Foto: LETA
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība savā pēdējā, astotajā, pārbaudes spēlē pirms 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra piektdien ar rezultātu 65:68 (23:20, 14:14, 15:20, 13:11) piekāpās Zviedrijas izlasei.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 14 gūtajiem punktiem bija Ieva Krastiņa, ar 13 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām izcēlās Aija Putniņa, bet Kristīnes Kārkliņas rēķinā bija desmit punkti, astoņas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles.

Latvijas izlasē pirmo spēli šovasar aizvadīja Zane Tamane, kura atlabusi no traumas. Viņa atzīmējās ar trijiem punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām.

Spēles sākumā ciešā un agresīvā zviedru spēlētāju darbība nespēja apturēt Latvijas uzbrukumu, bet straujāku rezultāta atrāvienu traucēja panākt kļūdas bumbas iespēlēs garajām spēlētājām. Tāpēc pēc pirmajām desmit minūtēm rezultāts bija tikai 23:20.

Otrajā ceturtdaļā pieci Krastiņas punkti pēc kārtas, Tamanes trāpījums un rezultatīvā Putniņas spēle deva Latvijai desmit punktu pārsvaru 32:22. Tālāk sekoja neveiksmīgi uzbrukumu noslēgumi un to izmantoja zviedrietes, atbildot ar 10:2 izrāvienu. Galotnē Latvija atguvās, taču Zviedrija precīzi noslēdza pēdējo uzbrumumu un starpība saruka līdz trīs punktiem 37:34.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas uzbrukumam pietrūka asuma, vairākas izspēles pārtrauca kļūdas. Piecu minūšu laikā punktus guva tikai Putniņa, savukārt Zviedrija veica izrāvienu 8:2. Pretinieču ofensīvu apturēja Kārkliņas enerģiskā darbība, atzīmējoties ar septiņiem punktiem un rezultatīvu bumbas piespēli ātrajā uzbrukumā Lienei Jansonei. Ceturtdaļas izskaņā atkal pārliecinošāk izskatījās zviedrietes, iegūstot piecu punktu pārsvaru 57:52.

Ceturtā ceturtdaļa sākās haotiski, tiesnešiem fiksējot nostaigātas epizodes un abām komandām zaudējot bumbu. Pirmās apjukumu pārvarēja Latvijas basketbolistes, pēc Sabīnes Niedolas metiena un Krastiņas piespēles Putniņai izlīdzinot rezultātu 59:59. Krastiņas tālmetiens ceturtdaļas sestajā minūtē deva Latvijas izlasei vadību, taču nākamos piecus punktus guva zviedrietes un laukumā turpinājās spraiga cīņa. Otrais Krastiņas tālmetiens atkārtoti izvirzīja vadībā Latviju, bet pretinieces vēlreiz atspēlējās. Pēdējās sekundēs pēc haotiskiem uzbrukumiem Zviedrijas izlase panāca trīs punktu pārsvaru. Pēdējam uzbrukumam Latvijai palika 2,6 sekundes, tomēr Krastiņas metienam ceļā stājās sāncense un raidījums nebija precīzs.

Kā ziņots, Lietuvā notiekošā pārbaudes turnīra pirmajā mačā trešdien Latvija ar 62:64 piekāpās Lietuvai, bet ceturtdien vēl vienā saspringtā cīņā ar 63:68 zaudēja spēcīgajai Spānijas valstsvienībai.

Jau nākamajā otrdienā Latvijas izlase uzsāks kvalifikācijas sacensības.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips uz Kauņu sākotnēji aizveda 14 basketbolistes. Mājās palika Zane Tamane, Zane Jākobsone un Aija Brumermane. Pirmo reizi šogad uz pārbaudes spēlēm devusies saspēles vadītāja Baiba Eglīte.

Tiesa, pirms pēdējā mača arī Tamane devās uz Lietuvu.

Tamane, kuras iekļaušanās izlasē iepriekš savainojuma dēļ tika apšaubīta, turpina trenēties pēc individuāla plāna. Tas pats attiecas arī uz Jākobsoni, kuru no treniņu ritma izsitušas nelielas veselības problēmas. Savukārt Brumermanes savainojums izrādījies visnopietnākais - viņai patlaban darba kartībā ir rehabilitācijas procedūras, tāpēc basketbolistes atgriešanās sastāvā nav gaidāma līdz pat kvalifikācijas turnīra sākumam.

Jau iepriekš traumas dēļ izlasei atteica Elīna Babkina.

Šīs vasaras pārbaudes spēļu ciklu Latvijas izlase sāka Lietuvas pilsētā Panevēžā, kad zaudēja Baltkrievijas izlasei (56:58; pēc vēl desmit papildus nospēlētajām minūtēm 69:74) un uzvarēja Lietuvas komandu (77:74), bet nedēļu vēlāk vienīgajā pārbaudes mačā savā laukumā ar 74:79 tika zaudēts Lietuvai.

Pēc tam Ungārijas pilsētā Šopronā Latvijas vienība tikās ar Slovākiju un Ungāriju, piedzīvojot divas neveiksmes attiecīgi ar 62:68 un 56:59.

Kā ziņots, no 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Finālturnīrs 2013.gada jūnijā notiks Francijā.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!