Foto: LETA
Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ceturtajā spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 62:55 (18:19, 9:12, 17:12, 18:12) uzvarēja Portugāli, svinot ceturto panākumu sacensībās.

Šis panākums nozīmē, ka automātisku ceļazīmi uz finālturnīru Latvijas sev garantēs ar vismaz vienu uzvaru kādā no atlikušajiem diviem mačiem pret Igauniju un Itāliju.

Baiba Eglīte Latvijas izlases labā guva 13 punktus, Anete Šteinberga pievienoja desmit punktus, bet Aija Putniņa izcēlās ar astoņiem punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.

Spēles pirmajā ceturtdaļā Latvijas izlases lielākais pārsvars bija piecu punktu izteiksmē, bet tās beigās iniciatīva pārgāja pretinieču pusē. Turpinājumā latvietes vadībā pabija vien neilgu brīdi, kamēr Portugāles izlase pirmajā puslaikā iekrāja četru punktu handikapu.

Trešajā ceturtdaļā Portugāles vienība panāca septiņu punktu pārsvaru, uz ko latvietes atbildēja ar 9:0 izrāvienu. Turpinājumā cīņa ritēja punkts punktā, bet noslēdzošās ceturtdaļas pirmās piecas minūtes Latvijas izlase uzvarēja ar rezultātu 14:5, kas deva astoņu punktu pārsvaru. Šādu pašu handikapu latvietes saglabāja arī cīņas turpinājumā, ilgstoši nosargājot savu grozu neieņemtu, bet pašas neizmantojot daudzas iespējas vēl vairāk atrauties. Cīņas noslēgumā mājinieces intrigu atjaunoja, tomēr tas neliedza Latvijas izlasei tikt pie ceturtā panākuma sacensībās.

Kvalifikācijas cikla iesākumā Latvija ar rezultātu 71:61 savā laukumā pieveica Portugāli, turpinājumā ar 74:56 izbraukumā tika uzvarēta Igaunija, bet pagājušajā svētdienā latvietes ar 70:59 savā laukumā uzveica arī galveno konkurenti Itāliju.

Citā šīs grupas ceturtās kārtas mačā trešdien Itālija uzbraukumā ar 52:45 (13:13, 7:11, 19:12, 13:9) uzvarēja Igauniju, svinot savu otro panākumu.

Pēc četrām kārtām C apakšgrupā Latvija ir līdere ar četrām uzvarām, Itālijas kontā ir divi panākumi, bet Igaunijai un Portugālei ir pa vienai uzvarai.

Salīdzinot ar svētdienas spēli, šoreiz Latvijai pēdas traumas dēļ nepalīdzēja pieredzējusī Zane Tamane. No garajām spēlētājām uz Portugāli devās gan Kristīne Vītola, gan Ieva Kūlīte, bet mājās palika Dita Liepkalne. Savukārt Zanes Jākobsones vietā šoreiz pieteikumā iekļuva Ieva Veinberga.

Latvijas izlase joprojām ir 17 spēlētāju sastāvā, tāpēc katrā no mačiem malā jāatstāj piecas basketbolistes. Nevienai no spēlēm līdz šim nav tikusi pieteikta vienīgi jaunā Kitija Laksa, kurai līdz ar to paliek iespēja šovasar palīdzēt gan Latvijas U-18, gan U-20 valstsvienībai.

Pirms šī cikla Latvija ar Portugāles izlasi līdz šim vienīgo reizi bija spēlējusi pirms 18 gadiem, kad Ankarā tika izcīnīts panākums ar 71:58. Iepriekšējo atlases ciklu Portugāle noslēdza ar astoņām neveiksmēm.

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija svētdien uzņems Igauniju, bet pēc nedēļas gaidāma cīņa Itālijā.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Šobrīd vietu Eiropas čempionātā sev nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Portugāli:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Liene Priede (abas - "Cēsis"), Baiba Eglīte, Ieva Kūlīte (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!