Foto: FIBA
Latvijas U-16 basketbola izlase piektdien Melnkalnē ar smagu zaudējumu pret Spānijas vienaudžiem sāka Eiropas kadetu čempionātu.

Latvijas jaunie basketbolisti cieta neveiksmi ar rezultātu 70:91 (15:21, 12:18, 18:30, 25:22).

Zaudētājiem 23 punktus guva Kristaps Ķilps, kurš izcīnīja arī septiņas atlēkušās bumbas, kamēr Emīls Krūmiņš pievienoja desmit, bet Artūrs Niedra astoņus punktus.

Savukārt Spānijas izlasē ar 20 punktiem un 14 atlēkušajām bumbām izcēlās Haime Pradilja.

Latvijas izlase tikai mača sākumā spēja turēt līdzi pretiniekiem, pēc nepilnām sešām minūtēm esot vadībā ar 12:10. Taču pēc tam spāņi veica izrāvienu 11:1, pārņemot vadību, kuru vairs neatdeva.

Pēc puslaika Latvijas kadeti zaudēja ar 27:39, taču izredzes uz pretinieku panākšanu zaudēja trešajā ceturtdaļā, pēc kuras jau bija iedzinējos ar 45:69.

"Daudz gribējām, bet šoreiz maz izdarījām Apjukām pret presingu, zaudējām divcīņās, pretiniekiem ļāvām no soda laukuma gūt 62 punktus, bet paši guvām tikai 28... Iespējams, izpaudās pirmās spēles stress, bet jāatzīst, ka Spānijas izlase ir spēcīgākā komanda, ar kādu līdz šim esam spēlējuši - jaudīgāka par Lietuvu un Turciju," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Mārtiņu Gulbi.

D apakšgrupas ietvaros sestdien Latvijas kadetiem pretim stāsies Zviedrija, kas piektdien ar 45:77 (8:22, 12:17, 16:15, 9:23) zaudēja latviešu svētdienas pretiniecei Melnkalnei.

"Analizēsim kļūdas un gatavosimies nākamajai spēlei ar Zviedrijas vienību. Pārbaudes spēlēs nesen uzvarējām, bet šie rezultāti jāaizmirst - Eiropas čempionātā būs pavisam cits basketbols," uzsver Gulbis.

Pērn tieši Spānijas komanda triumfēja Eiropas kadetu čempionātā, finālā pieveicot Lietuvu, kas sudrabu guva otro gadu pēc kārtas. Šogad Spānijas izlasē ir divi spēlētāji, kuri sastāvā bija arī pērnvasar - Haime Pradilja un Goldens Dike, kurš šajā mačā sameta 14 punktus.

Pēc viena apļa turnīra visas komandas sagaidīs astotdaļfināls, D grupas komandām spēkojoties ar C apakšgrupas (Francija, Igaunija, Krievija, Itālija) vienībām. Astotdaļfinālu uzvarētāji turpinās cīņu par medaļām, bet zaudētāji - par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Latvijas U-16 izlase centīsies kontinenta meistarsacīkstes aizvadīt veiksmīgāk par Latvijas jauniešu un junioru izlasēm.

Vēstīts, ka Latvijas U-20 un U-18 vīriešu izlases šovasar pamanījās sava vecuma Eiropas čempionātos palikt pēdējā vietā. Jauniešu izlase zaudēja vietu augstākajā divīzijā, bet juniori arī nākamgad cīnīsies spēcīgāko vienību saimē, jo 2018.gadā Eiropas U-18 čempionāts risināsies Latvijā.

Latvijas U-16 izlases galvenais treneris ir Mārtiņš Gulbis, kurš pavasarī aizveda "Barons kvartāls" komandu līdz trešajai vietai valsts čempionātā. Kadetu izlase gatavošanās ciklā aizvadīja septiņas spēles, piedaloties Baltijas kausa izcīņā (ar Lietuvu 65:74, ar Turciju 79:92, ar Igauniju 73:57), divas reizes pieveicot Zviedrijas kadetus (85:81 un 65:44), kas stāsies pretim arī čempionātā, un divreiz sagraujot Krievijas vienaudžus (92:70 un 88:69).

Gulbis iepriekšējos trīs gadus bijis galvenā trenera palīgs U-20 un U-16 izlasēs, bet šogad 26 gadu vecumā debitē pie izlases stūres. Komandā starp spēlētājiem iekļauts arī Vācijā dzīvojošas jauktās ģimenes atvase centra spēlētājs Jēkabs Beks, kurš izšķīries Eiropas U-16 čempionātā pārstāvēt Latviju nevis Vāciju.

Latvijas kadetu izlase 2014.gadā savā laukumā spēlēja Eiropas čempionāta finālā, kurā piekāpās Francijai, bet iepriekšējos divos gados vienība palikusi ārpus ceturtdaļfināla, ierindojoties 11.pozīcijā.

Latvijas U-16 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kristaps Ķilps (Ventspils "Spars"), Ojārs Bērziņš, Daniels Gersons (abi - Valmiera), Roberts Bērziņš, Emīls Krūmiņš (abi - "Rīga"/DSN), Kristofers Strautmanis (Saldus), Jēkabs Beks (Bambergas "Brose", Vācija), Everts Ramza, Artūrs Niedra (abi - BJBS "Rīga"), Valters Vuciņš, Rodijs Mačoha (abi - Liepāja), Nikolajs Atanasovs ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!