Foto: LETA
Latvijas U-16 puišu basketbola izlase savās mājās notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā mačā svētdien Ogrē ar rezultātu 71:79 (18:16, 11:23, 24:21, 18:19) piekāpās Lietuvas vienaudžiem.

Panākums šajā mačā Latvijas kadetiem būtu devis vietu ceturtdaļfinālā, bet tagad kādā no atlikušajām spēlēm obligāti būs jāuzvar Turcija vai Serbija.

Mača ievads, kā jau jauniešu vecumā, ritēja kā šūpolēs. Spēles ievadā Latvija nokļuva iedzinējos ar 8:12, tomēr otrās ceturtdaļas ievadā mājinieki jau bija priekšā ar 20:16. Turpinājumā lietuvieši guva deviņus punktus pēc kārtas, pārņemot vadību ar 30:23. Latvija vēl pietuvojās līdz 28:30, tomēr pēc puslaika jau atkal zaudēja ļoti pārliecinoši ar 29:39.

Otrā puslaika ievadā Lietuva panāca arī 49:33, tomēr tad ar mazo sastāvu Latvija vismaz uz brīdi lauza cīņas gaitu, gūstot nākamos 11 punktus.

Turpinājumā ilgstoši gan latvieši tuvāk par septiņiem punktiem vairs nespēja pietuvoties, pirms pēdējām 10 minūtēm zaudējot ar 53:60.
Izšķirošās desmitminūtes pirmajā pusē lietuvieši vēl divreiz panāca 11 punktu pārsvaru, tomēr ceturtdaļas vidū mājinieki ar agresīvu presingu guva septiņus punktus pēc kārtas, pietuvojoties līdz 66:70. 80 sekundes pirms pamatlaika beigām Lietuvas izlase palika bez sava līdera Tada Sedekerska, tomēr tas neliedza saspringtā mačā nosargāt uzvaru ar 79:71.

Rezultatīvākais Latvijai ar 21 gūto punktu bija Rodions Kurucs, viņam ar 16 punktiem palīdzēja Kristers Zoriks, bet Artūrs Strautiņš pievienoja 11 punktus un septiņas atlēkušās bumbas.

Turnīra pirmajā posmā Latvija guva trīs panākumus tikpat cīņās - vispirms ar 74:67 sīvā cīņā tika pārspēta Grieķija, pēc tam ar 84:62 pārliecinoši uzvarēta arī Horvātija, bet duelī par pirmo vietu B apakšgrupā mājinieki ar 63:55 uzveica arī Bosniju un Hercegovinu.

Līdz ar to Latvija no pirmā posma līdzi paņēma divus panākumus.

Tikmēr Lietuva pirmajā posmā tika tikai pie vienas uzvaras, ar 83:58 izšķirošajā cīņā par iekļūšanu otrajā posmā pārspējot Somiju. Savukārt pirms tam tika piedzīvoti zaudējumi pret Turciju (68:76) un Serbiju (73:98).

Turpinājumā Latviju pirmdien sagaida tikšanās ar Turciju, bet otrdien - ar Serbiju.

Vēl citās šīs grupas spēlēs svētdien Serbija ar 68:61 uzveica Horvātiju, bet Turcija ar 85:54 sagrāva Bosniju un Hercegovinu.

Līderpozīciju grupā ar trim uzvarām trijos mačos pārņēmusi Serbija, kurai ar diviem panākumiem seko Latvija un Turcija. Bosniešiem un lietuviešiem ir pa vienam panākumam, bet Horvātijas rēķinā ir trīs zaudējumi.

Tikmēr Liepājā spēlējošajā F grupā svētdien Vācija ar 82:68 uzveica Spāniju, Francija ar 83:44 sagrāva Krievijas izlasi, bet Itālija ar 85:59 neatstāja cerības Polijai.

Šajā grupā pašlaik pa trim uzvarām ir Francijai un Itālijai, kas jau garantējušas vietu ceturtdaļfinālā, pie divām uzvarām tikusi Vācija, viens panākums ir Krievijas kontā, bet bez uzvarām cīnās Spānija un Polija.

Eiropas kadetu čempionātos Latvijas labākais sasniegums bijusi piektā vieta 1999.gadā, kad komandā spēlēja Kristaps Janičenoks un Armands Šķēle, kā arī sestā vieta 2011.gadā, kad viens no treneriem bija izlases pašreizējais galvenais treneris Jānis Gailītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!