Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra priekšpēdējā spēlē sestdien ar rezultātu 70:73 (13:7, 11:24, 21:17, 25:25) savā laukumā piekāpās Gruzijas valstsvienībai.

Līdz ar to Gruzija kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, bet Latvijas izlasei, lai to paveiktu, pēdējā kvalifikācijas mačā otrdien būs obligāti jāuzvar Rumānijā.

Latvijas izlasē pa 15 punktiem guva Kaspars Bērziņš un Dairis Bertāns, bet ar 14 punktiem atzīmējās Mārtiņš Meiers.


Savukārt Gruzijai 17 punktus guva Manučars Markoišvili, bet ar 15 punktiem izcēlās Džeikobs Palens un Zaza Pačulija.

Jau no spēles sākuma Latvijas izlase aizsardzībā spēlēja agresīvi. Pirmās desmit minūtes nebija ļoti rezultatīvas, bet mājinieki spēlēja veiksmīgāk un pēc ceturtdaļas atradās vadībā ar 13:7.

Līdz otrās ceturtdaļas vidum Gruzija panāca izlīdzinājumu 20:20, tomēr Latvijas izlase ātri vien atguva nelielu vadību. Savukārt pēc tam, kad septītajā minūtē Riharda Kuksika tālmetiens neskāra pat groza stīpu, Zaza Pačulija izvirzīja Gruziju vadībā ar 26:24. Pirmajā puslaikā Latvija vairs punktus nespēja gūt un nokļuva septiņu punktu deficītā - 24:31. Kopumā ceturtdaļas beigās Gruzija veica izrāvienu 11:0.

Jāpiemin, ka pirmajā puslaikā trīs galvenie Latvijas centra spēlētāji nopelnīja pa trim piezīmēm, bet Gruzijai labāku rezultātu sasniegt liedza soda metienu neprecizitāte - realizēti bija vien astoņi no 15 brīvmetieniem.

Trešās ceturtdaļas sākumā turpinājās mazrezultatīva cīņa un Gruzija saglabāja vadību ar 35:28. Pēc Jāņa Strēlnieka un Daira Bertāna precīziem raidījumiem Latvijas izlase lēnām atguva pārliecību un pēdējā minūtē jau pārņēma vadību ar 44:43. Tomēr pirms izšķirošajām desmit minūtēm latvieši atkal bija nokļuvuši iedzinējos ar 45:48.

Pēdējā ceturtdaļā turpinājās līdzīga cīņa, bet tās vidū sekmīgu izrāvienu veica Gruzija, kas īsā brīdī ieguva septiņu punktu pārsvaru (62:55).

Izšķirošās minūtes aizritēja dramatiskā un aizraujošā cīņā. Pēdējās sekundēs Latvijas izlase bija nokļuvusi tikai viena metiena attālumā, tomēr vismaz izlīdzinājumu tā arī neizdevās panākt.

Pirms šī mača abām komandām bija vienāda bilance - četras uzvaras un divi zaudējumi. Lai Latvija automātiski kvalificētos finālturnīram, tai bija jāuzvar ar vismaz četru punktu pārsvaru. Tomēr paredzams, ka arī uzvara Rumānijā dos vietu Eiropas čempionātā.

Kā ziņots, Latvijas izlases sastāvs bija palicis nemainīgs jau ceturtajā spēlē pēc kārtas.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, trešajā cīņā ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai, bet pirmā apļa noslēgumā ar 89:53 sagrāva Rumāniju.

Otrā apļa pirmajā mačā Latvija ar 80:64 savā laukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu, bet otrajā cīņā trešdien ar 86:81 smagā galotnē izbraukumā pārspēja Nīderlandi.

Vēl vienā šīsdienas spēlē Bosnija un Hercegovina savā laukumā uzņems Rumāniju.

Grupas kopvērtējumā šobrīd pa pieciem panākumiem septiņos mačos ir bosniešiem un gruzīniem. Latvija ar četrām uzvarām atrodas trešajā vietā, Nīderlandes kontā ir divas uzvaras septiņās cīņās, bet Rumānija tikusi pie viena panākuma sešos mačos.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās piedzīvoja septiņus zaudējumus, turklāt visas septiņas neveiksmes sekoja pēc kārtas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam ar Gruziju:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs, Rolands Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!