Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien septīto reizi pēc kārtas kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, kas nākamgad notiks Slovēnijā.

Kvalifikācijas turnīra D grupas pēdējā spēlē Latvijas izlase ar rezultātu 85:77 (27:18, 17:18, 21:20, 20:23) izbraukumā pārspēja Rumānijas valstsvienību. Līdz ar to Latvijas basketbolisti Eiropas čempionātam kvalificējas no trešās vietas D apakšgrupā.

Latvijas izlases rindās aizvadītajā mačā rezultatīvākais bija Jānis Strēlnieks, kurš guva 14 punktus, izdarīja astoņas rezultatīvas piespēles un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas. 13 punktus pievienoja Kaspars Bērziņš, bet pa 11 punktiem guva Dairis Bertāns, Mārtiņš Meiers un Dāvis Bertāns. Savukārt Rumānijas izlasē rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Mihaiss Silvasans.

Svarīgo maču Latvijas izlase sāka ļoti veiksmīgi – vispirms tālmetienu realizēja Kuksiks, bet nākamajos uzbrukumos pa diviem punktiem guva Dairis Bertāns, Kuksiks un Kaspars Bērziņš, panākot rezultātu 9:0. Spēle ritēja ļoti mierīgi un pēc Jāņa Strēlnieka tālmetiena rezultāts kļuva 12:1, bet tad piecus punktus pēc kārtas guva rumāņi. Nākamajās epizodēs cīņa bija rezultatīva, un Latvijas basketbolisti ļoti daudz uzbruka no tālās distances, ceturtdaļas otrajā pusē divus trīspunktu metienus realizējot Edgaram Jeromanovam. Pirmās desmit minūtes noslēdzās ar 27:16 Latvijas izlases labā.

Otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs Latvija panāca jau 15 punktu pārsvaru, bet veiksmīgi spēlē iesaistījās Mārtiņš Meiers, kurš atrada savas iespējas groza tuvumā. Tomēr pie rezultāta 21:36 Rumānija veica astoņu punktu izrāvienu, panākot septiņu punktu deficītu. K.Bērziņš bija tas, kurš pēc trīs minūšu pārtraukuma guva pirmos punktus Latvijai, bet nākamajās minūtēs laukumā bija diez gan haotiska spēle. Latvija uzbrukumā spēlēja samocīti, izdarot nesekmīgus metienus, bet labi cīnījās aizsardzībā. Pēdējos uzbrukumos pirms puslaika vienības apmainījās ar tālmetieniem, un rezultāts pēc 20 minūtēm bija 44:34 Latvijas labā.

Otrais puslaiks iesākās ar Rumānijas izlases sešiem gūtiem punktiem, bet šīs spēles viesi pirmajās trīs minūtēs punktus gūt nespēja (44:40). Pirmos četrus punktus otrajā puslaikā latviešu basketbolisti guva no soda metienu līnijas, bet tad Dairis Bertāns realizēja divus tālmetienus pēc kārtas, panākot solīdāku pārsvaru – 54:45. Turpinājumā komandas apmainījās ar punktu guvumiem, bet tad Rumānija atkal pietuvojās līdz piecu punktu deficītam, tomēr ceturtdaļas izskaņā Latvija nospēlēja veiksmīgi - četrus punktus guva Meiers, bet trīs – Strēlnieks, atjaunojot 11 punktu pārsvaru (65:54).

Pēdējās desmit minūtes rumāņi iesāka ar diviem punktiem ātrajā uzbrukumā, uz to Jeromanovs atbildēja ar tālmetienu. Cīņas turpinājumā spēles iniciatīvu pārņēma Latvija, kad pēc Dāvja Bertāna tālmetiena viesiem bija 16 punktu pārsvars (76:60). Tomēr tas vēl negarantēja uzvaru, jo Rumānija pietuvojās līdz septiņiem punktiem, taču neko vairāk viņi nespēja, un Latvija svinēja uzvaru ar 85:77.

Kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, trešajā cīņā ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai, bet pirmā apļa noslēgumā ar 89:53 sagrāva Rumāniju.

Otrā apļa pirmajā mačā Latvija ar 80:64 savā laukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu, bet otrajā cīņā trešdien ar 86:81 smagā galotnē izbraukumā pārspēja Nīderlandi, bet trešajā cīņā sestdien savā laukumā ar 70:73 piekāpās Gruzijai, neizmantojot iespēju nodrošināt otro vietu grupā un automātisku ceļazīmi uz finālturnīru.

D grupas kopvērtējumā pa sešām uzvarām astoņos mačos izcīnīja Bosnija un Hercegovina, kā arī Gruzija, garantējot pirmās divas vietas. Latvija ar piecām uzvarām ierindojās trešajā vietā, kļūstot par vienu no labākajām trešo vietu ieņēmējām kvalifikācijā un iekļūstot finālturnīrā. Savukārt Nīderlande tika pie divām uzvarām astoņos mačos, bet Rumānija tika pie viena panākuma.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīros spēlēs jau 12. reizi.

Trīs reizes Eiropas čempionātos Latvija spēlēja pirms Otrā pasaules kara - 1935.gadā latvieši kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem, pēc diviem gadiem tika iegūta sestā vieta, bet 1937.gadā Latvija bija Eiropas vicečempione.

Latvijas basketbolisti ir piedalījušies pēdējos sešos Eiropas čempionāta finālturnīros, bet pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valstsvienība ir spēlējusi astoņos finālturnīros. Veiksmīgākais bija 2001.gads, kad Turcijā tika izcīnīta astotā vieta. Savā debijas reizē pēc neatkarības atjaunošanas 1993.gadā Latvija bija desmitā, 1997.gadā - 16.vietā, 2003.gadā - 13.vietā, 2005.gadā – 14.vietā, 2007.gadā un 2009.gadā – 13.vietā, bet pagājušā gadā Lietuvā – 21.vietā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam ar Gruziju:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs, Rolands Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!