Foto: fiba.com
Latvijas U-18 basketbolistes svētdien izcīnīja pārliecinošu panākumu arī Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā spēlē, ar rezultātu 74:53 (16:12, 18:19, 13:8, 27:14) apspēlējot vienaudzes no Čehijas.

Vēl pēc trim ceturtdaļām latvietēm bija tikai astoņu punktu pārsvars, tomēr pēdējās desmit minūtēs viņas neatstāja savām konkurentēm cerības.

Latvijas izlasē ar 17 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Digna Strautmane, ar 15 punktiem un deviņām bumbām zem groza atzīmējās Janeta Rozentāle, bet pa 12 punktiem sameta Dinija Pāvelsone un Luīze Šepte.

Pirms diviem gadiem Čehijas izlase izcīnīja otro vietu Eiropas kadetu čempionātā.

"Labs komandas darbs – aizsardzība savu atkal paveica. Vienu Čehijas izlases līderi atstājām uz nulles, otru piespiedām no spēles izmest 3/12. Paldies meitenēm, kuras saprata savus uzdevumus un ļoti labi tos izpildīja," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē komandas galveno treneri Aināru Čuksti. "Savu darbu atkal paveica Digna (Strautmane), bet viņai labi palīdzēja arī citas. No Luīzes (Šeptes) tik veiksmīgu sniegumu principā gaidījām, bet, piemēram, Janetas (Rozentāles) lielais pienesums savā ziņā ir patīkams pārsteigums. Iespējas, izpaužas U-17 pasaules čempionātā iegūtā pieredze un pārliecība. Otrais puslaiks viņai bija ļoti labs – gan punktu, gan atlēkušo bumbu ziņā."

"Protams, vēl ir rezerves. Gribētos, lai būtu vēl mazāk kļūdu (14) un precīzāki tālmetieni (4/25). Šodien no trīspunktu zonas nevarēja trāpīt Dinija Pāvelsone (0/9), bet esmu pārliecināts, ka viņai precizitāte atgriezīsies. Tāpēc nevis vienkārši ļāvu, bet pat mudināju mest vēl un vēl, lai atgriežas izjūta," stāstīja treneris. "Spēles beigās bija svarīgi iekrāt pēc iespējas lielākus plusus, lai nodrošinātos pret nepatīkamiem pārsteigumiem pēdējā kārtā. Slovākijas izlase čehietēm zaudēja ar 44:58, tomēr viņas jāvērtē nopietni. Katrā ziņā mums ir labas iespējas grupā izcīnīt pirmo vietu un astotdaļfinālā pretī dabūt B grupas vājāko vienību Izraēlu."

"Par uzvaru liels prieks, bet prieks arī par to, ka pēc spēles meitenes nelīksmoja tā, it kā būtu gūts panākums dzīves svarīgākajā mačā. Emocijas bija apvaldītas – lietišķi novērtējām labi padarīto darbu spēlē ar komandu, kas pirms diviem gadiem kadetu čempionātā izcīnīja sudraba medaļas, saprotot, ka viss svarīgākais šajā turnīrā vēl priekšā. Apārstēsim mikrotraumas un gatavosimies," stāstīja Čukste.

Latvijas izlase turnīru uzsāka sestdien, pārliecinoši ar rezultātu 66:35 pārspējot Nīderlandes basketbolistes. Savukārt čehietes ar 58:44 pieveica Slovākijas meitenes.

Līdz ar to Latvijas juniores jau pirms pēdējās kārtas garantējušas vismaz otro vietu apakšgrupā, kas bija izlases galvenā trenera Aināra Čukstes cerība, jo " kaimiņu grupā Krievijas un Itālijas izlases izskatās galvastiesu pārākas par Turciju un Izraēlu".

Čempionāta turpinājumā Latvijas izlase pirmdien atpūtīsies, bet otrdien tiksies ar Slovākijas meitenēm.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvada pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlē astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Vislielāko pieredzi kontinenta un pasaules meistarsacīkstēs iekrājusi Digna Strautmane, kurai šis ir piektais turnīrs, kamēr Alisei Markovai šī ir debija.

Strautmane palīdzēja arī U-20 izlasei Portugālē notikušajā Eiropas čempionātā, kur latvietes izcīnīja septīto vietu. Stautmane septiņās turnīra spēlēs caurmērā guva 16,4 punktus, kas bija piektais labākais rādītājs starp visām Eiropas čempionāta basketbolistēm.

No U-18 valstsvienības spēlētājām U-20 izlasē spēlēja arī Laura Grabe un Dinija Pāvelsone.

Tikmēr Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Luīze Šepte un Janeta Rozentāle jūnija beigās piedalījās pasaules U-17 čempionātā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, latvietes aizvadīja četras pārbaudes spēles, uzvarot Lietuvu un Igauniju, bet zaudējot Turcijai un tai pašai Lietuvai.

Pērn Latvijas basketbolistes izcīnīja otro vietu B divīzijas turnīrā, tādējādi pēc piecu gadu pārtraukuma atgriežoties spēcīgākajā divīzijā. Augstākais sasniegums latvietēm šajā vecuma grupā ir 2009.gadā izcīnītā septītā vieta.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Liepāja"), Kristiāna Spudzāne, Marianna Kļaviņa, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Dinija Pāvelsone, Luīze Šepte (abas - "Ventspils"), Laura Grabe (3.BJSS), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"), Linda Svenne, Alise Markova (abas - "Rīga"/TTP-1), Janeta Rozentāle ("Jelgava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!