naurim Macjusam organismā konstatēta 2,62 promiles liela alkohola koncentrācija, bet Normundam Macjusam - 2,22 promiles. Paši brāļi atzīst, ka esot iedzēruši, bet "tikai mazliet - pa kādām piecām glāzēm alus".



Kā zināms, Fernandesa darbības laukumā bieži vien ir provocējošas, un "Žalgira" fani viņu īpaši nemīl. Iepriekšējā abu vienību tikšanās reizē Madridē Fernandess izcēlās ar nesportisku rīcību.

Brāļi stāsta, ka pēc spēles stāvējuši netālu no arēnas un gaidījuši savu draugu, "Žalgira" basketbolistu Rimantu Kaukēnu, kad pa dienesta durvīm iznācis Fernandess un it kā viņus pagrūdis, it kā garāmejot spāniski kaut ko sliktu pateicis par lietuviešiem, it kā pat "nosaucis par komunistiem un vēl kaut ko sliktu sacījis".

Dvīņi diezgan nepārliecinoši izteikuši nožēlu, paziņojot, ka viss noticis aiz pārlieku lielām emocijām. "Ja jums tā iznāk, ka kāds saka - jūs, komunisti tādi, sliktie, un nospļaujas?" vaicājuši dvīņi, bet nav atbildējuši uz pretjautājumu, kurš tieši viņus saucis par komunistiem.

Kopumā mediju pārstāvjiem radies iespaids, ka dvīņi savu rīcību īpaši nenožēlo. "Vajadzēja stiprāk, no visa spēka," izteicies Nauris. Par policistiem viņi gan runājuši visai draudzīgā tonī un elektrošoku salīdzinājuši ar "vieglu masāžu". Vienlaikus brāļi uzsvēruši, ka ļoti mīl "Žalgiri" un Lietuvu.

Mediji norāda, ka Normundam un Naurim nāksies vēl ne vienreiz vien mīt tiesībsargāšanas iestāžu sliekšņus, jo pret viņiem sākta pirmstiesas izmeklēšana par sabiedriskās kārtības pārkāpšanu un pretošanos policijai. Bargākajā likuma piemērošanas gadījumā viņiem varētu draudēt pat divi gadi cietumā.

Tikmēr Spānijas prese atsaucas uz "Real" pārstāvjiem un vēsta, ka incidents esot noticis arēnas iekštelpās. Par tādu uzbrukumu Kauņas "Žalgirim" varētu draudēt bargas Eirolīgas sankcijas. Čempionāta rīkotājiem tuvākajā laikā būtu jānoskaidro, kas īsti noticis. Ja izrādītos, ka Fernandesam uzbrukts zonā, kas bija jāsargā laukuma saimnieku darbiniekiem, finansiālu problēmu māktajam klubam var nākties samaksāt lielu naudassodu.

Jautāti, vai viņi nebaidās, ka pēc visa notikušā arēnas administrācija un klubs varētu viņus neielaist turpmākajās sacensībās, brāļi atbildējuši noliedzoši. "Ielaidīs, kā var neielaist? Mūs visur ielaidīs, ko mēs tādu esam izdarījuši?" vaicājuši dvīņi, kuri ir labos draugos ar daudziem no slavenākajiem lietuviešu basketbolistiem.

Tomēr Lietuvas mediji pieļauj, ka vismaz kādu laiku basketbola sacīkstes viņiem nāksies vērot televizora ekrānā, jo gan "Žalgiris", kam šis incidents neapšaubāmi sagādājis problēmas, gan arēnas administrācija varētu aizliegt viņiem ierasties uz spēlēm.

"Žalgira" preses sekretārs Almants Ķiveris norādījis, ka gadījumā, ja Eirolīga klubam piespriestu naudassodu, šo summu tiks mēģināts tiesas ceļā piedzīt no incidenta vaininiekiem.

Tiesa Ķiveris uzsvēris, ka Fernandesam asiņu nav bijis. Tikmēr policijas ziņojumā teikts, ka Nauris Macjuss basketbolistam "ar roku sitis pa galvas apvidū".

