Foto: DELFI
Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase Rumānijā notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra otrā posma noslēdzošajā un izšķirošajā spēlē ceturtdien ar rezultātu 60:56 (14:14, 18:9, 11:19, 11:12, 6:2) pagarinājumā pieveica Somijas izlasi.

Līdz ar to Latvijas basketbolistes kvalificējušās sacensību pusfinālam un nākamajos divos mačos viņām nepieciešams tikt pie vienas uzvaras, lai iekļūtu A divīzijā.

"Pirmajā puslaikā konsekventi īstenojām spēles plānu. Bija agresīvs uzbrukums, daudz agresīvu garāmgājienu, tikām pie soda metieniem un šķietami droša pārsvara," atzīst Latvijas U18 meiteņu izlases galvenā trenere Ilze Ose-Hlebovicka.

"Diemžēl otrā puslaika pirmajās trijās minūtēs visu pārsvaru pazaudējām. Aizsardzībā ielaidām trīs trīspunktniekus, uzbrukums iesprūda. Pēc tam bija ļoti smaga cīņa un liels prieks, ka meitenes parādīja raksturu," skaidro trenere. "Aizvien biežāk tiek pieņemti pareizi lēmumu, aizvien labāk spēlētājas spēj uzņemties iniciatīvu. Visām 40 minūtēm kvalitātes vēl nepietiek, bet pamazām tuvojamies."

Ose-Hleblovicka īpaši izceļ Vinetu Bīriņu, kas spēlējusi lieliski: "Gan uzbrukumā, gan cīņā par bumbām, gan aizsardzībā pret somu bīstamo centra spēlētāju. Abas ar Paulu Strautmani viņas dzen panikā pretinieces un tas ir mūsu stabilākais ierocis."

Savukārt raugoties uz turpmākiem pretiniekiem, trenere norāda: "Ungārija vai Izraēla –nākamos pretiniekus nešķirosim. Tagad ir mazliet laika izbaudīt šīs uzvaras radītās emocijas un sagatavoties pusfināla cīņai, kas notiks sestdien vakarā. Galvenās cīņas vēl priekšā."

Spēli komandas iesāka mazrezultatīvi, pirmajās četrās minūtēs katra gūstot vien pa diviem punktiem. Vēlāk somietēm izdevās panākt četru punktu pārsvaru, tomēr pēc izrāviena ar 7:0 vadību pārņēma Latvijas izlase, kas gan līdz pirmās ceturtdaļas beigām par vērā ņemamu pārsvaru nespēja parūpēties.

Otrās ceturtdaļas ievadā iniciatīva bija Somijas izlases pusē, taču līdz ar ceturtdaļas pusi tā pārgāja Latvijas vienības rokās. Ceturtdaļas otrās piecas minūtes latvietes uzvarēja ar rezultātu 11:2, kas puslaika pārtraukumā komandai deva deviņu punktu handikapu.

Trešās ceturtdaļas sākumā somietes izcēlās ar trim precīziem tālmetieniem pēc kārtas, panākot neizšķirtu, bet vēlāk Somijas izlase saspringtā cīņā vairākas reizes panāca divu punktu pārsvaru. Ceturtdaļas pašās beigās vadībā atgriezās Latvijas vienība, kas mazrezultatīvā cīņas turpinājumā sešas minūtes pirms pamatlaika bija iekrājusi trīs punktu pārsvaru.

Tomēr drīz vien jau Somijas izlase atgriezās vadībā ar 48:47, vēlāk panākot arī 52:48. Turpinājumā ilgāku laiku Latvija ne tikai noturēja pretinieces bez punktiem, bet 31 sekundi pirms pamatlaika beigām jau izvirzījās vadībā ar 54:52. Tomēr somietes spēja rezultātu izlīdzināt, tāpēc uzvarētāju nācās noskaidrot papildlaikā.

Pieliktais laiks sākās mazrezultatīvā cīņā un pirmajās trijās ar pusi minūtēs katra no komandām bija guvusi vien pa diviem punktiem. Tomēr turpinājumā latvietes realizēja četrus soda metienus, allaž noturot savu grozu neskartu un izcīnot grūtu uzvaru.

Kārtējo lielisko sniegumu aizvadīja Vineta Bīriņa, kura šoreiz izcēlās ar 21 punktu un 19 atlēkušajām bumbām, bet Paula Strautmane piebalsoja ar deviņiem punktiem un 16 bumbām zem groziem. Tāpat deviņus punktus sameta arī Kitija Štolce.

Līdz ar to E grupā, rēķinot arī līdzi paņemtos rezultātus no pirmā posma spēlēm, divas uzvaras divās spēlēs ir Igaunijai, bet tai ar diviem panākumiem trijos mačos seko Latvija. Savukārt ārpus pusfināla palika Somija un Bulgārija.

Pusfinālā Latvija sestdien tiksies ar Ungārijas un Izraēlas savstarpējās spēles uzvarētājām.

A divīzijai kvalificēsies trīs labākās turnīra komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!