Foto: fiba.com
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase sestdien Itālijas pilsētā Udīnē notiekošā Eiropas čempionāta pusfināla mačā par 9.–12. vietu dramatiskā cīņā ar 68:65 (11:14, 21:18, 14:19, 22:14) pārspēja Krievijas vienaudzes.

Tādējādi Latvijas jaunās basketbolistes šajā Eiropas čempionātā cīnīsies par devīto vietu, svētdien tiekoties ar Turcijas basketbolistēm.

Sestdienas spēlē pret Krievijas basketbolistēm Latvijas izlases sastāvā ar 23 punktiem izcēlās Māra Mote, kamēr 15 punkti un 12 atlēkušās bumbas Aleksai Gulbei.

Mačs starp abām komandām bija līdzvērtīgs, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar neizšķirtu 32:32. Tiesa, trešajā ceturtdaļā lielāku pārsvaru jau ieguva krievu basketbolistes, kuras izvirzījās vadībā ar septiņu punktu pārsvaru, taču latvietes ātri vien šo deficītu likvidēja. Četras minūtes un 20 sekundes pirms pamatlaika beigām Krievija izvirzījās vadībā ar 62:56, tomēr spēles beigas piederēja Latvijai. 57 sekundes pirms beigām Gulbe realizēja ļoti svarīgi divpunktu metienu, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 67:65 un kas vēlāk bija arī uzvaras grozs, jo Krievijas basketbolistes panākt izlīdzinājumu tā arī nepaguva.

Vēstīts, ka C apakšgrupas pirmajā spēlē latvietes ar 45:58 piekāpās Čehijai, bet otrajā mačā ar 70:61 pārspēja Serbiju. Savukārt noslēdzošajā cīņā otrdien Latvija ar 56:61 zaudēja Baltkrievijai.

Ar vienu uzvaru trīs spēlēs Latvija apakšgrupas kopvērtējumā ieņēma trešo vietu, kas tai astotdaļfinālā pretiniekos deva D apakšgrupas otro spēcīgāko izlasi Horvātiju, kam gan nācās piekāpties ar 49:53. Savukārt ceturtdaļfināla mačā par 9.-16.vietu Latvijas jaunās basketbolistes ar 58:32 sagrāva Portugāli, tādējādi saglabājot arī vietu Eiropas meistarsacīkšu elites divīzijā.

Tikmēr Krievijas basketbolistes apakšgrupu turnīrā izcīnīja vienu uzvaru trīs mačos un palika trešā B apakšgrupā. Vispirms šī komanda ar 43:60 piekāpās Itālijai, bet pēc tam ar 75:85 pagarinājumā atzina arī Lietuvas pārākumu, kamēr noslēdzošajā mačā krievietes ar 67:54 tika pieveikta Turcija. Savukārt astotdaļfinālā Krievijas basketbolistes ar 47:48 ļoti sīvā cīņā piekāpās Spānijai, bet ceturtdaļfināla mačā par 9.–16. vietu ar 72:60 tika pārspēta Slovākija.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji – par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlases sastāvā iekļautas septiņu basketbola skolu – Cēsu, Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas, Saldus, "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP – audzēknes.

Treniņi Latvijas U-16 meiteņu komandai notika kopš jūlija sākuma, bet pilnā sastāvā izlase sapulcējās tikai neilgi pirms Eiropas čempionāta. Iepriekš daļā treniņu nepiedalījās meitenes, kuras bija spēlējušas pasaules U-17 čempionātā. Laura Meldere vēl atgūstas pēc slimības, bet Alise Markova tikko atgriezusies no Eiropas U-18 čempionāta. Bijušas tikai trīs pārbaudes spēles Baltijas kausa turnīrā, kurās nepiedalījās Meldere un Markova. Šajās cīņās Latvija pārspēja Igauniju, bet piekāpās Lietuvai un Krievijai.

Šīs Latvijas komandas basketbolistes sezonas gaitā rūdījušās Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā. Sešām spēlētājām šis nebūs pirmais lielais starptautiskais turnīrs, turklāt dažas bija starp izlases līderēm gan pērn Eiropas U-16 čempionātā, gan šogad pasaules U-17 meistarsacīkstēs.

Latvijas U-16 izlases galvenais treneris ir Kaspars Mājenieks, kurš pērn šajā vienībā bija otrais treneris, Eiropas čempionātā palīdzot valstsvienībai izcīnīt piekto vietu. Šis speciālists vairākus gadus palīdzējis Uvim Helmanim darbā ar vīriešu komandu "Liepāja"/"Triobet", paralēli strādājot ar sporta skolas jauniešiem un jaunietēm.

Iepriekšējos divos Eiropas čempionātos Latvijas kadetes izcīnīja piekto vietu, kamēr 2013. gadā tika gūta septītā pozīcija.

Eiropas čempionāts Itālijas pilsētā Udīnē ilgs līdz svētdienai.

Latvijas U-16 meiteņu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Elizabete Zumenta, Flēra Vīnerte (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Anita Miķelsone, Alise Markova, Laura Meldere (visas - "Rīga"/TTP-1), Māra Mote ("Cēsis"), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Raivita Koreņika ("Saldus"), Līga Golovko ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!