Foto: fibaeurope.com
Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase svētdien Rumānijā notiekošajā Eiropas čempionāta B divīzijā nespēja izcīnīt ceļazīmi divīziju augstāk.

Cīņā par trešo vietu Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā latvietes ar 64:71 (19:19, 12:18, 17:15, 16:19) piekāpās Izraēlai, kas tādejādi ieguva pēdējo atlikušo ceļazīmi uz A divīziju.

Latvijas komandas rindās šajā mačā rezultatīvākā bija Vineta Bīriņa, kura guva 19 punktus un izcīnīja 15 atlēkušās bumbas. Tikmēr pa deviņiem punktiem iemeta Amanda Betlere un Paula Strautmane, kurai arī desmit atlēkušās bumbas.

Lai gan maču labāk iesāka Izraēla, pirmajā ceturtdaļā abas komandas aizvadīja līdzvērtīgu dueli, kas noslēdzās ar neizšķirtu 19:19. Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijai izdevās izvirzīties vadībā ar 24:21, taču pirmo puslaiku sev par labu noslēdza sāncenses - 37:31.

Otrā puslaika ievadā Izraēlai izdevās panākt jau desmit punktu pārsvaru (43:33), taču īsā laikā latvietes spēja atgūties un panākt neizšķirtu 46:46. Dueļa turpinājumā abas komandas turpināja cīņu punkts punktā, bet nedaudz vairāk kā divas minūtes pirms pamatlaika beigām Izraēla bija iekrājusi jau sešu punktu pārsvaru (62:56). Vairāk kā minūti līdz beigām Sindija Kudule ar precīziem soda metieniem divus punktus atguva.

Turpinājumā abas komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem, bet Izraēla pusminūti līdz pamatlaika izskaņai ieguva jau piecu punktu handikapu (65:60), taču Latvijai atlikušajās sekundēs deficītu likvidēt neizdevās, samierinoties ar ceturto vietu un bez ceļazīmes uz A divīziju.

Jau vēstīts, ka Latvija iekļuva šī turnīra pusfinālā pēc tam, kad pirmajā posmā ar divām uzvarām trīs mačos ierindojās pirmajā vietā A apakšgrupā, tādējādi sasniedzot otro posmu, kur izcīnīja divas uzvaras divās spēlēs, iekļūstot starp labākajām četrām B divīzijas komandām un turpinot cīnīties par iespēju spēlēt A divīzijā.

Tikmēr pašā pusfinālā Latvija ar rezultātu 57:84 piekāpās Ungārijai. Savukārt Izraēla otrā pusfināla zarā zaudēja Igaunijai.

Līdz ar to divas no trim ceļazīmēm uz A divīziju nodrošinājušas Ungārijas un Igaunijas spēlētājas, kuras turnīra finālcīņu aizvadīs vēlāk svētdien.

Kā ziņots, čempionāta pirmajā posmā Latvijas izlase uzvarēja Vācijas un Īrijas izlases, bet piekāpās Igaunijai, savukārt otrajā posmā tā pieveica Bulgāriju un izšķirošajā mačā arī Somiju.

Sagatavošanās posma laikā Latvija aizvadīja sešas pārbaudes spēles, tiekot pie četrām uzvarām. Turklāt jūlijā komandai izdevās triumfēt Tallinā notikušajā Baltijas kausa izcīņā.

Latvijas valstsvienības sastāvs dalībai Eiropas čempionātā bija zināms jau pirms Baltijas kausa izcīņas, kad komandas galvenā trenere Ilze Ose-Hlebovicka kā pēdējās no kandidātu saraksta nolēma svītrot Kristiānu Rikveilu, Lindu Skulmi un Kristīni Peksi.

Latvijas izlasei šajā turnīrā nevarēja palīdzēt Kate Krēsliņa un Kitija Laksa, kuras šosezon jau palīdzēja pieaugušo valstsvienībai 2015.gada Eiropas čempionāta atlases turnīrā un arī U-20 izlasei Eiropas čempionātā, bet saskaņā ar Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") noteikumiem trešajā valstsvienībā viņas spēlēt nevar.

No izlases sastāva Paulai Strautmanei un Vinetai Bīriņai šis bija jau ceturtais Eiropas čempionāts, turklāt Bīriņa pērn startējusi pat U-20 čempionātā. Septiņas meitenes pirms diviem gadiem bija U-16 izlases sastāvā, kas izcīnīja trešo vietu B divīzijā un iespēju spēlēt starp Eiropas spēcīgākajām izlasēm.

Latvijas U-18 meiteņu izlase šovasar ir vienīgā no sešām latviešu junioru izlasēm, kas nepiedalījās spēcīgākajās A divīzijas sacensībās, bet B divīzijā cīnījās par atgriešanos starp labākajām valstīm.

Pērn Latvijas jaunās basketbolistes Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā ierindojās ceturtajā vietā, netiekot pie iespējas spēlēt divīziju augstāk.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases spēlētāju saraksts dalībai Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Anna Buša, Beāte Markāne, Kitija Štolce (visas - "Kolibri"/"47.vsk."), Sindija Kudule, Annija Einere, Paula Strautmane, Vineta Bīriņa, Anna Dreimane (visas - "TTT Juniores"), Anete Ozola, Linda Magone (abas - "Valmiera"), Ieva Spīgule (bez kluba), Amanda Betlere (LSPA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!