Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā spēlē piektdien ar rezultātu 66:61 (18:17, 17:18, 15:13, 16:13) uzvarēja spēcīgās Francijas vienaudzes, svinot savu otro panākumu turnīrā un jau priekšlaicīgi kvalificējoties otrajai kārtai.

Luīze Šepte uzvarētāju rindās izcēlās ar 22 punktiem, bet pie "double-double" tika Digna Strautmane un Sabīne Lipe - abām pa 14 punktiem, kā arī attiecīgi 18 un 13 atlēkušās bumbas. Vēl septiņus punktus guva Maija Gertsone, bet neviena cita Latvijas izlases spēlētāja neguva vairāk par trim punktiem.

Spēles pirmajā ceturtdaļā pamīšus vairākas reizes vadībā bija abas komandas, bet lielāko pārsvaru bija iekrājusi Latvijas izlase, kas uz brīdi izveidoja sešu punktu handikapu. Otrās ceturtdaļas pirmās četras minūtes latvietes uzvarēja ar 11:0, kas deva 12 punktu pārsvaru. Francijas vienība gan ātri pietuvojās līdz piecu punktu atstatumam, bet puslaika pēdējā minūtē panāca neizšķirtu 35:35.

Latvijas izlase otrā puslaika ievadā tika pie piecu punktu deficīta, bet spēlē ātri atgriezās ar 9:0 izrāvienu. Pretinieces turpinājumā vairākas reizes panāca neizšķirtu, tomēr pie vadības grožiem tā arī netika.

Trīs minūtes pirms mača beigām Latvijas izlases pārsvars bija piecu punktu izteiksmē, kas tāds saglabājās arī pēc nospēlētas vēl vienas minūtes. Uz brīdi latvietes panāca septiņu punktu pārsvaru, bet sāncenses ātri panāca vairs tikai trīs punktu deficītu. Latvijas vienība gan uzvaru spēja nosargāt, noslēdzošajās cīņas sekundēs precīzi darbojoties uzbrukumā un izmantojot pretinieču kļūdas.

Kā ziņots, pirmajā kārtā Latvija ar 63:52 droši pieveica Beļģiju, bet Francija ar 57:53 uzvarēja Slovākiju.

D grupas kopvērtējumā Latvijas izlase ar divām uzvarām divās spēlēs ieņem pirmo vietu. Tai pašlaik ir cerības nākamo posmu sasniegt ar diviem panākumiem kabatā.

Latvijas noslēdzošais mačs ar Slovākiju ieplānots sestdien, trīs pirmo vietu ieguvējām iegūstot tiesības cīnīties otrajā posmā par medaļām, bet grupas ceturtā komanda spēlēs gandarījuma turnīrā.

Trešajā posmā astoņas labākās komandas izslēgšanas spēlēs sadalīs 1.-8.vietu, bet astoņas pārējās noskaidros trīs sliktākās, kuras zaudēs vietu Eiropas čempionāta virslīgā.

Latvijas U-16 izlasē (1998.dzimšanas gads un jaunākas) iekļautas "Rīga"/"Rīdzene", "Rīga"/TTP, Rīgas 3.BJSS, kā arī Liepājas Sporta spēļu skolas un Ventspils "Spara" audzēknes. Dignai Strautmanei šis ir jau trešais Eiropas kadetu čempionāts. Gan viņa, gan Laura Grabe un Marta Jančevska spēlēja pērn, palīdzot sasniegt septīto vietu Eiropā.

Centra spēlētāja Digna Strautmane pērn bija kadetu Eiropas čempionāta trešā rezultatīvākā basketboliste (vidēji spēlē 15 punkti). Toreiz lielu daļu punktu viņa guva pēc savas māsas Paulas piespēlēm, tomēr vecākā no Strautmanēm šogad jau palīdzēja Latvijas U-18 izlasei.

Aizvadītajā ziemas sezonā Latvijas U-16 izlase piedalījās "Nordea" Basketbola līgas (NBL) turnīrā, cīņā ar Latvijas un Igaunijas komandām 24 spēlēs izcīnot sešas uzvaras un 13 komandu konkurencē ierindojoties 12.vietā. Janvārī tika izcīnīta pirmā vieta Baltijas jūras kausa izcīņā, bet jūlijā - otrā vieta Baltijas kausā. Tāpat pārbaudes mačos pārspētas Polijas, Somijas un Lietuvas kadetes, bet pirms turnīra latvietes jau Debrecenā sacentās ar Ungārijas kadetu izlasi, piekāpjoties pašā galotnē ar 57:63.

Galvenais treneris Ainārs Čukste Latvijas U-16 izlasi vada ceturto reizi. 2001.gadā viņa vadībā tika izcīnīta piektā vieta Eiropā, bet pērn - septītā. Vēl reizi Latvijas kadetes Eiropas labāko desmitniekā iekļuva 2007.gadā, kad Valmierā notikušajā turnīrā izcīnīja septīto vietu.

Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Elīna Ruperte, Maija Gertsone, Sabīne Lipe (visas - Liepāja), Marianna Kļaviņa ("Rīdzene"), Kristīne Sprudzāne, Aleksa Gulbe, Marta Jančevska, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Linda Svenne ("Rīga"/TTP), Laura Grabe (3.BJSS), Luīze Šepte, Dinija Sanda Pāvelsone (abas - Ventspils).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!