Foto: fiba.com
Latvijas U-18 basketbolistes otrdien uzvarēja arī Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta grupu turnīra noslēdzošajā spēlē, iegūstot potenciāli vieglākus pretiniekus sacensību astotdaļfinālā.

Aizvadītajā spēlē Latvijas sportistes ar rezultātu 57:56 (17:11, 18:17, 10:11, 12:17) ļoti saspringtā cīņā pieveica vienaudzes no Slovākijas un trešdien gaidāmajā astotdaļfinālā spēlēs pret Izraēlu, kas palikusi B apakšgrupas ceturtajā pozīcijā.

Kaut Latvija bija vadībā visu ceturto ceturtdaļu, tās beigās pretinieces spēja pietuvoties līdz vienam punktam. 15 sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija uzbrukumā zaudēja bumbu un trīs sekundes pirms pamatlaika izskaņas Dinija Pāvelsone pārkāpa noteikumus. Tomēr pretinieces netrāpīja nevienu no sekojošajiem soda metieniem, kas ļāva Latvijai tikt pie grūtas uzvaras.

Latvijas izlases līdere Digna Strautmane šajā mačā izcēlās ar 13 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām, bet pārējās latvietes palika zem desmit gūtajiem punktiem.

"Spēkus taupīt negrasījāmies, jo negribējās kļūt atkarīgiem no Čehijas – Nīderlandes spēles rezultāta. Noskaņojums bija nopietns, tomēr nebija ne īsti laba, ne īsti veiksmīga spēle. Tiesa, slovākietes kopš otrās minūtes nebija vadībā un mūsu uzvara bija diezgan loģiska. Jā, pēdējā brīdī paveicās, jo pretinieces aizmeta garām sodus, bet pirms tam slovākietes bija trāpījušas vairākus metienus no ļoti sarežģītām pozīcijām, kad mūsu aizsardzībai būtībā bija grūti ko pārmest," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Aināru Čuksti.

"Pretinieces parādīja mūsu vājās vietas. Mūsu spēlētājām nepatīk agresīva aizsardzība un sliktākais tas, ka šodien nebijām īsti gatavi pretī likt tādu pašu. Var teikt, ka mēs šajā čempionātā uzdevām aizsardzības toni pirmajās spēlēs, bet, tuvojoties izšķirošajām cīņām, arī citas komandas kļūst aizvien agresīvākas. Tam jābūt gataviem."

Latvijas izlase turnīru uzsāka sestdien, A apakšgrupas mačā pārliecinoši ar rezultātu 66:35 pārspējot Nīderlandes basketbolistes. Savukārt čempionāta otrajā mačā latvietes ar 74:53 pārspēja Čehijas izlasi.

Tikmēr Slovākijas izlase čempionāta pirmajā mačā ar 44:58 zaudēja Čehijai, bet turnīra turpinājumā pagarinājumā ar 69:61 pārspēja Nīderlandi.

Līdz ar to Latvijas izlase triumfējusi A apakšgrupā un astotdaļfinālā spēkosies ar D grupas vājāko komandu Izraēlu, kas pagaidām aizvadījusi divus mačus, tomēr cerības pakāpties augstāk par noslēdzošo, ceturto, pozīciju zaudējusi jau pirms vakarā gaidāmās cīņas ar Krieviju. Jau iepriekš turnīra gaitā Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Ainārs Čukste izteicās, ka tieši Izraēla ir paralēlās grupas vājākā izlase.

"Izraēlas basketbolistes ir ļoti ātras, un pirmais uzdevums mums ir skaidrs – jānobremzē spēles temps. Ātri jāatgriežas aizsardzībā, jo izraēlietēm pāreja iznāk zibenīgi. Jāliek lietā mūsu augumu pārsvars. Un jābūt gataviem, ka vismaz atsevišķās spēles epizodēs pretinieces ļoti precīzi metīs no distances," stāstīja Čukste. "Spēlē ar Itāliju pirmajā ceturtdaļā bija ko brīnīties – par ātrumu, ar kādu Izraēlas basketbolistes tika pie metieniem un arī precizitāti no grūtām pozīcijām. Jautājums tikai, vai viņas tā spēj mest regulāri. Spēle nebūs viegla, tāpēc maksimāli jākoncentrējas un jāizpilda mūsu galvenie uzdevumi."

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji – par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Vislielāko pieredzi kontinenta un pasaules meistarsacīkstēs iekrājusi Digna Strautmane, kurai šis ir piektais turnīrs, kamēr Alisei Markovai šī ir debija.

Strautmane palīdzēja arī U-20 izlasei Portugālē notikušajā Eiropas čempionātā, kur latvietes izcīnīja septīto vietu. Strautmane septiņās turnīra spēlēs caurmērā guva 16,4 punktus, kas bija piektais labākais rādītājs starp visām Eiropas čempionāta basketbolistēm.

No U-18 valstsvienības spēlētājām U-20 izlasē spēlēja arī Laura Grabe un Dinija Pāvelsone.

Tikmēr Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Luīze Šepte un Janeta Rozentāle jūnija beigās piedalījās pasaules U-17 čempionātā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, latvietes aizvadīja četras pārbaudes spēles, uzvarot Lietuvu un Igauniju, bet zaudējot Turcijai un tai pašai Lietuvai.

Pērn Latvijas basketbolistes izcīnīja otro vietu B divīzijas turnīrā, tādējādi pēc piecu gadu pārtraukuma atgriežoties spēcīgākajā divīzijā. Augstākais sasniegums latvietēm šajā vecuma grupā ir 2009. gadā izcīnītā septītā vieta.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Liepāja"), Kristiāna Spudzāne, Marianna Kļaviņa, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Dinija Pāvelsone, Luīze Šepte (abas - "Ventspils"), Laura Grabe (3.BJSS), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"), Linda Svenne, Alise Markova (abas - "Rīga"/TTP-1), Janeta Rozentāle ("Jelgava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!