Foto: FIBA

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase šodien Itālijā notiekošās Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā par 9.-16. vietu ar 60:46 (16:15, 16:11, 15:9, 13:11) pārspēja vienaudzes no Mali, kuras ir pērnā gada Āfrikas čempiones.

Pusfinālā par 9.-12. vietu latvietes sestdien tiksies ar meksikānietēm, kuras pirms tam ar 70:66 (17:12, 9:12, 26:11, 18:21) pārspēja Ēģiptes jaunās basketbolistes.

Latvijas izlases rindās ar 13 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām, piecām pārtvertām piespēlēm un trim bloķētiem metieniem izcēlās Digna Strautmane. Tikmēr 11 punktus iemeta Laura Grabe, desmit punkti Sabīnei Lipei, bet ar deviņiem punktiem un deviņām bumbām zem groziem atzīmējās Janeta Rozentāle.

Pretiniecēm ar 11 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās Adama Kulibali.

Mačs iesākās līdzvērtīgā cīņā, bet latvietēm divas minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām izdevās iekrāt sešu punktu pārsvaru (16:10). Tomēr nākamajās septiņās minūtēs Latvijas basketbolistēm neizdevās iekarot pretinieču grozu, kā rezultātā tika ielaisti 12 punkti pēc kārtas, tādējādi jau Mali spēlētājas bija tās, kuras ieguva sešu punktu handikapu.

Turpinājumā latvietes sāka deldēt pretinieču pārsvaru un trīs minūtes pirms puslaika beigām Laura Grabe ar tālmetienu izvirzīja vadībā Latvijas komandu (25:24), bet, dodoties lielajā pārtraukumā, latvietēm bija jau plus seši punkti (32:26).

Otrā puslaika sākumā Mali spēlētājas spēja izrādīt nelielu pretestību, bet turpinājumā latvietes palielināja savu pārsvaru un izcīnīja pārliecinošu uzvaru.

Jau ziņots, ka šī turnīra pirmajā mačā Latvijas basketbolistes sestdien ar 60:69 piekāpās Francija, bet otrajā mačā ar 69:61 pārspēja Dienvidkoreju. Savukārt otrdien noslēdzošajā C apakšgrupas mačā Latvija ar 70:74 piekāpās Kanādai, bet uzvara ar vismaz 11 punktu starpību būtu devusi pirmo vietu grupā, taču nācās samierināties ar trešo pozīciju.

Turpinājumā astotdaļfinālā spraigā cīņā latvietes ar 56:61 piekāpās austrālietēm, nepārrakstot Latvijas basketbola vēsturi, jo varēja kļūt par pirmo Latvijas izlasi, kas sasniegusi pasaules čempionāta ceturtdaļdfinālu.

Savukārt Mali vispirms ar 58:95 piekāpās turnīra favorītēm amerikānietēm, pēc tam ar 54:63 zaudēja Itālijai, bet apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā tika ciests zaudējums 54:72 Ķīnai. Mali savā apakšgrupā palika pēdējā, bet astotdaļfinālā ar 66:90 zaudēja Krievijai.

Mali šī vecuma grupas pasaules čempionātā piedalās septīto reizi, bet labākais rezultāts ir 1997. gadā izcīnītā desmitā vieta. Mali basketbolistes dominē Āfrikas meiteņu basketbola čempionātos. U-18 vecuma meitenes triumfējušas sešos čempionātos, tajā skaitā divos iepriekšējos 2014. un 2016. gadā. Savukārt kadetes uzvarējušas visos četros aizvadītajos kontinenta turnīros.

Tikmēr latvietes pērn Eiropas U-18 čempionātā izcīnīja ceturto vietu un nodrošināja ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausu U-19 izlasēm. No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām pērn izlasē nebija tikai Māra Mote, kura šoreiz aizstājusi Kristiānu Sprudzāni.

Vien dažas dienas pirms turnīra sākuma izlasei pievienojās Digna Strautmane, Laura Grabe, Maija Gertsone un Dinija Pāvelsone, kuras pirms tam piedalījās Eiropas U-20 čempionātā. Digna Strautmane debitējusi arī pieaugušo valstsvienībā un pērn tika iekļauta Eiropas U-18 čempionāta simboliskajā piecniekā. Viņai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs.

Pērn ceļazīmes izcīnīšanā lielu ieguldījumu deva arī ventspilnieces Pāvelsone un Luīze Šepte. Sešām basketbolistēm jau ir pasaules čempionāta pieredze, pērn startējot U-17 turnīrā.

Ainārs Čukste ar 1998./99. gadā dzimušo meiteņu izlasi strādājis jau kopš kadetu vecuma, sasniedzot piekto vietu Eiropas U-16 čempionātā 2014. gadā un ceturto vietu U-18 meistarsacīkstēs pērn.

Zīmīgi, ka šogad Čukste trenēs arī Latvijas U-18 izlasi, kas no 5. līdz 13. augustam sacentīsies Eiropas čempionātā Ungārijā. Paredzams, ka liela daļa meiteņu piedalīsies abos turnīros, turklāt sezonas daļā lielākā daļa no tām spēlēja Čukstes vadītajā komandā "TTT Juniores".

Pirms Pasaules kausa latvietes šonedēļ turpat Itālijā aizvadīja trīs pārbaudes spēles. Vispirms ar 63:53 tika pārspēta Itālija, bet pēc tam ciesti zaudējumi 50:56 Spānijai un 56:64 spēcīgajai ASV.

Pērn Latvijas U-17 basketbolistes izcīnīja desmito vietu pasaules čempionātā. Tā bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startēja pasaules čempionātā, jo 2003. gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Arī Latvijas puiši pasaules čempionātos līdz šim ir spēlējuši divas reizes - U-19 vecuma turnīrā 1999. gadā tika iegūta devītā, bet 2011.gadā savās mājās turnīrs tika noslēgts desmitajā vietā.

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņā: Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Vega 1"/Liepāja"), Māra Mote, Marianna Kļaviņa, Laura Grabe, Luīze Šepte, Linda Svenne, Janeta Rozentāle, Alise Markova (visas - "TTT Juniores"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"/ORDO), Digna Strautmane ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!