Foto: LETA
Latvijas dāmu izlase basketbolā, turpinot gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram, piektdien Čehijas pilsētā Karlovi Vari notiekošā pārbaudes turnīra pirmajā mačā ar 69:65 (18:16, 10:12, 20:26, 21:11) uzvarēja Čehijas valstsvienību.

Latvijas valstsvienības labā 16 punktus iemeta pagājušā gada valsts labākā basketboliste Anete Šteinberga, kamēr 12 punktus pievienoja Kitija Laksa. Tikmēr vēl 11 punktus pievienoja Elīna Babkina.

Abas vienības aizvadīja spēkos līdzvērtīgu pirmo puslaiku, kas noslēdzās ar neizšķirtu 28:28. Tomēr trešajā ceturtdaļā Čehijas valstsvienības basketbolistes veica izrāvienu, iegūstot pat 16 punktu pārsvaru (53:37). Tomēr Latvijas izlase šajā mačā parādīja raksturu, vēl pirms ceturtā ceturkšņa sākuma pietuvojoties vairs tikai līdz 48:54, bet noslēdzošajās desmit minūtēs bija droši pārņēmusi iniciatīvu, izcīnot arī uzvaru.

Tāpat kā Rīgā pret Ukrainas izlasi arī šodien izdevās enerģiski nospēlēt mača galotni, panākot uzvaru. Tātad ir gan spēks un izturība, gan raksturs un cīņasspars. Bet bija arī ne tik patīkami brīži un viela pārdomām - kas darāms, lai uzlabotos kvalitāte un sniegums kļūtu stabilāks," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galvenā trenera Mārtiņa Zībarta teikto. "Piemēram, pēc lielā pārtraukuma spēli atsākām divreiz lēnāk, nekā darbojāmies pirmajā puslaikā un devām iespēju pretinieces pārņemt iniciatīvu.

"Tāpat iekūlāmies nepatikšanās, kad pajuka spēles disciplīna - sākās steiga un nepamatota improvizācija. Arī kļūdas biežāk radās pašu neuzmanības nevis pretinieču spiediena dēļ. Skatīsimies video un izdarīsim secinājumus," uzsvēra treneris.

Pirms tam otrā šī pārbaudes turnīra spēlē Latvijas izlases nākamā pretiniece Serbija ar 71:66 pieveica Ķīnu.

Pārbaudes turnīra turpinājumā Latvijas izlasei vēl paredzētas spēles pret Serbiju un Ķīnu attiecīgi sestdien un svētdien.

Čehijā latvietes ieradās 13 spēlētāju sastāvā, jo vairākām basketbolistēm ceļu uz izlasi aizšķērsoja savainojumi. Izlase palika bez Baibas Eglītes un Lienes Priedes, savukārt ar Dignu Strautmani galvenais treneris Mārtiņš Zībarts vienojās, ka basketboliste turpinās trenēties individuāli un gatavosies spēlēm jaunatnes izlasēs, bet valstsvienībā atgriezīsies tikai nepieciešamības gadījumā.

Latvijas sieviešu basketbola izlasē pirms šī turnīra, kurā startēs arī Serbijas un Ķīnas izlases, ir palikušas vien 13 kandidātes. Pirms divām nedēļām, kad Mārtiņa Zībarta trenētā komanda uzsāka treniņus, sastāvā bija 18 spēlētājas. Kā pirmā no kandidēšanas atteicās Ieva Kūlīte, kuru nomainīja pieredzējusī Aija Brumermane, bet vēl pirms pirmajām pārbaudes spēlēm no sastāva savainojuma dēļ izkrita Rūta Veidere.

Savukārt pirms turnīra Čehijā starp kandidātēm vairs nav arī Baibas Eglītes, Lienes Priedes, talantīgās Dignas Strautmanes un Annas Dreimanes.

Latvijas izlase turnīrā Karlovi Vari spēlē ceturto reizi. Debijā 2011. gadā Latvija ierindojās trešajā vietā, bet 2013. un 2015. gadā tika gūtas otrās vietas.

Kā vēstīts, pirmajā pārbaudes mačā pirms Eiropas čempionāta Latvija pagājušajā ceturtdienā ceturtajā ceturtdaļā salauza cīņas gaitu un ar rezultātu 68:62 pieveica Ukrainu, bet dienu vēlāk pret to pašu pretinieci, spēlējot aiz slēgtām durvīm, guva uzvaru ar 75:68.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes aizvadīs deviņas pārbaudes spēles. Pēc turnīra Čehijā jūnija sākumā Rīgā būs mači ar Baltkrievijas izlasi, bet nedēļu vēlāk Stambulā notiks dueļi ar Turcijas un Kanādas valstsvienībām.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25. jūnijam. Latvija pirmā posma D apakšgrupā tiksies ar Beļģiju, Melnkalni un Krieviju.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007. gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases kandidātes, gatavojoties 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Līga Vente (Milānas "D'aste", Itālija), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!