Foto: F64
Piektdien Latvijas sieviešu basketbola izlase galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa vadībā centīsies izcīnīt pirmo uzvaru Ungārijā un Rumānijā notiekošajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, aizvadot maču pret Horvātijas valstsvienību.

Otrais apakšgrupas duelis sāksies plkst.17.30 pēc Latvijas laika. Vēl šajā grupā plkst.20 pēc Latvijas laika Lielbritānijas izlase cīnīsies ar Krieviju.

Latvija pirmajā mačā ar 60:76 piekāpās Serbijas valstsvienībai, bet Krievija ar 83:62 pieveica Horvātijas valstsvienību.

Šajā mačā Horvātijai nepalīdzēs viena no tās līderēm Jeļena Iveziča, kura guvusi traumu. Taču jau iepriekš bija zināms, ka komandai nepalīdzēs arī aizsardzības spēlētājas Ana Lelasa un Antonija Mišura.

Zīmīgi, ka Horvātijas sieviešu basketbola izlasei pirms notiekošā Eiropas čempionāta neizdevās laicīgi naturalizēt spēcīgo amerikānieti Šavonti Zelū, kas Ziemeļamerikā 2013.gadā tika atzīta par Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) visvairāk progresējušo spēlētāju.

Vēl 2010./11.gada sezonā Zelū pārstāvēja Latvijas komandu "TTT Rīga", bet pēc tam viņa kļuvusi par titulētu spēlētāju, jo Eiropā, piemēram, pērn ar Turcijas vienību Stambulas "Galatasaray", triumfēja FIBA Eirolīgā.

Tāpat Horvātija neizsauca Mateju Vrdoljaku, kura iepriekš tika minēta kā potenciālā Zelū aizvietotāja, līdz ar to komanda Eiropas čempionātā piedalās ar 11 spēlētājām.

Šī būs desmitā abu komandu savstarpējā cīņa. Iepriekš piecas uzvaras izcīnījusi Latvijas izlase, bet pie četriem panākumiem tikusi Horvātija.

Iepriekšējās divas cīņas notika 2011.gada Eiropas čempionātā. Tajā vispirms apakšgrupas mačā Latvija ar 67:61 uzvarēja Horvātijas izlasi, taču izslēgšanas spēļu zaudētāju pusfinālā ar 75:84 piekāpās Horvātijas basketbolistēm, kā rezultātā latvietēm tika liegta iespēja cīnīties par piekto vietu turnīrā.

Savukārt piecus gadus pirms tam, 2006.gada pārbaudes spēlē, Latvijas basketbolistes piedzīvoja vēl vienu zaudējumu, ar 64:66 piekāpjoties Horvātijai.

Latvijas izlasei šis ir septītais Eiropas čempionāta finālturnīrs, tai skaitā sestais pēc kārtas. Līdz šim latvietēm vislabāk veicies 2007.gadā, kad komanda uzvarēja sešās spēlēs no deviņām, ierindojoties ceturtajā vietā un izcīnot ceļazīmi uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Savukārt Horvātijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļuvusi sesto reizi. 2011.gadā Horvātija sasniedza līdz šim labāko rezultātu Eiropas čempionātos, sacensības noslēdzot piektajā vietā. Tieši toreiz Horvātija zaudētāju pusfinālā pārspēja Latvijas valstsvienību, bet cīņā par piekto vietu ar 73:59 pārspēja Melnkalni, kas vēlāk ļāva iekļūt 2012.gada Londonas olimpisko spēļu dalībnieku vidū.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā ielozēta C apakšgrupā un aizvadīs četras spēles četrās dienās. Nākamajā dienā plkst.17.30 gaidāma cīņa ar Lielbritāniju, bet noslēdzošais mačs 14.jūnijā plkst.20 būs pret Krieviju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (abas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!