Latvijas U-16 puišu basketbola izlase sestdien Melnkalnē Eiropas čempionāta cīņā par septīto vietu ar rezultātu 77:95 (14:25, 16:20, 24:23, 23:27) piekāpās Spānijas vienaudžiem, turnīru noslēdzot astotajā pozīcijā.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Roberts Bērziņš, 14 punkti un piecas bumbas zem groziem Kristapam Ķilpam, bet 12 punktus iemeta Jēkabs Beks.

Pretiniekiem ar 24 punktiem un 11 bumbām zem groziem izcēlās Haime Pradilja.

Latvijas basketbolisti pirmajās minūtēs spēja noturēties līdzās pretiniekiem, taču līdz pirmās ceturtdaļas vidum paspēja iekrāt astoņu punktu deficītu (5:13). Pirmo puslaiku latvieši zaudēja ar 30:45, bet spēles otrajā pusē nespēja atrast pretargumentus un cieta zaudējumu ar rezultātu 77:95.

Latvijas un Spānijas kadeti šajā čempionātā tikās arī tā pirmajā dienā, kad spāņi, kuri šajā vecuma grupā pērn kļuva par kontinenta čempioniem, izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 91:70.

Latvija pēc tam ar rezultātu 58:48 droši pārspēja Zviedrijas vienaudžus, bet apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 80:66 uzvarēja turnīra saimnieci Melnkalni, grupā ieņemot otro vietu.

Tikmēr otrdien astotdaļfinālā spraigā cīņā ar 84:82 pagarinājumā pieveica Krievijas izlasi, kamēr ceturtdaļfinālā Latvijas valstsvienība nenosargāja 12 punktu pārsvaru un ar 69:71 piekāpās Horvātijas vienaudžiem.

Savukārt piektdien spēlē par 5.-8.vietu, kurā notika arī cīņa par ceļazīmi uz U-17 Pasaules kausu, Latvija ar 73:79 zaudēja Turcijai, lai gan pēc pirmā puslaika bija vadībā ar 11 punktiem.

Arī spāņiem turpinājums nebija gluds. Pēc uzvaras pār Latviju viņi ar 76:77 zaudēja Melnkalnei, bet apakšgrupu noslēdza ar 113:64 sagraujot Zviedriju.

Savukārt astotdaļfinālā ar 59:54 tika uzveikta Igaunija, bet ceturtdaļfinālā ar 73:82 nācās zaudēt Serbijai. Savukārt spēlē par 5.-8.vietu spāņi ar 80:92 piekāpās Lietuvai.

Pērn tieši Spānijas komanda triumfēja Eiropas kadetu čempionātā, finālā pieveicot Lietuvu, kas sudrabu guva otro gadu pēc kārtas. Šogad Spānijas izlasē ir divi spēlētāji, kuri sastāvā bija arī pērnvasar – Haime Pradilja un Goldens Dike.

Sestdien tiks sadalītas arī čempionāta medaļas, finālā negaidīti spēlējot mājiniecei Melnkalnei, kas mērosies spēkiem ar Franciju. Tikmēr par trešo vietu cīnīsies Serbija un Horvātija.

Latvijas U-20 un U-18 vīriešu izlases šovasar pamanījās sava vecuma Eiropas čempionātos palikt pēdējā vietā. Jauniešu izlase zaudēja vietu augstākajā divīzijā, bet juniori arī nākamgad cīnīsies spēcīgāko vienību saimē, jo 2018. gadā Eiropas U-18 čempionāts risināsies Latvijā.

Latvijas U-16 izlases galvenais treneris ir Mārtiņš Gulbis, kurš pavasarī aizveda "Barons kvartāls" komandu līdz trešajai vietai valsts čempionātā. Kadetu izlase gatavošanās ciklā aizvadīja septiņas spēles, piedaloties Baltijas kausa izcīņā (ar Lietuvu 65:74, ar Turciju 79:92, ar Igauniju 73:57), divas reizes pieveicot Zviedrijas kadetus (85:81 un 65:44), kas stājās pretim arī čempionātā, un divreiz sagraujot Krievijas vienaudžus (92:70 un 88:69).

Gulbis iepriekšējos trīs gadus bijis galvenā trenera palīgs U-20 un U-16 izlasēs, bet šogad 26 gadu vecumā debitē pie izlases stūres. Komandā starp spēlētājiem iekļauts arī Vācijā dzīvojošas jauktās ģimenes atvase centra spēlētājs Jēkabs Beks, kurš izšķīries Eiropas U-16 čempionātā pārstāvēt Latviju nevis Vāciju.

Latvijas kadetu izlase 2014. gadā savā laukumā spēlēja Eiropas čempionāta finālā, kurā piekāpās Francijai, bet iepriekšējos divos gados vienība palikusi ārpus ceturtdaļfināla, ierindojoties 11. pozīcijā.

Latvijas U-16 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kristaps Ķilps (Ventspils "Spars"), Ojārs Bērziņš, Daniels Gersons (abi – Valmiera), Roberts Bērziņš, Emīls Krūmiņš (abi – "Rīga"/DSN), Kristofers Strautmanis (Saldus), Jēkabs Beks (Bambergas "Brose", Vācija), Everts Ramza, Artūrs Niedra (abi – BJBS "Rīga"), Valters Vuciņš, Rodijs Mačoha (abi – Liepāja), Nikolajs Atanasovs ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!