Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase piektdien Čehijas pilsētā Karlovi Vari notiekošajā pārbaudes spēļu turnīrā izcīnīja pirmo uzvaru.

Latvijas basketbolistes ar 64:61 (16:16, 12:14, 20:19, 16:12) pārspēja mājinieci Čehijas izlasi.

Pirmajā puslaikā basketbolistes aizvadīja sīvu cīņu. Pēc pirmā ceturkšņa bija neizšķirts 16:16, bet nākamajā ceturtdaļā mazliet veiksmīgākas bija čehietes, kas izvirzījās vadībā un pirmo puslaiku noslēdza vadībā ar 30:28.

Turpinājumā, trešā ceturkšņa vidū, Čehijas spēlētājas palielināja savu pārsvaru, bet ceturtdaļas beigās atkal veiksmīgākas bija latvietes, kas samazināja mājinieču pārsvaru līdz minimumam, esot iedzinējos ar 48:49.

Pēdējās ceturtdaļas pirmajās divās ar pusi minūtēs punktus guva tikai latvietes, nonākot jau vadībā ar 53:49. Četras minūtes līdz spēles nogriežņa beigām latvietes bija palielinājušas rezultāta starpību un jau bija vadībā ar sešu punktu pārsvaru (57:51).
Minūti vēlāk Čehijas basketbolistes jau bija panākušas latvietes un atpalika tikai par vienu punktu (56:57).

16 sekundes līdz spēles pamatlaika beigām pēc abu komandu veiksmīgiem metieniem spēles rezultāts bija 60:58, bet tad, realizējot divus soda metienus, latvietes palielināja pārsvaru līdz četriem punktiem (62:58). Tiesa, jau nākamajā uzbrukumā čehietēm izdevās trāpīt vienu tālmetienu, atkal samazinot rezultāta starpību līdz minimumam (62:61). Spēles izskaņā Anete Jēkabsone-Žogota realizēja vēl divus soda metienus, panākot 64:61 un pieliekot punktu šajā cīņā.

Latvija otro maču turnīrā sestdien aizvadīs pret Turcijas valstsvienību, bet sacensību noslēgumā svētdien spēkosies ar Slovākiju.

Latvijas valstsvienība uz pārbaudes turnīru Čehijā devusies 14 spēlētāju sastāvā, mājās atstājot jauno Rūtu Veideri, kura izlases treniņiem pievienosies nākamnedēļ.

Sagatavošanās pirmajā etapā Latvijas izlase aizvadīja trīs mačus Atēnās, kur spēkojās ar Grieķijas valstsvienību. Pirmajā mačā Latvijas sportistes bija pārākas ar 56:52, bet nākamajā duelī cieta neveiksmi pagarinājumā ar 65:66. Pēdējā - trešajā - spēlē latvietes vēlreiz piekāpās ar 65:78.

Pēc tam Latvijas izlase atgriezās mājās, pirmajā mačā pārliecinoši ar 76:61 pieveicot Baltkrieviju. Šajā spēlē pēc vairāku gadu pārtraukuma valstsvienībā atgriezās Anete Jēkabsone-Žogota, kura ar 20 punktiem kļuva par rezultatīvāko basketbolisti mājinieču rindās.

Turpinājumā Latvija ar 94:67 sagrāva spēcīgo Ķīnas izlasi, bet pirmdien tai piekāpās ar 63:67.

Tāpat izlasē ir Gunta Baško-Melnbārde, kura valstsvienību nebija pārstāvējusi kopš 2011.gada. Savukārt kandidāšu sarakstā nav Elīnas Babkinas, kura šovasar nolēma izmēģināt spēkus Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) vienības Losandželosas "Sparks" rindās, taču pirmdien tika atbrīvota no Ziemeļamerikas komandas sastāva. Tiesa, viņa tik un tā nolēma nepievienoties valstsvienībai un mēģinās karjeru turpināt ASV.

Noslēdzošās trīs pārbaudes spēles Latvija aizvadīs nākamajā nedēļā - 3.jūnijā Rīgā uzņems kaimiņienes Lietuvas basketbolistes, bet jau nākamajā un aiznākamajā dienā izbraukumā spēkosies ar Zviedrijas komandu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs pārbaudes turnīrā Čehijā:
Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Krastiņa, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Liene Priede (Hemnicas "ChemCats", Vācija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!