Pēc Ķivera teiktā, ceturtdienas notikums bijis ļoti negaidīts. Abi pazīstamie līdzjutēji uz "Žalgira" spēlēm nākuši bieži, izturējušies draudzīgi, pēc mačiem gaidījuši spēlētājus, lai kopīgi nofotografētos, un veduši viņiem no Latvijas dāvanas.

Kā noskaidrots, brāļi Macjusi Latvijā joprojām nodarbojas ar tirdzniecību. Nauris Macjuss ir firmas "Souvenirs I&N" līdzīpašnieks, kurai pieder dāvanu un suvenīru veikals Rīgas lidostā, kā arī sieviešu apģērbu veikala "Gaudi" valdes priekšsēdētājs.

Savukārt Normundam Macjum pieder 50% akciju firmā "Macius un Laura", kas tirgo zīmola "Parah" apakšveļu un peldkostīmus. Viņš ir arī "Macius un Zīmele" līdzīpašnieks, kas savulaik bija iekārtojusi sieviešu veļas veikalu Marijas ielā, Rīgā. Iepriekš bijis līdzīpašnieks un valdes loceklis "Mattia & Macius", kam pieder juvelierizstrādājumu veikals "NFirenze" tirdzniecības centrā "Domina". Viņam pieder arī daļas uzņēmumā "Macius un Jura", kas reālu darbību neveic.

Sociālajā tīklā "Facebook" draudzību ar Nauri apstiprinājuši tādi Latvijā plašāk pazīstami cilvēki kā Andrejs Ēķis, Marika Ģederte, Eduards Švāns, Andris Kivičs, Aleksejs Loskutovs u.c. Savukārt Normundam kā draugi redzami Sandis Buškevics, Jeļena Usakova u.c.

28.aprīlī abi brāļi svinēs savu 43.dzimšanas dienu, bet Lietuvā viņi ir slaveni ar saviem ķermeņa tetovējumiem. Viņu plecus, krūtis un muguru rotā slavenāko Lietuvas basketbolistu portreti, komandu un televīzijas šovu logo un zīmējumi par Lietuvas vēstures tēmu.

Lietuvas pilsonību abi brāļi svinīgi ieguva vien pirms mēneša, 1.februārī. Vīriešiem Lietuvas pilsētā Klaipēdā dzimis tēvs Kazis, kura sieva ir Latvijas iedzīvotāja Valentīna. Abiem brāļiem ir arī jaunākas dvīņumāsas Santa un Sanita, kā arī jaunākā māsa Oksana. Šobrīd Santa dzīvo Latvijā, Sanita Vācijā, bet Oksana - Īrijā.

Macju ģimene esot izjukusi pēc incidenta, kad Naurim un Normundam bija seši gadi - kāds greizsirdīgs kaimiņš pielaidis viņu mājai uguni. Pēc šī notikuma viņi uz vairākiem gadiem nokļuvuši bērnunamā.

Jaunības gados Nauris un Normunds bijuši laba līmeņa sportisti - abi bijuši Latvijas jaunatnes izlasē vieglatlētikā un skrējuši 400, 800 un 1500 metru distances. Tomēr savas vieglatlētu karjeras viņi izlēma neturpināt. Kaut 18 gadu vecumā brāļi Rīgā nakšņojuši Centrālajā dzelzceļa stacijā, gadu laikā viņi kļuvuši par veiksmīgiem biznesmeņiem.

Nākamnedēļ viņi plānojuši doties uz Maskavu, kur "Žalgiris" mērosies spēkiem ar CSKA, bet solījuši tur nekādus kautiņus nesākt.

ULEB Eirolīgas sacensību "Top16" turnīra E apakšgrupas kopvērtējumā "Real" klubs ar deviņām uzvarām desmit mačos atrodas pirmajā vietā, bet "Žalgiris" ar četriem panākumiem ir sestajā pozīcijā astoņu vienību konkurencē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!