Foto: FIBA
Latvijas U-16 basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis pēc uzvaras Eiropas čempionāta astotdaļfinālā pār Izraēlu atzina, ka pretinieki demonstrēja atšķirīgu taktiku no pārbaudes spēlēm, bet Latvijas komanda ilgi meklēja taktiskos variantus, lai tiktu galā ar Izraēlas basketbolistiem.

Kā ziņojām, Latvijas U-16 izlases puiši tikai pašā mača izskaņā izrāva uzvaru pār Izraēlu ar četru punktu pārsvaru, un iekļuva Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā.

"Pārbaudes spēlēs Rīgā Izraēlas komanda daudz sedza zonu un izmantoja savu garāko spēlētāju, kurš daudz spēlēja arī te, pirmajos trijos mačos. Tomēr pret mums viņš laukumā bija nepilnas divas minūtes. Nezinu iemeslu šādam pretinieku trenera lēmumam, bet šodien spēles zīmējums bija savādāks nekā Rīgā," Gulbi citēts Latvijas basketbola savienības (LBS) mājas lapā.

"Mums pēc divu spēļu pārtraukuma atkal bija pievienojies Krišs Helmanis. Kad pirmās spēles izskaņā viņš savainoja potīti, uzreiz nolēmām Krišu pietaupīt. Šodien viņa loma bija ļoti liela. Varbūt spēles sākumā viņš vēl nebija īsti iespēlējies, bet beigās Helmanis bija viens no atslēgas spēlētājiem. Statistika nemelo – kad Krišs bija laukumā, mēs guvām par 33 punktiem vairāk, nekā pretinieki," uzsver treneris. "Pirmajās trijās ceturtdaļās aizsardzībā spēlējām tā, kā nedrīkstējām – pārāk tuvu spēlētājiem, kuriem bija bumba, nepalīdzējām viens otram. Tikai pēdējās desmit minūtēs izdevās izpildīt spēles plānu. Ļāvām izraēliešu saspēles vadītājam ilgi driblēt, bijām pacietīgāki. Izmantojām dažādus taktiskos variantus, līdz atradās tie, kas nostrādāja vislabāk."

"Uzbrukumā lielu problēmu it kā nebija arī pirmajās ceturtdaļās, centāmies spēlēt ātri un varbūt tāpēc dažās situācijās kaut ko sasteidzām, pieļaujot muļķīgas kļūdas," atzīst Gulbis. "Tomēr kopumā bija labs balanss starp tālajiem metieniem un agresivitāti soda laukumā. Divpunktnieku statistika nav izcila, toties sapelnījām ļoti daudz soda metienus. Un pēdējā ceturtdaļā ļoti mērķtiecīgi nospēlējām uz pretinieku vājajām vietām."

Ceturtdaļfinālā Latvijas U-16 izlasei pretī nāks Turcija izlasi, kura astotdaļfinālā pēc neveiksmīgā sākuma ar presingu salauza Gruzijas izlases pretestību. "Turkiem ir divi labi garie, agresīvi mazie, bet ir arī vājās vietas, kuras centīsimies izmantot. Pēcspēles sapulcē jau teicu, ka īstais čempionāts tagad tikai sākas," uzsver Mārtiņš Gulbis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!