Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlase piedalīsies 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kļuva zināms pēc turnīra rīkotāju paziņošanas.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) paziņojusi, ka kvalifikācijas turnīrus rīkos Itālija, Filipīnas un Serbija. Līdz ar to Latvijas izlasei būs iespēja piedalīties cīņā par Rio olimpiskajām spēlēm.

Serbijas un Itālijas izlases "Eurobasket 2015" izcīnīja tiesības spēlēt olimpiskajā kvalifikācijā, līdz ar to tiesības piedalīties Rio atlasē iegūst nākamās pretendentes no attiecīgās zonas – Eiropas zonas gadījumā tā bija astotās vietas ieguvēja Latvija un devītās vietas ieguvēja Horvātija. FIBA noteiktajā termiņā uz tiesībām rīkot olimpisko kvalifikācijas turnīru vīriešu komandām oficiāli pieteicās sešas valstis - arī Čehija, Vācija un Turcija.

Kvalifikācijas turnīru grupu izloze notiks 26. janvārī, 18 komandas sadalot trijos sešniekos. Kvalifikācijas turnīri notiks no 5. līdz 10. jūlijam.

"Apsveicu visus Latvijas basketbola draugus, kuru atbalsts mums palīdzēja iekļūt Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, sperot izšķirošo soli uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Tagad domāsim un strādāsim, lai tiektos pēc nākamā mērķa - ļoti gribas aizbraukt uz Rio spēlēm," sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

"Grupu izloze būs svarīga, un, jau pēc nedēļas, kad zināsim pretiniekus, par mūsu izredzēm varēsim runāt konkrētāk. Bet, lai ko arī dabūsim pretiniekos, vislielākā nozīme, protams, būs mūsu pašu gatavībai - sastāvam un sagatavošanās darba kvalitātei," uzsvēra treneris.

Kvalifikācijas turnīrā spēlēs Latvija, Francija, Serbija, Grieķija, Itālija, Čehija, Horvātija, Jaunzēlande, Angola, Tunisija, Senegāla, Kanāda, Meksika, Puertoriko, Filipīnas, Irāna, Japāna un Turcija.

Katras grupas komandas pirmajā posmā tiks sadalītas divos trijniekos, kuru ietvaros notiks apļa turnīri. Pa divām komandām no katra trijnieka kvalificēsies pusfinālam. Pusfināla spēļu uzvarētāji finālspēlē noskaidros olimpiskās ceļazīmes ieguvējus.

Ceļazīmes uz Rio olimpiskajām spēlēm jau ieguvušas Brazīlija, ASV, Spānija, Lietuva, kā arī Venecuēla, Nigērija Argentīna, Ķīna un Austrālija.

Olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībniekiem - arī Latvijas valstsvienībai - garantētas arī tiesības piedalīties Eiropas 2017.gada čempionāta finālturnīrā, kas risināsies Izraēlā, Rumānijā, Somijā un Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!