Foto: F64
Otrdien Stambulā risinās 2017. gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīra izloze, kurā savus pretiniekus uzzināja arī Latvijas izlase.

Latvija ielozēta D grupā, kas spēlēs Stambulā, kur arī risināsies izšķirošās spēles. Kopā ar Latviju šajā grupā būs mājiniece Turcija, tās izvēlētā partnere Krievija, Serbija, Beļģija un Lielbritānija.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2017.gadā notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim. Priekšsacīkstes notiks Helsinkos (Somija), Klužā-Napokā (Rumānija), Stambulā (Turcija) un Telavivā (Izraēla), bet izslēgšanas turnīrs risināsies Stambulā.

Pirms izlozes Latvijas izlase pēc veiksmīgi aizvadītā iepriekšējā turnīra sev nodrošināja izlozē vietu otrajā spēcīgākajā grozā, kurā vēl bija Grieķija, Itālija un Čehija.

Ņemot vērā "Eurobasket 2015" veiksmīgo pieredzi, arī šoreiz FIBA deva iespēju rīkotājiem izraudzīties pa vienai partnerei, visupirms ņemot vērā marketinga apsvērumus. Somijas Basketbola federācija izraudzījās Islandes izlasi un tās līdzjutējus, Rumānija – kaimiņus no Ungārijas, Izraēla – Lietuvu, Turcija – Krieviju.

Ar Beļģiju Latvijas izlase tiksies jau trešajā Eiropas čempionātā pēc kārtas - 2013.gadā neizteiksmīgā otrā posma noslēdzošajā mačā Latvija piekāpās pretiniekiem ar 56:60, kas liedza iekļūt ceturtdaļfinālā un pacīnīties par iespēju kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram, bet pērn tieši ar maču pret Beļģiju latvieši savās mājās iesāka meistarsacīkstes, svinot uzvaru ar 78:67. Beļģija spēlēs trešajā finālturnīrā pēc kārtas, un šajā laikā labākais rezultāts ir devītā vieta tieši 2013.gada sacensībās.

Ar Serbijas izlasi, kas Rio olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudrabu, Latvija būtu varējusi šogad sacensties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas finālā, tomēr pusfinālā ar 70:77 nācās piekāpties Puertoriko, ko pēc tam Serbija sagrāva ar 31 punktu. Serbija iepriekšējo reizi pie Eiropas čempionāta medaļām tika 2009.gadā, gūstot sudrabu, bet pērn izcīnīja ceturto vietu, mačā par trešo vietu piekāpjoties Francijai. Šogad olimpiskajās spēlēs serbi grupā guva vien divas uzvaras piecos mačos, bet izslēgšanas turnīrā pieveica Horvātiju un Austrāliju, vien finālā ar 30 punktiem kapitulējot ASV.

Krievijai un Turcijai iepriekšējie Eiropas čempionāti bija neveiksmīgi, tāpēc pirms šīs izlozes tās bija vien attiecīgi ceturtajā un sestajā grozā. Krievija pēdējos divos finālturnīros izcīnījusi vien attiecīgi 17. un 21.vietu, kas šogad lika piedalīties kvalifikācijā, kā arī izlaist olimpiskās spēles, bet Turcija pat pēdējos trijos Eiropas čempionātos palikusi ārpus labāko desmitnieka.

Tikmēr Lielbritānijas basketbola izlase tika izveidota, gatavojoties 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm. Tā 2007., 2009. un 2011.gada Eiropas čempionātu noslēdza dalītā 13.vietā, bet pērnā gada meistarsacīkstēm nekvalificējās. Savās mājās notikušajā Olimpiādē briti bija devītie. Tās lielākā zvaigzne ir Luols Dengs, kurš šosezon spēlē Losandželosas "Lakers" komandā.

"Eurobasket 2017" izloze:

A grupa: Somija, Islande, Francija, Grieķija, Slovēnija, Polija
B grupa: Izraēla, Lietuva, Itālija, Gruzija, Vācija, Ukraina
C grupa: Rumānija, Ungārija, Spānija, Čehija, Horvātija, Melnkalne
D grupa: Turcija, Krievija, Serbija, Latvija, Beļģija, Lielbritānija

A un B grupās spēles sāksies 31.augustā un turnīrs risināsies līdz 6.septembrim pēc shēmas: 1 kārta - brīvdiena - 2 kārtas - brīvdiena - 2 kārtas. C un D grupās spēles sāksies 1. septembrī un risināsies līdz 7.septembrim pēc shēmas: 2 kārtas - brīvdiena - 2 kārtas - brīvdiena - 1 kārta.

7. un 8. septembris būs brīvdienas, kuru laikā grupu četras labākās komandas pulcēsies Stambulā. 9. septembrī 1/8 fināla spēles aizvadīs A un B grupas komandas (A1-B4, A2-B3, B2-A3, B1-A4), 10. septembrī spēlēs C un D grupas komandas (C1-D4 C2-D3, D2-C3, D1-C4). Ceturtdaļfināla spēles būs 12. un 13. septembrī, pusfināla spēles - 14. un 15. septembrī, bet fināls un spēle par 3. vietu būs 17. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!