Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāte Aija Putniņa nevarēs palīdzēt komandai šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā, jo viņai nepieciešama operācija, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

"Būs jāmeklē jaunus risinājumus gan uzbrukumā, gan aizsardzībā," valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips neslēpj, ja šī ziņa nākusi kā ļoti nepatīkams pārsteigums.

Aijas Putniņas savainotajam plecam nepieciešama operācija, pēc kuras būs nepieciešams vismaz pusotru mēnesi ilgs rehabilitācijas periods līdz treniņu atsākšanai. Līdz ar to Putniņa nevarēs valstsvienības sastāvā piedalīties Eiropas čempionātā, kas 15.jūnijā sāksies Francijā.

Spānijas virslīgā labu sezonu aizvadījusī Putniņa (17 spēlēs vidēji 35 minūtes, 15,3 punkti un 8,5 atlēkušās bumbas) plecu savainojusi ziemā, kad izlaidusi dažas spēles.

"Problēmas plecā sajutu īsi pirms Jaungada. Sākumā šķita, ka nav ļoti nopietni un pēc procedūrām atsāku spēlēt, taču sāpes nepārgāja un dziļākā izmeklēšanā ārsti konstatēja, ka savainojums ir nopietns," saka Aija Putniņa. "Kādu laiku palīdzēja pretsāpju līdzekļi, taču uz sezonas beigām tie zaudēja iedarbību. Roku īsti nevaru pacelt – ne aizsardzībā nospēlēt, ne uzmest. Skaidrs, ka tādā stāvoklī komandai palīdzēt nevaru."

"Ja klubā būtu pieņemts pareizs lēmums par tūlītēju operāciju, Aija būtu varējusi atgriezties ierindā uz sezonas beigām un tagad būtu gatava spēlēt arī valstsvienībā," saka izlases galvenais treneris Aigars Nerips. "Diemžēl spāņi gribēja no spēlētājas izspiest nepieciešamo rezultātu uzreiz. Rīgā Aijas savainoto plecu izmeklēja divi ārsti un abu secinājums bija vienprātīgs – bez operācijas neiztikt."

"Aijai novēlu pēc iespējas ātrāk izveseļoties un atgriezties laukumā, bet valstsvienībai tagad jārisina neparedzētas problēmas," norāda treneris. "Komandas koncepcijā Putniņai bija atvēlēta svarīga nozīme gan punktu gūšanā, gan cīņā par atlēkušajām bumbām. Jādomā, kā kompensēt viņas trūkumu. Centra spēlētāju pozīcijās izvēle sašaurinājusies vēl vairāk – no iepriekš spēlējušajām ierindā palikušas Liene Jansone, Aija Brumermane, Anete Šteinberga. Iespējams, vismaz treniņos iesaistīsim vēl kādu papildus spēlētāju. Jādomā par jauniem risinājumiem gan aizsardzībā, gan uzbrukumā."

Aija Putniņa valstsvienības sastāvā spēlē kopš 2008.gada un piedalījusies Pekinas olimpiskajā turnīrā, kā arī 2009. un 2011.gada Eiropas čempionātos. Pērn kvalifikācijas turnīrā Aija piedalījās septiņās spēlēs, vidēji laukumā pavadot 15 minūtes, gūstot 6,7 punktus un izcīnot 4,4 atlēkušās bumbas.

Valstsvienības koptreniņi sāksies 1.maijā, kandidātu sarakstā ir 21 basketboliste. Eiropas čempionātā Francijā Latvijas valstsvienība grupas turnīrā Trelazē cīnīsies ar Francijas (15.jūnijā), Lielbritānijas (16.) un Serbijas (17.) izlasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!