Foto: LETA

Latvijas U-16 basketbola izlase pirmdien Turcijā notiekošā tradicionālā pārbaudes turnīra spēlē ar 75:59 (15:10, 22:10, 18:19, 20:20) uzvarēja Slovēnijas vienaudžus, tiekot pie otrās uzvaras trīs aizvadītos mačos.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 15 punktiem bija Artūrs Kurucs, Kristians Šefanovskis un Adrians Šnipke guva pa 13 punktiem, bet Armands Berķis sameta 11 punktus un izcīnīja 16 atlēkušās bumbas.

Savukārt Slovēnijas izlasē 23 punktus guva un 22 atlēkušās bumbas izcīnīja Niks Dragans.

Latvijas kadeti uzvaras pamatus ielika otrajā ceturtdaļā, kad, esot vadībā ar 15:13, guva 13 punktus pēc kārtas, bet pēc pirmā puslaika bija priekšā ar 37:20. Pēc pārtraukuma Latvija ieguva arī 20 punktu pārsvaru, kuru pretinieki uz brīdi spēja samazināt līdz desmit punktiem, taču ātri vien Latvija atguva iepriekšējo pārsvaru un svinēja drošu uzvaru.

"Ļoti rūpīgi izanalizējām vakar spēlē ar Lietuvu pieļautās kļūdas. Bija gan individuālās, gan komandas video sesijas. Spēlētāji izdarīja secinājumus, un šodien spēles kvalitātē spērām soli uz priekšu. Īpaši aizsardzībā," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Latvijas U-16 izlases galveno treneri Artūru Visocki-Rubeni.

"Spēlē ar Slovēniju izmantojām ierobežotu spēlētāju skaitu, un rotāciju vēl sašaurināja Zomerfelda slimība. Laukumā ilgi bija līderi, un tas palīdzēja stabilizēt spēli. Galvenais arguments bija labā aizsardzība. Uzvarai pamatus ielikām pirmajā puslaikā, kurā ielaidām tikai 20 punktus. Neitralizējām slovēņu līderus, darbojāmies agresīvi un saskaņoti. Liela nozīme bija panāktajai kontrolei pār atlēkušajām bumbām pie sava groza," norādīja treneris.

Viņš atzina, ka otrajā puslaikā bija divi kvalitātes kritumi, kurus komanda tomēr izturējusi, nosargājot pārsvaru.

"Pie stabilitātes gan vēl jāstrādā - gan aizsardzībā, gan īpaši uzbrukumā, kur nopietni jāslīpē komandas sadarbības. Spēlētāji pamazām sāk saprasties, iezīmējas lomu sadalījums, bet cenšamies, lai progresē visi. Arī spēles statistika apliecina, ka šī bija komandas uzvara - ieguldījumu deva visi," piebilda Viscokis-Rubenis.

Kā zināms, Latvijas izlase sestdien turnīra pirmajā spēlē ar 78:74 pārspēja Vāciju, bet otrajā mačā svētdien ar 64:86 cieta zaudējumu pret Lietuvu.

Grupas līdere ar trīs uzvarām ir Lietuva, pa diviem panākumiem ir Latvijai un Turcijai, kas gan aizvadījusi tikai divas spēles, Vācijai ir viens panākums, bet Slovēnija un Bulgārija ir zaudējušas visos trīs mačos.

Turcijas turnīrā piedalās 12 komandas, sadalītas divās grupās, pa sešām vienībām katrā. Turpinājumā Latvija tiksies arī ar Turcijas un Bulgārijas kadetu izlasēm, bet pēc tam vēl divās spēlēs komandas sadalīs vietas.

Galvenais treneris Visockis-Rubenis komandā iekļāvis deviņus basketbolistus, kuri janvāra sākumā uzvarēja Baltijas jūras kausa izcīņā, un trīs šīs sezonas debitantus, kuriem jau ir pērnā Eiropas U-16 čempionāta pieredze.

Latvijas komanda Turcijas turnīrā piedalās piekto gadu pēc kārtas. 2012.gadā tika iegūta 11.vieta, 2013.gadā Latvija izcīnīja septīto vietu, 2014.gadā latvieši uzvarēja visās sešās spēlēs un 16 komandu konkurencē izcīnīja pirmo vietu, bet pērn finišēja septītajā vietā.

Latvijas U-16 izlases sastāvs turnīrā Turcijā: Niks Salenieks, Artūrs Žagars (abi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke ("Rīga"), Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis (abi - Valmieras BSS), Gints Zomerfelds, Armands Berķis (abi - "VEF skola"), Kristians Šefanovskis (Ventspils "Spars"), Kristers Elksnītis, Matīss Surkulis (abi - "Jēkabpils"), Niks Līnis ("Cēsis"), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa" jauniešu sistēma, Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!