Foto: FIBA Europe
Latvijas U-18 puišu basketbola komanda sestdien Eiropas čempionāta pusfinālā par 9.-12.vietu dramatiskā cīņā ar 78:74 (18:12, 12:22, 17:21, 23:15, 8:4) pagarinājumā uzveica Horvātiju.

Līdz ar to svētdien sacensību noslēgumā Latvija aizvadīs spēli par devīto vietu.

Vēl trīs sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija zaudēja ar 64:68, bet tālmetienu realizēja Kristers Zoriks. Atlikušajā laikā Horvātija iemeta divus soda metienus, bet pēc tiem, Latvijai raidot bumbu pāri visam laukumam, pie tās ne tikai tika Eduards Hāzners, bet arī pamanījās no laukuma stūra iemest grūtu trīspunktnieku.

Sekojošajā pagarinājumā jau Latvija vairs iniciatīvu no rokām neizlaida un svinēja uzvaru.

Rezultatīvākie Latvijas izlasē ar 16 punktiem bija Zoriks un Roberts Blumbergs, kurš arī savāca 13 bumbas zem groziem, bet 15 punktus iemeta viens no čempionāta rezultatīvākajiem spēlētājiem Verners Kohs.

Spēlē par devīto vietu Latvijas pretiniece būs Itālija vai Krievija.

Kā zināms, Latvija pirmajā posmā ar 70:61 pieveica Melnkalni, ar 64:67 piedzīvoja sāpīgu zaudējumu pret spēcīgajiem Serbijas vienaudžiem un ar 76:84 piekāpās Vācijai.

Ar vienu uzvaru trijās spēlēs bija pietiekami, lai Latvija sasniegtu Eiropas čempionāta otro posmu, tomēr uz to tā nepaņēma līdzi nevienu uzvaru.

Savukārt otro posmu Latvija sāka ar zaudējumu 62:91 Francijai un uzvaru 92:56 pār Čehiju. Neskatoties uz Čehijas pieveikšanu, cerības uz ceturtdaļfinālu Latvijai zuda jau pirms pēdējā mača, kurā ar 75:73 tika uzveikta Spānija.

Ceturtdaļfināla mačā par 9.-16.vietu Latvija ar 68:65 pārspēja Melnkalnes vienaudžus, tādejādi saglabājot vietu augstākajā divīzijā.

Tikmēr Horvātija ar vienu uzvaru trīs mačos pirmā posma D apakšgrupā ierindojās pēdējā vietā. Turpinājumā tā iekļuva G grupā, kur bija visas pirmā posma apakšgrupu vājākās komandas. Tur Horvātija izcīnīja divus panākumus un piedzīvoja vienu neveiksmi, tādējādi izcīnot pirmo vietu apakšgrupā.

Ceturtdaļfināla mačā par 9.-16.vietu Horvātija ar 82:70 pārspēja Čehijas vienaudžus.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Jūlija sākumā divreiz tika pieveikta Gruzija (93:68 un 79:72), kā arī piedzīvoti divi zaudējumi Krievijai (52:56 un 69:81). Baltijas kausa ievadā 13.jūlijā Ventspilī ar 58:68 tika zaudēts Turcijai, bet nākamajā dienā ar 69:56 pieveikta Igaunija. Baltijas kausa noslēgumā ar 76:70 tika uzveikta Lietuva, bet svētdien kaimiņi uzvarēti vēlreiz - ar 89:81.

Komandā iekļauti deviņu sporta skolu audzēkņi. Lielākā daļa šosezon ieguvusi rūdījumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā, bet Dāvis Gūtmanis "Saldus" sastāvā spēlējis arī augstākajā līgā. Diviem spēlētājiem ir pieredze ārzemēs - Džeiks Krūmiņš Spānijā pieredzi krājis trīs gadus, bet Roberts Blumbergs spēlējis Čehijā.

Dažādu iemeslu dēļ izlasē nav vairāku pērnās U-16 valstsvienības spēlētāju, kas Latvijai palīdzēja izcīnīt sudraba medaļu Eiropas čempionātā. Traumu dēļ izlasei nepievienojās Artūrs Strautiņš un Kārlis Garoza, kamēr Rodionam Kurucam pēc četru gadu līguma noslēgšanas ar Spānijas līderi "Barcelona" paredzēti individuālie treniņi. Tiesa, šiem spēlētājiem U-18 čempionātā būs iespēja spēlēt arī nākamajā gadā.

U-18 izlasē ir astoņi basketbolisti, kuri pirms diviem gadiem spēlēja U-16 čempionātā, turklāt trīs - Krūmiņš, Renārs Birkāns un Zigmārs Raimo - pērn piedalījās arī Eiropas U-18 čempionātā.

Iepriekšējos trīs gadus Latvijas juniori ir sasnieguši Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnītas bronzas medaļas.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris ir Jānis Gailītis, kura vadībā U-16 izlase pērn kļuva par Eiropas vicečempioni.

U-18 turnīros pēdējos divos gados par čempioniem kronēti turki, kamēr horvāti trīs gados izcīnījuši visa kaluma medaļas.

Latvijas U-18 puišu izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kristers Zoriks, Renārs Birkāns, Mārcis Saulītis (visi - BJBS Rīga/DSN), Žanis Jankovskis, Verners Kohs, Roberts Blumbergs (visi - "Ventspils"), Dāvis Gūtmanis ("Saldus"), Džeiks Krūmiņš ("Ķeizarmežs"), Arnolds Krauklis (BJBS Rīga/"Rīdzene"), Eduards Hāzners, Kārlis Šiliņš (abi - "VEF skola"), Zigmārs Raimo ("Madona").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!