Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrā apļa pirmajā mačā sestdien izbraukumā ar rezultātu 57:60 (13:14, 9:17, 13:13, 22:16) zaudēja Itālijas valstsvienībai.

Latvijas valstsvienībai šī bija otrā neveiksme turnīrā pēc kārtas.

Latvijas izlasē rezultatīvākā bija Anete Šteinberga, kura guva 16 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas. Tikmēr 12 punktus iekrāja Kristīne Kārkliņa, bet deviņi punkti Ievas Krastiņas kontā.

Itālijas komanda ļoti saspringtā cīņā vadībā atradās jau kopš pirmās minūtes. Nevienu brīdi spēles ievadā gan laukuma saimnieču pārsvars neliecināja par ceļa bruģēšanu uz uzvaru, tomēr līdzsvaru Latvijas izlase spēja uz brīdi panākt vien ceturtajā minūtē, panākot 7:7.

Pirmajā ceturtdaļā Itālijas izlase uzvarēja ar rezultātu 14:13, bet pēc vēl piecām nospēlētām minūtēm mājinieces bija vadībā ar sešiem punktiem (21:15). Ceturtdaļas turpinājumā komandas demonstrēja izteikti mazrezultatīvu spēli, bet divas ar pusi minūtes pirms tās beigām Itālijas izlases pārsvars bija divu punktu izteiksmē (21:19). Tomēr ceturtdaļas izskaņu daudz veiksmīgāk aizvadīja itālietes, pirmās 20 minūtes noslēdzot ar deviņu punktu pārsvaru.

Trešajā ceturtdaļā Itālijas izlase bija ļoti tuvu tam, lai veiktu ievērojamu atrāvienu un teju vai nodrošinātu uzvaru, kad komanda divas reizes izvirzījās vadībā ar 15 punktu pārsvaru. Ceturtdaļas beigu posmu gan daudz labāk aizvadīja Latvijas izlases basketbolistes, kuras prata atslēgt pretinieču aizsardzību, pēdējās desmit minūtes uzsākot ar deviņu punktu deficītu (35:44).

Mača pēdējā ceturtdaļā Latvijas izlase sparīgi centās atspēlēties, tomēr tuvāk kā līdz trīs punktu atstatumam komanda tā arī netika, atzīstot pretinieču pārākumu. Spēles pēdējās nesekmīgu trīspunktu metienu izpildīja Krastiņa.

Abu komandu pirmā apļa spēlē Latvijas izlase uzvarēja savā laukumā ar rezultātu 71:52. Tādējādi divu spēļu summā pārsvaru saglabāja Latvijas izlase.

Savukārt pārējos pirmā apļa mačos Latvijas valstsvienība ar 95:60 izbraukumā sagrāva grupas pastarīti Luksemburgu, ar 63:46 savu skatītāju priekšā uzvarēja Grieķiju un ar 62:65 viesos zaudēja Somijas izlasei.

Pašlaik grupas kopvērtējumā četras uzvaras piecās spēlēs ir Itālijai, Latvija un Somija piecās cīņās iekrājušas pa trim uzvarām, Grieķijas kontā divi panākumi četros mačos, bet Luksemburga piedzīvojusi zaudējumus visās piecās aizvadītajās spēlēs.

Kvalifikācijas turnīrs ilgs līdz 11.jūlijam.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Latvijas izlasei šajā spēlē nepalīdzēja ar vēdera gripu sirgstošā Aija Putniņa. Komanda Itālijā spēlēja 11 basketbolistu sastāvā.

Kā ziņots, iepriekš no Latvijas izlases sastāva tika atskaitītas Zane Jākobsone, Baiba Eglīte un traumas dēļ arī Aija Brumermane, bet viņām visām jābūt gatavām arī kvalifikācijas cikla laikā nepieciešamības gadījumā atkal pievienoties Latvijas izlasei.

Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase uzvarēja tikai vienā no astoņām pārbaudes spēlēm, bet visi mači noslēdzās ļoti sīvā cīņā.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.

Latvijas izlase piedalījusies iepriekšējos četros Eiropas čempionātos. Pēc pērn notikušā finālturnīra, kurā latvietes palika astotajā pozīcijā, karjeru valstsvienībā noslēdza Gunta Baško un Ieva Kubliņa. Tāpat šogad izlasei traumu dēļ nevar palīdzēt Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienību vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvija ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs spēlei pret Itāliju:

Kristīne Kārkliņa (Džejhanas "Belediye", Turcija), Anda Eibele, Agnija Reke, Anete Horelika (visas - "Cēsis"), Kristīne Vītola, Anete Šteinberga (abas - Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa ( "TTT Rīga"), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija), Zane Tamane (Orenburgas "Nadežda", Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!