Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase pirmdien piedzīvoja neveiksmi izšķirošajā spēlē par izkļūšanu no Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupas un noslēdza dalību sacensībās jau pēc trim cīņām.

D apakšgrupas trešās kārtas mačā Latvija ar rezultātu 56:62 (14:20, 10:11, 12:12, 20:19) piekāpās Serbijai.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 17 gūtajiem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām bija Kristīne Kārkliņa, ar 11 punktiem un astoņām bumbām zem groziem izcēlās Anete Šteinberga, bet desmit punktus pievienoja Elīna Babkina, kura gan arī pieļāva piecas kļūdas. Savukārt Serbijai ar 15 punktiem palīdzēja Jeļena Milovanoviča.


Pirmos divus punktus mačā guva Serbijas izlase, tomēr pēc Zanes Jākobsones tālmetiena latvietes panāca jau 5:2 savā labā. Komandas centās spēlēt ātru basketbolu, kas rezultējās daudzās personīgajās piezīmēs, bet pēc Aijas Brumermanes diviem gūtajiem punktiem no groza apakšas Latvijas izlase atguva vadību ar 7:6. Vēl divi latviešu centra spēlētājas punkti latvietēm vēlreiz deva trīs punktu pārsvaru, tomēr Dajanas Butulijas tālmetiens ātri panāca izlīdzinājumu 9:9.

Serbijai ļoti aktīva spēlētāju rotācija palīdzēja veikt septiņu punktu izrāvienu, panākot 13:9 savā labā, bet vēl pēc brīža Latvija jau nokļuva iedzinējos ar 10:16. Aktīvo Serbijas aizsardzību ar caurgājienu apspēlēja Kristīne Kārkliņa, bet vēl divus punktus no soda metienu līnijas guva Anete Šteinberga. Savukārt pēc desmit spēlētām minūtēm latvietes atradās iedzinējos ar 14:20.

Otrās ceturtdaļas sākumā Serbijai turpināja piederēt pārsvars, iegūstot arī desmit punktu pārsvaru, bet pirmos punktus Latvija guva vien trešajā minūtē, kad Elīna Babkina realizēja pustālo metienu. Savukārt pirmajā piecminūtē Latvija izcēlās vien ar pieciem punktiem.

Septītās minūtes sākumā Ieva Krastiņa samazināja pretinieču pārsvaru līdz 20:27, tomēr turpinājumā abas komandas pieļāva daudz kļūdu, tāpēc bija mazrezultatīva spēle. Klusuma brīdi pēc divām minūtēm pārtrauca Kārkliņa, samazinot deficītu līdz pieciem punktiem, tomēr puslaika beigas atkal sekmīgāk aizvadīja pretinieces, un pirms spēles otrās puses Latvija atradās iedzinējos ar 24:31.

Otro puslaiku Latvijas izlase iesāka diametrāli pretēji, gūstot pirmos sešus punktus un samazinot rezultātu līdz minimumam. Ar tālmetienu četru punktu pārsvaru pretiniecēm atguva Jovanna Rada, tomēr Babkina atkal samazināja deficītu līdz 32:34. Turpinājumā Latvijas izlase joprojām darbojās pārliecinošāk, bet grozu kādu laiku neiekaroja neviena no vienībām un ceturtdaļas vidū rezultāts joprojām nebija mainījies.

Trīs minūtes un 15 sekundes pirms trešās ceturtdaļas beigām vienu soda metienu realizēja Babkina un rezultāts atkal tika samazināts līdz minimumam. Tomēr izlīdzinājumu Latvija tā arī nepanāca, jo Ivanka Matiča realizēja divus soda metienus. Šteinbergas viens soda metiens atkal samazināja deficītu līdz diviem punktiem (34:36), tomēr pēdējās divas ceturtdaļas minūtes atkal nedaudz veiksmīgāk aizvadīja pretinieces un Latvija atradās iedzinējos ar 36:43.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā komandas atkal apmainījās neveiksmīgiem uzbrukumiem, tomēr turpinājumā izrāvienu atkal veica Latvijas izlase - divus punktus guva Šteinberga, bet Kārkliņa realizēja vienu no diviem soda metieniem, bet vēl pēc tam latvietes ar aktīvu aizsardzību atguva bumbu un Kārkliņa izcēlās ar vēl diviem punktiem, kas ļāva pietuvoties līdz 41:43. Tomēr arī šoreiz Latvijai vēl tuvāk neizdevās pietuvoties, jo pretinieces atbildēja ar rezultatīviem atbildes uzbrukumiem.

