Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas basketbola izlase ceturtdien Stokholmā 2019.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas cikla mačā ar rezultātu 82:72 (16:16, 31:26, 13:8, 22:22) uzvarēja Zviedriju, tādējādi nodrošinot vietu nākamajā kārtā.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākie bija Jānis Strēlnieks un Dāvis Bertāns, kuri guva attiecīgi 27 un 22 punktus. Savukārt ar deviņiem punktiem atzīmējās Kaspars Vecvagars, septiņi punkti bija Ronaldam Šmitam, seši Mārtiņam Meieram, pieci Ojāram Siliņam, bet pa trim punktiem bija Žanim Peieneram un Artim Atem, kuram šī bija debija oficiālajās spēlēs.

Tikmēr zviedriem ar 15 punktiem atzīmējās Ludvigs Hākansons, kurš pirms divām sezonām spēlēja "VEF Rīga" rindās, bet 12 punkti un 11 bumbas zem groziem bija Kristoferam Čerapovičam.

Maču Latvija sāka ar Jāni Strēlnieku, Dāvi Bertānu, Arti Ati, Ojāru Siliņu un Mārtiņu Meieru starta pieciniekā, Atem piedzīvojot debiju izlases oficiālajās spēlēs. Dueļa sākumā latvieši ātri izvirzījās vadībā ar 6:0, kamēr Zviedrijas basketbolisti centās uzbrukt no tālienes, ātri izlīdzinot rezultātu. Ceturtdaļas otrajā pusē, tieši ar tālmetienu palīdzību, laukuma saimnieki pārņēma vadību - 16:13. Tiesa, ceturkšņa pēdējās sekundēs trejaci grozā raidīja arī Siliņš, pirmajām desmit minūtēm noslēdzoties neizšķirti 16:16.

Otrās ceturtdaļas ievadā Rolands Šmits ar tālmetienu un Siliņš ar "danku" panāca jau piecu punktu pārsvaru latviešiem (21:16). Savukārt zviedri turpināja mest no tālienes, nedaudz vēlāk izvirzoties vadībā ar 25:23. Ar Strēnieka un Ates ieguldījumu latvieši vēlreiz pārņēma vadību (30:25). Pēc Dāvja Bertāna tālmetiena trīs minūtes pirms pirmā puslaika beigām Latvijas izlases pārsvars sasniedza jau deviņus punktus (40:31), bet līdz lielajam pārtraukuma tas tika sadeldēts līdz pieciem punktiem (47:42).

Trešās ceturtdaļas sākumā Latvija turējās dažu punktu attālumā, spēles nogriežņa vidū Strēlniekam viesu pārsvaru palielinot līdz desmit punktiem (56:46). Tāpat desmit punkti komandas šķīra, pēc tam kad pēdējos punktus ceturksnī guva Strēlnieks - 60:50 Latvijas izlases labā.

Ceturtā ceturkšņa otrajā minūtē pēc Dāvja Bertāna tālmetiena latviešu pārsvars bija jau 14 punkti (65:51). Turpinājumā zviedriem Latvijas izlases pārsvaru izdevās sadeldēt līdz deviņiem punktiem, bet tuvāk pretinieki netika pielaisti, viesiem svinot drošu uzvaru.

Tāpat šovakar Turcija savā laukumā uzņem Ukrainu, kas būs Latvijas izlases pretiniece svētdienas mačā.

Latvijas komandas rēķinā šajā ciklā ir uzvara un zaudējums pret Turciju (73:85 un 79:70), uzvara pār Zviedriju (82:73) un zaudējums Ukrainai (68:82). Savukārt zviedri kvalifikācijas turnīru sāka ar zaudējumiem Ukrainai (76:84) un Latvijai (73:82), bet ziemā uzvarēja Turciju (59:58) un vēlreiz piekāpās Ukrainai (66:77).

Pasaules kausa kvalifikācijas B apakšgrupā Ukrainai ir trīs uzvaras četrās spēlēs, Latvija guvusi trīs panākumus piecos mačos, Turcijai ir divas uzvaras četrās cīņās, bet apakšgrupā pēdējo vietu ar vienu uzvaru ieņem Zviedrija.

Latvijas un Zviedrijas basketbola valstsvienības kopš 1992.gada spēlējušas 23 reizes, no kurām 17 uzvarējuši latvieši. Latvijas izlase bijusi pārāka pēdējās astoņās savstarpējās spēlēs, tai skaitā Pasaules kausa kvalifikācijas pirmajā aplī 26.novembrī Rīgā (82:73).

Kā vēstīts, pirmdien pārbaudes mačā Latvija savā laukumā ar rezultātu 71:79 piekāpās Krievijai. Savukārt pirms nedēļas tika aizvadīta treniņspēle ar Baltkrieviju, izcīnot pārliecinošu uzvaru ar 90:60.

Uz spēlēm pret Zviedriju un Ukrainu devies pārbaudes mačā savainojumu guvušais Dairis Bertāns, taču izlasei šoreiz nevarēs palīdzēt Jānis Timma, kurš kļuvis par tēvu.

Atšķirībā no spēlēm rudenī un ziemā, šajos mačos Latvijas valstsvienībai var palīdzēt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais Dāvis Bertāns, kā arī ULEB Eirolīgas klubu basketbolisti.

Uz Stokholmu Latvijas izlase devās 13 spēlētāju sastāvā. Valstsvienībā iekļauti brāļi Bertāni, Jānis Strēlnieks, Kaspars Vecvagars, Jānis Blūms, Artūrs Ausējs, Rihards Lomažs, Artis Ate, Žanis Peiners, Ojārs Siliņš, Ronalds Šmits, Anžejs Pasečņiks un Mārtiņš Meiers.

Zviedrijas izlase vasaras spēlēm reģistrējusi 17 spēlētājus, tai skaitā Anžeja Pasečņika komandas biedru Spānijas klubā Grankanārijas "Herbalife" Magnusu Ēriksonu, kurš komandai tomēr nav pievienojies. Paredzams, ka mājinieku sastāvs būs tāds pats, kā novembra spēlē Rīgā, kur zviedru līderi bija uzbrucēji Kristofers Čerapovičs (Minskas "Cmoki") un aizsargs Tubīass Borjs (Sēderteljes "Kings").

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmes uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!