Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra piektajā mačā svētdien ar rezultātu 89:65 (20:16, 30:17, 22:19, 17:13) izbraukumā pārliecinoši pieveica Slovākijas valstsvienību.

Līdz ar to Latvijas basketbolisti oficiāli garantēja sev vietu Eiropas čempionātā.

Vēl spēles 12.minūtē latvieši bija priekšā vien ar 22:20, tomēr pēc puslaika jau atradās vadībā ar 50:33, ļoti drošu pārsvaru nosargājot līdz cīņas beigām.

Uzvarētājiem pa 13 punktiem iemeta Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks, bet ar 11 punktiem atzīmējās Dairis Bertāns.

Kā zināms, uz maču Slovākijā nebija devies Jānis Timma, kurš izlasei savainojuma dēļ nevarēs palīdzēt arī noslēdzošajā atlases turnīra spēlē. Viņu sastāvā aizstāja Ingus Jakovičs.

Vēl vienā piektās kārtas mačā Rumānija dramatiskā cīņā ar 88:86 (22:17, 25:21, 20:16, 21:32) izbraukumā izrāva uzvaru pār Zviedriju, uzvaras grozu līdz ar beigu signālu gūstot Adrianam Gutoaijam.

Šobrīd Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F apakšgrupā Latvija ar pieciem panākumiem piecos mačos ir pirmā, tai ar trim uzvarām četros mačos seko Rumānija, bet Zviedrija ar vienu panākumu trijnieku noslēdz. Tikmēr neveiksmes visās piecās cīņās cietusi Slovākija.

Pēc piecām kārtām Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F apakšgrupā Latvija ar pieciem panākumiem ir pirmā, tai ar četrām uzvarām seko Rumānija, bet Zviedrija ar vienu panākumu trijnieku noslēdz. Tikmēr neveiksmes visās piecās cīņās cietusi Slovākija.

Atlases turnīrs tiks noslēgts nākamnedēļ, kad Latvija izbraukumā tiksies ar Rumāniju. Lai latvieši uzvarētu grupā, viņi nedrīkstēs zaudēt Rumānijai ar vairāk nekā 22 punktiem.

Jau vēstīts, ka atlases cikla pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 62:50 pārspēja Zviedriju, bet turpinājumā izcīnīja divus panākumus savā laukumā - ar 86:66 uzvarēja Slovākiju un ar 88:65 pārspēja arī Rumāniju.

Savukārt otrais aplis tika iesākts trešdien, kad "Arēnā Rīga" dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 79:76 tika pieveikta Zviedrija, kas pēc neoficiālas informācijas jau deva vietu finālturnīrā.

Eiropas čempionāta finālturnīra norises vieta tiks izraudzīta septembrī, jo tiesības uzņemt sacensības valsts politiskās situācijas dēļ atņemtas Ukrainai. Uz tiesībām rīkot daļu finālturnīra pretendē astoņas valstis, kuru vidū ir arī Latvija. Rīkotāji tiks izraudzīti no to valstu vidus, kuru komandas būs izcīnījušas tiesības spēlēt finālturnīrā.

Finālturnīram kvalificēsies septiņu atlases grupu uzvarētāji, kā arī seši labākie otro vietu ieguvēji.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar Slovākiju:
Jānis Strēlnieks, Jānis Blūms, Dairis Bertāns, Ingus Jakovičs, Aigars Šķēle, Kristaps Janičenoks, Mareks Mejeris, Rolands Freimanis, Kaspars Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Ronalds Zaķis, Ronalds Šmits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!