Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ceturtajā spēlē pirmdien savā laukumā ar rezultātu 89:53 (21:14, 28:15, 21:10, 19:12) pārliecinoši pārspēja Rumānijas valstsvienību.

Latvijas vienībā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Rihards Kuksiks, 16 punktus pievienoja Edgars Jeromanovs, 13 punkti Daira Bertāna kontā, un ar 12 punktiem izcēlās Jānis Strēlnieks. Latvijas komandā vismaz vienu punktu guva visi 12 basketbolisti. Tikmēr Rumānijai 14 punktus guva Raress Mandahe.

Abām komandām šī bija tikšanās oficiālā spēlē. Vienīgo reizi abas valstsvienības spēkojās pārbaudes mačā 1990.gada maijā, kad ar rezultātu 103:94 uzvarēja Latvija.


Spēles sākumā piecus punktus pēc kārtas guva rumāņi, kamēr Latvijas basketbolistiem pirmajos divos uzbrukumos bumbu grozā iedabūt neizdevās. Pirmos punktus Latvijas vienībai guva Kaspars Bērziņš, un drīz vien precīzs bija arī Andrejs Šeļakovs (4:5). Latvija turpināja spēlēt sekmīgāk, punktus gūstot K.Bērziņam un Jānim Strēlniekam, un tādējādi izdevās izvirzīties vadībā ar 9:5. Tikmēr Rumānija ilgāku laiku nespēja pārvarēt Latvijas aizsardzību, bet mājinieki jau iekrāja sešu punktu pārsvaru. Viesi savu sauso sēriju pārtrauca ar četriem punktiem pēc kārtas, taču Daira Bertāna tālmetiens pārtrauca viesu izrāvienu. Savukārt pēc Riharda Kuksika trīspunktu metiena un Mārtiņa Meiera soda metieniem Latvija jau bija vadībā ar astoņu punktu pārsvaru, bet pirmās desmit minūtes noslēdzās ar rezultātu 21:14.

Otrajā ceturtdaļā pirmos punktus guva rumāņi, tomēr uz to ar 2+1 punktu gājienu atbildēja Edgars Jeromanovs (24:16). Jeromanovs savai komandai guva arī nākamos septiņus punktus, tikmēr rumāņiem vairākas reizes neizdevās gūt punktus no soda metienu līnijas. Latvija ātri savāca komandas piezīmju normu, kas spēles tempu mazināja, tomēr tas netraucēja Jeromanovam "uguņot", un viņš realizēja vēl divus tālmetienus (39:27). Arī nākamajās epizodēs punktus guva latviešu spēlētāji, ātros uzbrukumus rezultatīvi noslēdzot Rolandam Freimanim un Strēlniekam un rezultātam kļūstot 43:29. Mājiniekiem pirmo puslaiku izdevās noslēgt ar vēl sešiem bezatbildes punktiem un 20 punktu pārsvaru.

Otrais puslaiks iesākās ar Šeļakova nesportisko piezīmi un Rumānija guva divus punktus no soda metienu līnijas. Otrā laukuma pusē Latvijai pirmajos divos uzbrukumos bija kļūdas, bet trešajā Dairis Bertāns bija precīzs no tālās distances. Pēc neilga laika Strēlnieks atņēma bumbu pretiniekam un guva vēl divus punktus ātrajā uzbrukumā (54:31). Nākamajās epizodēs Latvija laukumā rādīja pārliecinošāku sniegumu, kas palīdzēja rezultāta pārsvaru palielināt līdz 28 punktiem (63:35). Spēles gaita trešdaļas izskaņā nemainījās un mājinieki bija vadībā ar 70:39.

Latvijas izlase turpināja atrauties no pretiniekiem, trīs trīspunktu metienus realizējot Kuksikam, bet pretinieki uz to atbildēja ar četriem punktiem (79:43). Šī mača uzvarētājs jau ilgāku laiku bija zināms, un vienības spēlēja atklātu basketbolu. Spēlējot bez lielas spriedzes, Kuksiks realizēja savu piekto tālmetienu šajā spēlē, un rezultāts kļuva 82:43. Atlikušajā laikā vienības apmainījās punktu guvumiem un mačs noslēdzās ar 36 punktu pārsvaru Latvijas izlases labā.

Atgādinām, ka kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, bet trešajā cīņā piektdien ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlei ar Rumāniju:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs, Rolands Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!