Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Turcijā notiekošā Eiropas čempionāta noslēdzošajā spēlē svētdien atkārtoti tikās ar kaimiņiem no Lietuvas, piedzīvojot graujošu zaudējumu ar rezultātu 56:90 (16:27, 10:15, 12:19, 18:29), ciešot trešo neveiksmi pēc kārtas un ierindojoties astotajā vietā.

Latvijas komandā desmit gūto punktu robežu sasniedza vienīgi Rūdolfs Strādnieks un Ervīns Mežnieks, kuriem attiecīgi 17 un 15 punkti.

Latvijas izlase vadībā pabija vien spēles pašā sākumā, kad guva cīņas pirmos divus punktus. Pēcāk latvieši vairākas reizes panāca neizšķirtu, bet lietuvieši pirmo lūzumu spēlē panāca ar 9:0 izrāvienu pirmajā ceturtdaļā. Latvijas izlase spēja pietuvoties līdz trīs punktu atstatumam, bet neveiksmīgās pirmās ceturtdaļas beigas nozīmēja iekrātu 11 punktu deficītu.

Cīņas turpinājumā Latvijas pārstāvji sāncenšiem vairs netika tuvāk par deviņu punktu atstatumu. Pirmajā puslaikā lietuvieši tika pie 16 punktu pārsvara, bet trešās ceturtdaļas gaitā tas pārsniedza 20 punktu atzīmi. Arī noslēdzošajā ceturtdaļā pārāka bija Lietuvas izlase, kas panāca jau 30 punktu pārsvaru tika pie graujoša panākuma.

Kā ziņots, līdz sestdienai Latvija saglabāja cerības uz kvalificēšanos nākamā gada pasaules U-19 čempionātam, tomēr pusfināla spēlē par 5.-8.vietu piekāpās Spānijas vienaudžiem.

Pirmajā posmā Latvija guva panākumus pret Poliju un Beļģiju, taču zaudēja Itālijai. Šāda bilance ļāva ieņemt otro vietu A apakšgrupā un uz otro posmu ņemt līdzi vienu panākumu. Savukārt otrā posma pirmajā mačā latvieši pirmdien pēdējās sešās minūtēs atspēlēja gandrīz 20 punktu deficītu un ar 78:76 jau reizi pārspēja principiālo pretinieci Lietuvu, dienu vēlāk ļoti pārliecinošā veidā ar 72:92 piekāpās Horvātijai, bet izšķirošajā cīņā par ceturtdaļfinālu trešdien ar 63:59 pieveica Francijas izlasi.

Latvijas izlase izcīnīja trešo vietu E apakšgrupas noslēgumā, bet pēcāk ceturtdaļfinālā piektdien pārliecinoši ar 53:78 zaudēja Turcijai.

Kā zināms, kopš 2005.gada Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionāta labāko astotniekā iekļuvusi septīto reizi, turklāt tagad tas izdarīts trīs gadus pēc kārtas.

Šajā turnīrā tika izspēlētas piecas ceļazīmes uz 2015.gada pasaules U-19 čempionātu. Tā kā sacensību pusfinālā bija iekļuvusi arī pasaules čempionāta mājiniece Grieķija, nākamā gada turnīram kvalificējās arī šī turnīra sestā spēcīgākā komanda. Tomēr pusfināla spēlē par 5.-8.vietu Latvija ar 78:83 piekāpās Spānijas vienaudžiem.

Latvijas izlase pasaules čempionātā U-19 vecuma grupā līdz šim piedalījusies divas reizes - 1999.gadā un 2011.gadā, kad sacensības tika rīkotas savās mājās. Tomēr Latvija toreiz tāpat būtu kvalificējusies sacensībām, jo 2010.gada Eiropas čempionātā U-18 vecuma grupā izcīnīja trešo vietu.

Tikmēr Lietuva, kuras neapšaubāms līderis ir Domants Sabonis, pirmajā posmā uzvarēja Franciju un Angliju, bet zaudēja Horvātijai. Otrā posma ievadā lietuvieši piekāpās Latvijai, pēc tam arī piekāpās Itālijai, bet pārspēja Poliju. Ceturtdaļfinālā lietuvieši ar 67:83 pārliecinoši zaudēja Serbijai, bet cīņā par vietu pasaules meistarsacīkstēs ar 57:80 kapitulēja Itālijai.

Izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars kā pēdējo no izlases kandidātu pulka svītroja saspēles vadītāju Rendiju Feikneru, kuram radās veselības problēmas. Zīmīgi, ka visi sastāvā iekļautie basketbolisti vismaz pa reizei jau piedalījušies kādā Eiropas jaunatnes čempionātā. Lielākā daļa spēlētāju aizvadītās sezonas laikā pilnveidojuši meistarību "LMT Basketbola akadēmijas" komandā, kas piedalījās "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionātā.

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, izcīnot četras uzvaras.

Pērn Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionātā, kas risinājās savās mājās, ieņēma ceturto vietu. No šīs komandas šogad sastāvā palikuši Klāvs Čavars, Rihards Lomažs un Ervīns Mežnieks.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā:

Ričards Melderis, Rauls Avenītis, Ervīns Mežnieks (visi - "VEF kadeti"), Dāvis Čīma ("Rīga"/"Jugla"), Džeiks Eduards Krūmiņš, Rūdolfs Strādnieks (abi - "Ķeizarmežs"), Renārs Birkāns ("Rīga"/DSN), Rihards Lomažs, Artūrs Grīnbergs, Klāvs Čavars (visi - "Ventspils"), Zigmārs Raimo ("VEF skola"), Rinalds Mālmanis ("Fuenlabrada", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!