Foto: LETA
Latvijas U-16 puišu izlase ceturtdien Polijas pilsētā Radomā Eiropas čempionāta pusfināla spēlē par 9.-12.vietu ar 81:82 (20:18, 19:21, 21:18, 13:16, 8:9) pagarinājumā piekāpās Serbijas vienaudžiem un turpinās šo turnīru ar dueli par 11.pozīciju.

Latvijas komandas labā 26 punktus šajā mačā sameta Artūrs Žagars, kamēr 16 punktus pievienoja Valters Vēveris. Tikmēr ar 11 punktiem izcēlās Anrijs Miška.

Abas komandas aizvadīja ļoti sīvu maču, lai gan Latvija tā sākumā izvirzījās vadībā ar 17:7. Tomēr serbi no blāvā dueļa ievada atguvās, pirmajai ceturtdaļai noslēdzoties ar Latvijas basketbolistu divu punktu pārsvaru (20:18). Turpinājumā mačs ritēja tikpat kā punkts punktā, un pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 39:39.

Līdzīgs scenārijs bija arī otrajā puslaikā, bet nepilnas astoņas minūtes līdz pamatlaika beigām Latvija izvirzījās vadībā ar 68:61. Šo pārsvaru gan noturēt neizdevās, jo trīsarpus minūtes līdz beigām tablo rādīja neizšķirtu 71:71, turklāt pēc tam Serbija iemeta vēl divus punktus, pēc ilgāka pārtraukuma atkal izvirzoties vadībā (73:71).

Ar šādu rezultātu iesākās arī pēdējā minūte, taču Latvijas izlasei izdevās izglābties no zaudējuma, kad ātrajā pretuzbrukumā Žagars trīs sekundes pirms beigām panāca 73:73. Šādi arī noslēdzās pamatlaiks.

Savukārt pagarinājumu labāk iesāka Latvija, kas izvirzījās vadībā ar 79:73. Tomēr arī šo pārsvaru noturēt neizdevās, jo divas minūtes pirms beigām vadībā jau izvirzījās serbi ar 80:79. Pretiniekiem savu pārsvaru izdevās palielināt arī līdz trim punktiem, bet noslēdzošajā minūtē Latvijai atspēlēties neizdevās.

Cīņā par 11.vietu Latvijas kadeti sestdien cīnīsies ar Zviedriju.

Jau vēstīts, ka Latvijas jaunie basketbolisti piektdien turnīra pirmajā spēlē ar 81:73 pārspēja Itāliju, bet pēc tam ar 71:91 kapitulēja Spānijai. Apakšgrupu turnīru latvieši noslēdza ar zaudējumu 66:68 Zviedrijai, bet A grupā ieņēma trešo vietu. Savukārt astotdaļfinālā latvieši ar 66:74 piekāpās Turcijai. Pēc tam ar 87:64 tika uzveikta Bosnija un Hercegovina, kas nozīmēja vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Tikmēr Serbija turnīra ievadā ar 77:62 pārspēja Igauniju, pēc tam ar 61:70 piekāpās Somijai, bet apakšgrupu turnīru serbi noslēdza ar zaudējumu 55:59 Grieķijai. Astotdaļfinālā serbi ar 60:75 piekāpās Melnkalnei, bet ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu ar 82:73 pārspēja Poliju.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvada pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlases sastāvā iekļauti puiši, kuri basketbolu apguvuši Rīgā, Cēsīs, Jelgavā, Ogrē un Valmierā, bet daži meistarību jau pilnveidojuši pat Spānijā, jo Anrijs Miška iepriekšējā sezonā basketbolu spēlēja slavenā Madrides "Real" sistēmā, kamēr Artūrs Kurucs to darīja Vitorijas "Laboral Kutxa". Pieci basketbolisti jau pērn piedalījās Eiropas U-16 čempionātā, turklāt Kurucs un Miška bija starp pamatspēlētājiem.

Valstsvienības galvenais treneris ir Artūrs Visockis-Rubenis, kuram šis šajā amatā šis būs pirmais Eiropas jaunatnes čempionāts.

Kadetu izlase ziemā startēja ne tikai Baltijas jūras kausa izcīņā, bet arī jau piekto gadu pēc kārtas piedalījās prestižajā U-16 izlašu turnīrā Turcijā. Šovasar tika aizvadītas deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnītas astoņas uzvaras. Komandai šī gada bilance pārbaudes mačos ir 15 uzvaras un četri zaudējumi.

Latvijas komanda Eiropas U-16 čempionātā startēs formas tērpos ar melnām sēru uzšuvēm, pieminot vasaras sākumā autokatastrofā bojā gājušos izlases kandidātus Kristianu Šefanovski un Kristianu Pūri.

Latvijas U-16 puišu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis, Dāvids Vīksne (visi - "Valmiera"), Artūrs Žagars, Niks Salenieks, Roberts Bērziņš (visi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke, Edvards Mežulis (abi - "Rīga"), Armands Berķis ("VEF skola"), Oskars Hlebovickis ("Ogre"), Anrijs Miška (Madrides "Real", Spānija), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!