Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlase, gatavojoties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, ceturtdien pretinieku laukumā piekāpās Francijas valstsvienībai.

Latvijas izlase pretinieku pārākumu atzina ar rezultātu 72:89 (20:23, 26:12, 17:11, 26:26).

Viesu rindās rezultatīvākais ar 14 punktiem bija Kaspars Bērziņš, kurš izcīnīja arī astoņas atlēkušās bumbas. 12 punktus iemeta Dairis Bertāns, bet pa astoņiem pievienoja Anžejs Pasečņiks un Kaspars Vecvagars.

Mača pirmajās divās minūtēs Latvijas izlase nokļuva iedzinējos ar 0:7, taču turpinājumā izdevās atspēlēties un pirmo ceturtdaļu noslēgt ar vadību 23:20. Latvijas izlase uz brīdi panāca astoņu punktu pārsvaru, ko franči otrās ceturtdaļas vidū atspēlēja, panākot neizšķirtu 31:31. Sekoja mājinieku 15:4 izrāviens un puslaika pārtraukumā Latvijas basketbolistiem bija jādodas ar 11 punktu deficītu - 35:46.

Arī pēc pārtraukuma labāk spēlēja laukuma saimnieki, pakāpeniski palielinot pārsvaru. Ceturtajā ceturtdaļā spēle ritēja punkts punkta, taču lauzt spēles gaitu viesu komandai neizdevās. Latvijas izlase kopumā šajā mačā daudz izpildīja tālmetienus, bet ar precizitāti nesekmējās.
Jau ziņots, ka šīs komandas trešdien aizvadīja savstarpēju treniņspēli, kad aiz slēgtām durvīm Latvija guva panākumu ar 76:75.

Francija ir 2013.gada Eiropas čempione, bet pērn šajā turnīrā viņi izcīnīja bronzas medaļas.

Ainara Bagatska trenētā komanda uz Franciju devās 14 spēlētāju sastāvā. Neilgi pirms izbraukšanas sastāvā notika izmaiņas, jo ceļā nedevās Žanis Peiners, bet viņa vietā tika iekļauts Kaspars Vecvagars.

Peineram pēc stomatoloģiskas procedūras dažas dienas ir jālieto antibiotikas, tāpēc viņš palika mājās.

Paredzams, ka Peiners, tāpat kā savas kāzas nosvinējušais Jānis Timma un aizvadītās nedēļas nogalē par Vācijas čempionu kļuvušais Jānis Strēlnieks valstsvienībai pievienosies nākamnedēļ treniņnometnē Liepājā. Tāpat komandā tiek gaidīts Ojārs Siliņš, kurš pirmdien otro gadu pēc kārtas ar Redžio di Emīlijas "Grissin Bon" komandu kļuva par Itālijas vicečempionu.
Uz vietu valstsvienības sastāvā turpina kandidēt 18 spēlētāji.

Pēc atgriešanās no Francijas Latvijas izlases kandidāti dosies uz treniņnometni Liepājā, kur 22.jūnijā pārbaudes mačā spēlēs ar Tunisijas izlasi. Divas dienas vēlāk komandai ar tiem pašiem pretiniekiem gaidāms mačs bez skatītājiem.

Pēdējās divas Latvijas izlases pārbaudes spēles notiks "Arēnā Rīga". 27. jūnijā mājinieki tiksies ar Jaunzēlandes komandu, bet dienu vēlāk ar Irānas izlasi. Visi Latvijas komandas pretinieki arī gatavojas olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, taču spēlēs citās grupās.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā būs mājiniece Serbija, Puertoriko un Angola. Katras grupas divas labākās vienības kvalificēsies pusfinālam, bet pie ceļazīmes uz Olimpiādi tiks tikai šī turnīra uzvarētāja.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vienu reizi - 1936.gadā Berlīnē.

Latvijas basketbola izlases kandidāti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:
Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Ingus Jakovičs, Jānis Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Mareks Mejeris (visi - "VEF Rīga), Žanis Peiners ("Ventspils"), Aigars Šķēle, Mārtiņš Laksa (abi - "Valmiera"/ORDO), Dāvis Lejasmeiers (Sēderteljes "Kings", Zviedrija), Dairis Bertāns (Bilbao "Dominion", Spānija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Ojārs Siliņš (Redžio di Emīlija "Grissin Bon", Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Jānis Timma, Kaspars Bērziņš (abi - Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Rolands Freimanis (Tallinas "Kalev", Igaunija), Anžejs Pasečniks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!