Latvijas sieviešu basketbola izlase, galvenā trenera amatā debitējot Mārtiņam Zībartam, 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē sestdien ļoti grūtā cīņā ar rezultātu 65:62 (15:17, 18:15, 16:11, 16:19) pieveica Lietuvu.

Latvijas izlasē pa 15 punktiem guva Anete Jēkabsone-Žogota un Zane Tamane, kurai arī sešas atlēkušās bumbas, bet 12 punktus iemeta Gunta Baško-Melnbārde.

Tikmēr Lietuvas izlasē 14 punktus guva Kamile Nacickaite.

Cīņu Lietuvas izlase sāka ar diviem realizētiem tālmetieniem, bet Latvija pirmajos uzbrukumos jaunā galvenā trenera vadībā pieļāva vairākas kļūdas un pirmos punktus guva vien pēc divām ar pusi minūtēm, bet pie rezultāta 2:11 Zībartam nācās pieprasīt minūtes pārtraukumu.

Kaut Lietuva kādu laiku saglabāja aptuveni desmit punktu pārsvaru, ceturtdaļas beigas daudz pārliecinošāk aizvadīja mājinieces un pēdējās sekundēs pēc Anetes Jēkabsones-Žogotas tālmetiena pietuvojās līdz 15:17.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija atkal nokļuva iedzinējos ar astoņiem punktiem (15:23), bet ceturtdaļas vidū pēc Zanes Teilānes caurgājiena mājinieces beidzot panāca izlīdzinājumu 25:25. Turpinājumā Latvijas izlase guva astoņus punktus pēc kārtas un jau izvirzījās vadībā ar 33:26, tomēr puslaika beigas atkal sekmīgāk aizvadīja Lietuva, kas Latvijai deva vien viena punkta pārsvaru - 33:32.

Trešā ceturtdaļa ilgstoši aizritēja ļoti nerezultatīvā spēlē, tomēr Latvija saglabāja vadību, turklāt tās beigu daļā iemeta divus tālmetienus, kas pirms pēdējām desmit minūtēm ļāva atrasties priekšā ar 49:43.

Septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām Lietuva panāca izlīdzinājumu 51:51. Turpinājumā cīņa saglabājās ļoti saspringta un 80 sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija jau nokļuva iedzinējos ar 59:60. Tomēr 40 sekundes vēlāk Latvija ātrajā pretuzbrukumā atguva vadību, kad pēc Jēkabsones-Žogotas piespēles izcēlās Anete Šteinberga, turklāt uzreiz pēc tam Lietuva pieļāva kļūdu sānu auta izspēlē. Tamane realizēja divus soda metienus, bet vēlāk Dita Rozenberga bija precīza no groza apakšas, kas Latvijai deva uzvaru ar 65:62.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija nākamā gada februārī spēlēs izbraukumā Slovēnijā un Lietuvā, bet novembrī kvalifikācijas turnīru pabeigs ar spēli savā laukumā pret Slovēniju.

Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Latvijas izlases galvenais trenerā trenera Zībarta debijas mačā ārpus pieteikuma palika Dita Liepkalne, Ieva Kūlīte un Baiba Eglīte. Kā zināms, galvenais treneris amatā šogad nomainīja Ainaru Zvirgzdiņu.

Septiņas no sastāvā esošajām spēlētājām vasarā piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā Latvija atkal nespēja izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Lietuvu:

Elīna Babkina (bez kluba), Ieva Krastiņa, Liene Priede, Anda Eibele, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Rozenberga ("Spirou Monceau", Beļģija), Anete Šteinberga (Vologdas "Čevakata", Krievija), Aija Putniņa ("Nantes Reze", Francija), Sabīne Niedola (Zārluī "Royals", Vācija), Zane Teilāne ("Canik Belediye", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!