Foto: F64

Latvijas basketbola izlases sastāvu ceturtdien treniņā papildinājuši Jānis Timma un Dairis Bertāns.

Kā zināms, nedēļas sākumā Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles pret Igaunijas valstsvienību, gatavojoties Eiropas čempionāta atlases turnīram, uzvaras mačos dalos uz pusēm.

Komandai abās cīņās bija jāiztiek bez Jāņa Timmas un Daira Bertāna, kuri mēroja spēkus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Orlando Vasaras līgā. Tomēr tagad abi basketbolisti pievienojušies Latvijas izlases treniņiem. Tāpat spēlēs pret Igauniju nepalīdzēja Kaspars Bērziņš, kurš šovasar arī cer uz iekļūšanu NBA, taču basketbolists to nedara ar Vasaras līgas palīdzību, bet gan individuāliem treniņiem šīs līgas klubu paspārnē. Paredzams, ka raženais spēlētājs izlases pulku varētu papildināt jūlija izskaņā.

Nākamos pārbaudes mačus Latvija aizvadīs sestdien un svētdien, kad izbraukumā divreiz spēkosies pret Lielbritāniju.

Jūlijā Latvijas izlase aizvadīs pārbaudes spēles arī ar Lietuvu, bet augusta sākumā Vācijā notiks Superkausa izcīņa, kurā bez mājiniekiem vēl piedalīsies arī Krievija un Izraēla.

Kvalifikācijas turnīrā no 10. līdz 27.augustam Latvija samēros spēkus ar Zviedrijas, Rumānijas un Slovākijas izlasēm.

Gados jaunie Kristaps Porziņģis un Ojārs Siliņš par vietu izlasē šovasar necīnās, koncentrējoties individuālās izaugsmes veicināšanai. Savukārt izlases kandidātu sarakstā iekļautais gados jaunais centrs Iļja Gromovs palīdz Latvijas U-20 izlasei, bet pievienošanās pieaugušo valstsvienībai iespējama pēc Eiropas čempionāta šajā vecuma grupā.

Pašreizējais plāns paredz, ka 2015.gada rudenī finālturnīrā varēs spēlēt grupas uzvarētāji, kā arī seši no septiņiem otro vietu ieguvējiem.

Kā zināms, nestabilās politiskās situācijas dēļ Ukrainai tika atņemtas tiesības rīkot finālturnīru, un pagaidām vēl nav zināms, kur sacensības risināsies.

Izraugoties 2015.gada čempionāta finālturnīra norises vietu, tiek pieļauta gan visa čempionāta norise vienā valstī, gan grupu turnīru sarīkošana četrās valstīs, no kurām vienā notiktu arī izslēgšanas spēles. Nolemts turpmāk nerīkot otrā posma turnīrus, uzreiz pēc grupu turnīriem sākot izslēgšanas spēles ar 16 komandu līdzdalību.

Interesi par visa finālturnīra vai tā daļas sarīkošanu izrādījušas 16 valstu basketbola organizācijas, ieskaitot Latvijas Basketbola savienību (LBS). Lēmums par LBS līdzdalību konkursā uz rīkošanas tiesībām tiks pieņemts pēc iepazīšanās ar visiem konkursa noteikumiem.

Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīrā startēs 24 komandas. Tiesības spēlēt finālturnīrā jau ir pasaules čempionāta dalībniecēm Francijas, Lietuvas, Spānijas, Horvātijas, Slovēnijas, Ukrainas, Serbijas, Grieķijas, Turcijas un Somijas izlasēm, kā arī kvalifikācijas pirmās kārtas uzvarētājai Igaunijai. Pārējās 13 finālturnīra dalībnieces tiks noskaidrotas kvalifikācijas turnīrā.

Paredzams, ka finālturnīra rīkotāji tiks izraudzīti augusta beigās pēc kvalifikācijas turnīra finiša. Tās valstis, kuras nebūs izcīnījušas ceļazīmi uz finālturnīru, no konkursa dalībnieku vidus tiks izslēgtas.

Iepriekš LBS, kā arī Lietuvas, Igaunijas un Somijas federācijas bija apliecinājušas vēlmi rīkot Pasaules kausa izcīņas finālturnīru vīriešu komandām 2019. vai 2023.gadā. Nākamajā kārtā pretendenti tiks iepazīstināti ar organizatoriskajām un finansiālajām prasībām.

Tāpat iepriekš Latvijas puse izteikusies, ka ar cerībām raugās arī uz iespēju 2017.gadā kopīgi ar vienu vai abām pārējām Baltijas valstīm uzņemt Eiropas čempionāta finālturnīru basketbolā vīriešiem.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram:

Jānis Strēlnieks, Jānis Blūms, Dairis Bertāns, Žanis Peiners, Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Kristaps Janičenoks, Jānis Timma, Mareks Mejeris, Rolands Freimanis, Kaspars Bērziņš, Andrejs Gražulis, Andrejs Šeļakovs, Mārtiņš Meiers, Ronalds Zaķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!