Foto: DELFI
Latvijas U-16 puišu un meiteņu basketbola izlases Ventspilī notiekošajā Baltijas kausa izcīņā sestdien uzvarēja vienaudžus no Igaunijas.

Latvijas zēni izcīnīja uzvaru ar rezultātu 82:62 (19:14, 14:20, 22:15, 27:13).

Ar 15 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm Latvijas izlases rindās izcēlās Artūrs Kurucs, bet pa 11 punktiem iemeta Niks Salenieks un Anrijs Miška, kuram arī 11 bumbas zem groziem. Savukārt Adrians Šnipke guva desmit punktus un pārtvēra deviņas piespēles.

Latvieši pirmajā mačā piektdien ar 83:62 pārspēja Turciju, bet svētdien viņi plkst.16 spēkosies ar Lietuvu. Visas komanda gatavojas Eiropas U-16 čempionātam, kas no 12. līdz 20.augustam risināsies Polijas pilsētā Radomā.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs Latvija divreiz (134:39 un 91:53) uzvarēja Gruziju un Somiju (74:70 un 83:74).

Savukārt Latvijas U-16 meitenes svētdien uzvarēja ar rezultātu 62:52 (18:20, 15:8, 16:11, 13:13).

Ar 14 punktiem rezultatīvākā spēlētāja Latvijas izlasē bija Nikola Ozola, kamēr pa 12 punktiem sameta Māra Mote un Aleksa Gulbe.

LETA jau vēstīja, ka latvietes Baltijas kausa izcīņu piektdien sāka ar uzvaru 43:48 pār Krieviju, bet svētdien viņas plkst.14 duelēsies ar Lietuvu. Arī U-16 meiteņu izlases gatavojas Eiropas kadetu čempionātam, kas Itālijas pilsētā Udinē notiks no 6. līdz 14.augustam.

Puišu kadetu izlases kandidātu sarakstā iekļauti Spānijas klubu Madrides "Real" un Vitorijas "Laboral Kutxa" sistēmu audzēkņi Anrijs Miška un Artūrs Kurucs. Miška šosezon pārstāvēja "Real" U-16 komandu, kamēr Artūrs Kurucs tika uzspēlēt arī "Laboral Kutxa" U-18 vienības sastāvā. Abi basketbolisti Spānijas klubiem pievienojās pērn augustā. Tiesa, pašlaik Miška atgūstas no deguna lūzuma, tāpēc pret Somiju laukumā nedevās.

Paplašinātajā izlases kandidātu sarakstā bija arī Ventspils basketbola audzēkņi Kristians Pūris un Kristians Šefanovskis, kuri jūnija vidū gāja bojā traģiskā autoavārijā. Tieši Šefanovskis bija viens no izlases līderiem ziemā notikušajā tradicionālajā pārbaudes turnīrā Turcijā, kurā Latvijas kadeti izcīnīja septīto vietu.

Tāpat Latvijas U-16 izlase janvāra sākumā uzvarēja Baltijas jūras kausa izcīņā.

Eiropas kadetu čempionātā grupu turnīrā Latvijas komanda cīnīsies ar Itālijas, Spānijas un Zviedrijas kadetiem.

Eiropas jaunatnes čempionāti šosezon risinās pēc jaunas formulas. Pirmajā posmā 16 komandas aizvadīs pa trim spēlēm grupas turnīrā, bet pēc tam izlases sāks cīņas astotdaļfinālā, kur noskaidrosies ceturtdaļfinālistes par 1.-8. un 9.-16. vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Iepriekšējos četros gados Latvijas kadeti Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu spējuši sasniegt tikai vienu reizi, kad 2014. gadā savā laukumā guva otro vietu. Pērn trenera Gunta Endzeļa vadībā tika ieņemta 11.vieta.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007. gada.

Tikmēr Kaspara Mājenieka vadītās U-16 meiteņu izlases sastāvā startam Baltijas kausa izcīņā iekļautas 13 spēlētājas. Piecas no tām - Nikola Ozola, Jete Nulle, Māra Mote, Aleksa Gulbe un Laura Meldere - šogad palīdzēja Latvijas U-17 izlasei izcīnīt desmito vietu pasaules čempionātā.

Latvijas izlases augstākais sasniegums Eiropas čempionātos ir piektā vieta, kas izcīnīta 2001. un 2014. gadā, kā arī pērn.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Latvijas U-16 izlases kandidātu saraksts Eiropas čempionātam:

Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis, Dāvids Vīksna, Aleksis Ābols (visi - "Valmiera"), Artūrs Žagars, Niks Salenieks, Roberts Bērziņš (visi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke, Edvards Mežulis (abi - "Rīga"), Kristaps Ķilps, Reinis Krūmiņš (abi - Ventspils "Spars"), Armands Berķis ("VEF skola"), Oskars Hlebovickis ("Ogre"), Anrijs Miška (Madrides "Real", Spānija), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

Latvijas U-16 izlases kandidāšu saraksts Eiropas čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Elizabete Zumenta, Flēra Vīnerte (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Evelīna Fricsone, Anita Miķelsone, Alise Markova, Laura Meldere (visas - "Rīga"/TTP-1), Māra Mote ("Cēsis"), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Raivita Koreņika ("Saldus"), Līga Golovko ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!