Foto: F64
2015.gada Eiropas basketbola čempionāta apakšgrupu cīņas norisināsies arī Latvijā, pirmdien paziņoja "FIBA Europe".

"Eurobasket 2015" Latvija rīkos kopā ar Franciju, Horvātiju un Vāciju. Latvijā un pārējās trijās rīkotājvalstīs norisināsies pa vienam apakšgrupu turnīram, bet izšķirošās cīņas risināsies Francijas pilsētā Lillē. Priekšsacīkstēs spēles notiks Rīgā, Berlīnē, Monpeljē un Zagrebā.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas šī ir otrā reize, kad Latvija uzņems Eiropas čempionātu basketbolā (2009.gadā Rīgā, Liepājā un Valmierā notika Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm). Savukārt pagaidām grandiozākais sporta notikums valstī bija 2006.gada pasaules čempionāts hokejā.

Pirmdien visas delegācijas veica prezentācijas un atbildēja uz jautājumiem, kas "FIBA Europe" palīdzēja pieņemt lēmumu.
Balsošanā piedalījās 25 "FIBA Europe" valdes locekļi. Uz "Eurobasket 2015" rīkošanu pretendēja arī Somija, Izraēla, Polija un Turcija. Pirms balsošanas par grupu turnīra norises vietām kandidatūru atsauca Turcija. Balsošanā pirmajā kārtā izkrita Izraēla, otrajā – Polija, trešajā – Somija, informē Latvijas Basketbola savienība.

Savukārt uz finālposma rīkošanu kandidēja Horvātija, Turcija un Francija. Horvātija savu kandidatūru atsauca pirms balsošanas, bet balsošanā Francija ieguva vairāk balsis nekā Turcija.

Janvārī vai februārī norisināsies Eiropas čempionāta apakšgrupu izloze, kurā visas četras mājinieces uzzinās savus pretiniekus. Turnīrs norisināsies no 5. līdz 20.septembrim, bet priekšsacīkstes - no 5.-10.septembrim.

Gatavojoties izšķirošajai "FIBA Europe" valdes sēdei, LBS sagatavojusi informatīvu bukletu, atgādinot par Latvijas basketbola tradīcijām un regulāro iesaisti augsta līmeņa starptautisko turnīru rīkošanā, kā arī informējot par Rīgas infrastruktūru, kas pilnībā atbilst "FIBA Europe" augstākajiem standartiem. Latvijas kandidatūras prezentācijas laikā tiks demonstrēts videoklips, "FIBA Europe" valdi uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, bet uz jautājumiem atbildēja LBS prezidents Valdis Voins un ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

2015.gada Eiropas čempionāts basketbolā sākotnēji bija plānots rīkot Ukrainā, tomēr valstī valdošās kara darbības dēļ tai šī iespēja ir liegta.

Vienlaikus ar jauna konkursa izsludināšanu tika mainīta EuroBasket izspēles sistēmu, atceļot otrā posma turnīrus. Pirmajā posmā notiks četri grupu turnīri, katrā piedaloties sešām komandām. Pa četrām labākajām kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, kas risināsies četrās kārtās – astotdaļfināls, ceturtdaļfināls, pusfināls un finālspēles (pēc šādas sistēmas septembrī jau trešo reizi risināsies Pasaules kausa izcīņa). EuroBasket'2015 komandas cīnīsies ne tikai par medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2016.gada olimpiskajām spēlēm un olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Gaidāmajā Eiropas čempionāta piedalīsies Spānija, Grieķija, Francija, Lietuva, Serbija, Slovēnija, Horvātija, Ukraina, Somija, Turcija, Krievija, Polija, Itālija, Izraēla, Nīderlande, Islande, Austrija, Beļģija, Maķedonija, Bosnija un Hercegovina, Gruzija, Čehija un Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!