Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jaunais latviešu basketbolists Artūrs Žagars ar nepacietību gaida Eiropas U-18 čempionātu, kas no 28. jūlija līdz 5. augustam risināsies Latvijā, intervijā Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA) uzsverot, ka latvieši var cīnīties par titulu.

Latvijas U-18 izlase 2017. gadā Eiropas čempionāta augstākā divīzijā palika pēdējā un būtu spiesta spēlēt zemākā līmenī, ja nebūtu uzņēmusies turnīra rīkošanu šogad.

"Domāju, ka sastāva ziņā esam piecniekā un varam cīnīties par titulu, taču tas nebūs viegli, jo talantīgu komandu būs daudz," FIBA citē Žagara teikto. "Mums ir patiešām labi aizsargi un malējie spēlētāji, tāpat kā garš rezervistu soliņš. Visi varam mest no tālienes, taču es vēlos paturēt noslēpumā mūsu spēku pirms cilvēki to redzējuši."

"Mums ir jāpierāda, ka tomēr piederam A divīzijai. Spēlēšana Eiropas čempionātā pašmāju atbalstītāju priekšā ir kas apbrīnojams. Tā būs neticama pieredze," saka latviešu basketbolists. "Man būs jābūt vienam no komandas līderiem un mans uzdevums būs palīdzēt citiem spēlētājiem būt labākiem, saglabāt komandas ķīmiju un pastāvīgi augstu motivācijas līmeni."

Piecas labākas Eiropas komandas kvalificēsies 2019. gada U-19 Pasaules kausa izcīņai Spānijā.

Latvija spēlējusi divās U-19 Pasaules kausa izcīņās – 1999. un 2011. gadā, otrai no tām norisinoties Rīgā.

"Tā būs papildus motivācija smagi strādāt un gatavoties. Tas noteikti būs gods Latvijai atgriezties Pasaules kausā. Latvijā notikušajā turnīrā dažas spēles redzēju, bet tobrīd nebija intereses par jaunatnes spēlēm," sacīja Žagars, kurš 2015. un 2016. gadā spēlēja U-16 Eiropas čempionātā.

Eiropas čempionāts U-18 komandām no 28. jūlija līdz 5.augustam risināsies Ventspilī, Liepājā un Rīgā. Latvijas komanda turnīru sāks Ventspilī, A apakšgrupas turnīrā cīnoties ar Horvātijas, Grieķijas un Itālijas komandām. Astotdaļfinālā A apakšgrupas četrinieks tiksies ar B apakšgrupas vienībām (Turcija, Krievija, Francija, Vācija). Citas astoņas komandas grupas turnīrus un astotdaļfināla spēles aizvadīs Liepājā.

Astotdaļfināla uzvarētāji Rīgā 3., 4. un 5. augustā cīnīsies par 1.-8.vietu, bet zaudētāji par 9.-16. vietu.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase, gatavojoties pašu mājās gaidāmajam Eiropas čempionātam augstākajā divīzijā, kandidātu sarakstu samazinājusi līdz 16 spēlētājiem, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBL).

Maijā publicētajā kandidātu sarakstā Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis bija iekļāvis 21 spēlētāju, bet pusotra mēneša laikā tas sarucis par pieciem basketbolistiem.

"Paldies par līdzdalību darbā pateicām Robertam Bērziņam un Jēkabam Bekam, kuri U-18 čempionātā varēs spēlēt arī nākamgad. Sāpīgs lēmums, taču, tuvojoties čempionātam, tādi jāpieņem, jo komandā ir tikai 12 vietas," LBS citē Visocka-Rubeņa teikto.

Kā atzīmē U-18 izlases galvenais treneris, viss treniņprocess rit pēc plāna.

"Labi pastrādājuši fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis un fizioterapeite Kristīne Plūme, Mežaparka bāzē ir ļoti labi apstākļi darbam, ieskaitot "ledus vannu" - Ķīšezeru - atjaunošanās procedūrām. Pirmajās pārbaudes spēlēs ar Igaunijas izlasēm ļausim spēlēt visiem 16 basketbolistiem, variējot sastāvu. Katram būs iespēja pierādīt savu noderību komandai," skaidro treneris.

Latvijas U-18 vīriešu izlase sestdien un svētdien Pērnavā aizvadīs pirmās pārbaudes spēles ar Igaunijas U-18 un U-20 izlasēm. Mēneša vidū Rīgā viesosies Vācijas juniori, bet vēlāk Ventspilī notiks Baltijas kausa izcīņa, kurā piedalīsies Lietuvas un Igaunijas junioru izlases, kā arī Spānijas U-18 komanda. Pēdējā pārbaudes spēle pirms Eiropas čempionāta sākuma būs 25. jūlijā Ventspilī ar Francijas junioriem.

Latvijas U-18 izlases kandidātu saraksts:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Niks Salenieks ("KP BA"/DSN), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Rodrigo Būmeisters ("VEF skola"), Artūrs Kurucs (Votorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Rainers Hermanovskis, Māris Ramanis (abi - "VEF skola"), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!