Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 puišu basketbola izlase svētdien Lietuvā notiekošo Eiropas čempionātu noslēdza 11.vietā.

Cīņā par 11.vietu Latvijas kadeti ar 60:57 (13:18, 13:17, 25:13, 9:9) uzveica Melnkalnes vienaudžus.

Spēli abas komandas iesāka līdzvērtīgi, tomēr pirmā ceturkšņa laikā Melnkalnes basketbolisti pamazām audzēja savu pārsvaru, ceturtdaļu noslēdzot ar 18:13 savā labā. Arī otrajā ceturksnī latviešu pretiniekiem piederēja neliels pārsvars, kas ļāva pirmo puslaiku noslēgt ar deviņu punktu handikapu (35:26).

Trešajā spēles nogrieznī iniciatīvu jau pārņēma Latvijas kadeti, minūti pirms ceturkšņa beigām izvirzoties vadībā ar 49:48. Noslēdzošajā ceturtdaļā latvieši spēja noturēt pārsvaru un izcīnīja uzvaru ar 60:57.

Rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlasē šajā cīņā bija Artūrs Kurucs, kurš guva 20 punktus, kamēr pa desmit punktiem iemeta Rainers Kalniņš un Anrijs Miška.

Kā zināms, turnīra ievadā latvieši ar 47:64 piekāpās Melnkalnes izlasei, turpinājumā ar 64:77 kapitulēja arī Horvātijai, bet pirmo posmu Latvijas basketbolisti noslēdza ar zaudējumu 35:47 Francijai.

Savukārt otrajā posmā Latvija ar 68:77 piekāpās Izraēlas spēlētājiem un ar 49:58 zaudēja Itālijai.

Otrajā posmā trīs vājākās komandas noskaidroja rangu tabulu, kas tika ņemta, nosakot pārus ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu. Līdz ar to piektdien Latvija sacentās ar otro spēcīgāko starp komandām, kas vadošo komandu otrajā posmā nekvalificējās ceturtdaļfinālam - Angliju. Šajā svarīgajā mačā pārāki ar 66:65 bija latvieši, tādejādi saglabājot vietu augstākajā divīzijā.

Savukārt pusfināla spēlē par 9.-12.vietu jaunie latvieši sestdien ar 70:78 piekāpās Horvātijai, kurai pirms tam bija zaudējusi arī pirmajā posmā.

Tikmēr Melnkalne, pirmajā posmā uzvarēja Latviju un Horvātiju, bet piekāpās Francijai. Savukārt otrajā posmā pieveica Bosniju un Hercegovinu, bet zaudēja Somijai un Serbijai, līdz ar to neiekļūstot ceturtdaļfinālā.

Cīņā par 9.-16.vietu Melnkalne vispirms tika pie tehniskās uzvaras pār Krieviju, bet pusfinālā par 9.-12.vietu sestdien ar 65:73 zaudēja Itālijai.

Kā zināms, Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) uz laiku bija diskvalificējusi Krievijas valstsvienību, kas vissāpīgāk skāra tieši puišu kadetu izlasi, kura šajā čempionātā nepiedalās. Līdz ar to krieviem visos mačos piešķirti tehniskie zaudējumi ar 0:20 un nākamajā sezonā viņiem nebūs tiesību piedalīties augstākās divīzijas turnīrā.

Latvijas valstsvienībā startam Eiropas čempionātā bija iekļauti septiņu sporta skolu audzēkņi.

Izlasei palīdzēja arī pērnā gada kadetu čempionāta sudraba medaļas laureāts un Latvijas delegācijas karognesējs Eiropas Jaunatnes olimpiādes atklāšanas ceremonijā Bogdans Raiļans. Tāpat komandai pievienojās Anrijs Miška, kurš tikai nesen tika iekļauts Spānijas augstākajā līgas (ACB) un prestižākā kontinenta basketbola turnīra ULEB Eirolīgas čempiones Madrides "Real" jaunatnes sistēmā. Valstsvienības sastāvā bija arī Artūrs Kurucs, kurš jau pērn, būdams 14 gadus vecs, kandidēja uz vietu kadetu izlasē.

Latvijas izlases galvenais treneris šajā turnīrā bija Guntis Endzels, kurš jau ar kadetu valstsvienību strādājis 2003.gadā, kad tika izcīnīta 15.vieta.

Latvijas U-16 izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Anrijs Miška (Madrides "Real", Spānija), Artūrs Kurucs, Artūrs Žagars (abi - "Rīga"/"Daugavas Sporta nams"), Rainers Kalniņš, Edgars Kaufmanis ("Valmiera"), Dāvids Atelbauers ("Ogre"), Adrians Šnipke, Teodors Bergmanis (abi - basketbola skola "Rīga"), Bogdans Raiļans ("Ogre", "Valmiera"), Armands Berķis ("Jelgava"), Francis Lācis, Niks Višņēvičs (abi - "Rīga"/"Rīdzene").


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!