Pēc Jansones gūtajiem diviem punktiem ar sodu Latvija pietuvojās līdz 46:47, bet ceturtdaļas vidū Babkinas divi soda metieni beidzot ļāva panākt neizšķirtu 48:48. Vēl Latvijas izlase panāca arī 50:50, tomēr turpinājumā serbietes īsā brīdī guva piecus punktus pēc kārtas. Pēc veiksmes uzplaiksnījuma Serbija atkal sāka aktīvi darboties arī aizsardzībā un Latvijai cīņas gaitu tā arī vairs neizdevās salauzt, kaut pēdējās minūtes sākumā atkal bija vairs tikai viena punkta deficīts 56:57.

Vēl desmit sekundes pirms cīņas beigām latvietes zaudēja vien ar 56:58, tomēr tad ātrajā uzbrukumā Kārkliņa kļūdījās pēdējā piespēlē. Arī turpinājumā tika pieļauta kļūda un serbietes varēja priecāties, ka pirmoreiz vēsturē sasniegušas Eiropas čempionāta otro posmu.

Ja pirmajā puslaikā Latvijas izlase izcīnīja pa desmit atlēkušajām bumbām mazāk, jau ceturtās ceturtdaļas sākumā latvietēm bija vairāk bumbu zem groziem. Tomēr sekmīgais mača noslēgums Serbijai šajā rādītājā ļāva tikt pie uzvaras ar 42:40.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja piekto reizi pēc kārtas, bet iepriekšējās četrās sacensībās Latvija bija aizkļuvusi līdz ceturtdaļfinālam.

Līdz ar to Serbija kopā ar Lielbritāniju un Franciju kvalificējusies otrajam posmam, kur par četrām ceļazīmēm uz ceturtdaļfinālu spēkosies ar Baltkrieviju, Čehiju un Horvātiju.

Jau vēstīts, ka pirmās kārtas mačos sestdien Serbija līdzīgā cīņā ar 68:76 piekāpās Lielbritānijai, bet Latvijas vienība ar 39:62 pārliecinoši zaudēja Francijai. Savukārt svētdien Latvija ar 56:69 atzina britu basketbolistu pārākumu, ievērojami piekāpjoties cīņā zem groziem, bet Serbija neizrādīja pretestību francūzietēm, kapitulējot ar 32:76.

Francijas un Lielbritānijas trešās kārtas spēle tiks aizvadīta pirmdienas vakarā.

Jau zināms, ka D grupā ceturtajā vietā palika Lietuva, kas uz finālturnīru bija atvedusi gados visjaunāko komandu.

Šis Serbijai ir trešais finālturnīrs pēc valsts neatkarības iegūšanas. 2007. un 2009.gadā tā ieņēma attiecīgi 11. un 13.vietu, bet 2011.gada sacensībām nespēja kvalificēties.

Šo finālturnīru Latvijas izlasei varēja saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm pašlaik sastāvā bija palikusi vien Liene Jansone. Tāpat, visticamāk, karjeru izlasē neturpinās arī Kristīne Kārkliņa.

Kā ziņots, no 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis bija pirmais Eiropas čempionāts. Tāpat Latvijas izlase bija augumā mazākā vienība starp visām 16 dalībkomandām.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja piekto reizi pēc kārtas, bet iepriekšējās četrās sacensībās Latvija bija aizkļuvusi līdz ceturtdaļfinālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!