Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē otrdien savā laukumā ar rezultātu 71:52 (14:15, 15:16, 16:11, 26:10) uzvarēja Itālijas valstsvienību

Latvijas izlasē rezultatīvākās spēlētājas godu izpelnījās Liene Jansone, kura guva 15 punktus un izcīnīja desmit atlēkušās bumbas, 14 punktus iekrāja Ieva Krastiņa un Kristīne Kārkliņa, bet Anete Horelika tika pie 13 punktiem.

Savukārt Itālijas izlases rindās pie 18 punktiem tika Džordža Sotana, kura kā vienīgā no komandas pārsniedza desmit gūto punktu robežu.

Pirmos sešus punktus spēles ievadā prata gūt Itālijas izlase, bet Latvijas vienība pirmos punktus guva pēc nospēlētām gandrīz četrām minūtēm, kad precīza bija Krastiņa. Pirmās ceturtdaļas turpinājumā Itālijas izlase guva septiņus punktus pēc kārtas, panākot 11 punktu pārsvaru (15:4), uz ko mājinieces atbildēja ar 13 pēc kārtas gūtiem punktiem, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 17:15 - pirmā ceturtdaļa beidzās ar rezultātu 15:14 Itālijas izlases labā, bet otrās ceturtdaļas sākumā Jansone realizēja trīspunktu metienu.

Cīņas turpinājumā gan veiksmīgākas atkal bija viešņas, izvirzoties vadībā ar 25:21. Tomēr līderes lomu veiksmīgi bija uzņēmusies Jansone, pašrocīgi vairākas reizes pēc kārtas izlīdzinot rezultātu. Pirmā puslaika noslēgumā laukumā ritēja spraiga cīņa, kurā mazliet meistarīgākas izrādījās itālietes, atpūtā ejot ar divu punktu pārsvaru (31:29).

Arī trešās ceturtdaļas sākumā veiksmīgāk sevi apliecināja Itālijas izlases spēlētājas, kuras tika pie septiņu punktu pārsvara, kuru gan neprata ilgstoši nosargāt. Teju visu trešo ceturtdaļu Itālijas vienība atradās vadībā ar diviem līdz četriem punktiem, kamēr Latvijas izlase pacietīgi turpināja pakaļdzīšanos. Savu mājinieces panāca pašās trešās ceturtdaļas beigās, kad Anete Šteinberga un Horelika izvirzīja Latvijas komandu vadībā ar 45:42.

Mača pēdējā ceturtdaļā Latvijas izlase prata izvairīties no straujiem snieguma kritumiem, četras minūtes pirms beigām atrodoties vadībā ar 57:50. Vēl pēc nospēlētājas minūtes pārsvars bija pieaudzis par diviem punktiem (59:50). Iekrāto handikapu laukuma saimnieces nosargāja, to pakāpeniski tikai palielinot, un tādējādi ar uzvaru ievadīja Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru.

Latvijas izlase ar Itāliju tikusies astoņas reizes, izcīnot četras uzvaras.

Kvalifikācijas turnīrs ilgs līdz 11.jūlijam. Tā laikā Latvija aizvadīs divu apļu turnīru, savā laukumā un izbraukumā sacenšoties arī ar Luksemburgu, Grieķiju un Somiju.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Svētdien no Latvijas izlases sastāva tika atskaitītas Zane Jākobsone, Baiba Eglīte un traumas dēļ arī Aija Brumermane, bet viņām visām jābūt gatavām arī kvalifikācijas cikla laikā nepieciešamības gadījumā atkal pievienoties Latvijas izlasei.

No sastāvā palikušajām 14 spēlētājām mačam ar Itāliju nebija pieteiktas Līga Šurkusa un Liene Priede.

Kā ziņots, gatavojoties finālturnīram, Latvijas izlase uzvarēja tikai vienā no astoņām pārbaudes spēlēm, bet visi mači noslēdzās ļoti sīvā cīņā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.
Latvijas izlase piedalījusies iepriekšējos četros Eiropas čempionātos. Pēc pērn notikušā finālturnīra, kurā latvietes palika astotajā pozīcijā, karjeru valstsvienībā noslēdza Gunta Baško un Ieva Kubliņa. Tāpat šogad izlasei traumu dēļ nevar palīdzēt Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs spēlei ar Itāliju:
Kristīne Kārkliņa (Džejhanas "Belediye", Turcija), Anda Eibele, Santa Dreimane, Agnija Reke, Anete Horelika (visas "Cēsis"), Kristīne Vītola, Anete Šteinberga (abas - Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa ("TTT Rīga"), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Aija Putniņa (Kauņas "Viči-Aištes", Lietuva), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija), Zane Tamane (Orenburgas "Nadežda", Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!